fredag 10 juli 2015

Friska rosor med hemgjorda medel mot bladlöss, trips, svartfläcksjuka, mjöldagg

Nu är rosornas tid. Det är inte bara vi människor som älskar dem - allehanda kryp och mikroorganismer slår sig gärna ner i rosenbusken. Här lyckas vi för det mesta hålla våra rosor friska med hjälp av förebyggande åtgärder, ständig uppsikt och hemgjorda sprayer.

Eftersom vi är biodlare vill vi inte använda några bekämpningsmedel som kan skada bina. Igår när jag gick runt i trädgården och fotograferade rosor upptäckte jag att 'Ingrid Bergman' som står i pionterrassen var omsvärmad av bin från de närbelägna kuporna. Det kryllade av bin mellan de yttersta kronbladen på blommorna! Det tog en stund innan jag fattade att de var där och drack vatten! Känns skönt att veta att det vattnet är garanterat friskt och giftfritt!

Här kommer ett urval recept på hemgjorda sprayer:

Mot vita flygare, bladlöss m.fl. sugande insekter


   3-4 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
   1 stor gul lök
   1 hel vitlök (ca 15 klyftor)
   1 l vatten
   1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke och tillsätt resten av vattnet, gärna ljummet men absolut inte kokhett. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila ifrån genom en silduk. Tillsätt såpan och fyll sprayflaskan med vätskan. Spraya inte i sol. Moset kan man mylla ner kring rosor som brukar locka till sig bladlöss. Jag lägger inte moset direkt i komposten eftersom jag är rädd om de små maskarna och andra medarbetare där. Det brukar räcka med en besprutning om man behandlar precis när angreppet börjat, men om det behövs en omgång till bör man vänta några dagar.

Mot svartfläcksjuka

1 msk äppelvinäger
2 tsk galltvål (finns bland fläckborttagningsmedel i välsorterade affärer, suveränt även mot svåra fläckar på tyg och mattor!)
1 l vatten

Blanda, skaka om och använd direkt vid minsta tecken på svartfläcksjuka. Vid sen upptäckt måste man klippa bort alla angripna kvistar men mina rosor har kommit tillbaka fint nästa säsong men inte sjukan så behandlingen har fungerat bra hittills.

Mot mjöldagg

2 tsk bikarbonat
2 tsk gul såpa
1 l vatten

Vispa ner bikarbonat i fingervarmt vatten. Rör försiktigt ner såpan. Spraya. Kan förvaras svalt i upp till två veckor.

Förutom dessa "akutkurer" brukar jag stärka rosor, fruktträd, bärbuskar mm genom att vattna med åkerfräkenavkok tidig vår och gärna flera gånger per säsong. Hur jag gör åkerfräkenavkok kan du läsa här.

Följ med en rundvandring till några av våra trettio rosplantor i trädgården:

Mitt i dalen finns stora rosensnåret som avgränsar mellan köksträdgården och örtamattan. Här bor nio ganska stora ganska taggiga rosor.





Vidare ner till två 'Madame Boll' utanför lilla växthuset



Vid torpets södergavel står två 'New Dawn' som äntligen hämtat sig efter katastrofvintrarna för fem-sex år sedan. Här är den äldsta och största:

Går vi runt torpet kommer vi till stenpartiet vid jordkällaren. Här prunkar just nu den ena honungsrosen.

När jag står här med kameran råkar jag titta ner på riset framför stenpartiet och påminns om...


...blåbären som är skördefärdiga! In efter litermåttet, plocka plocka plocka!

Favoritbäret!

10 kommentarer:

  1. Wow vilka fina rosor du har! Tack för recept på det "hemkörda" ;) Blåbären såg underbara ut, vilken skatt att kunna plocka precis utanför dörren :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Tack för alla recept! Så gott med blåbär, blir riktigt sugen:)
    Svar: Min sambo kan lite kroatiska, annars blir det engleska. De yngre förstår hyfsat när man pratar engelska, och beställa mat är inga problem.
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Gallsåpa? Vad 17 hittar jag sådant? Annars är dina recept så bra att ha. Självklart vill vi inte ha gifter i trädgården, även om varken jag eller grannarna har biodlingar, men jag har gott om både bin, humlor och fjärilar av olika arter och jag är rädd om dem.
    Rosorna blommar även hos mig som aldrig förr. Tyvärr kan jag inte skryta över min odlingsskicklighet utan det har att göra med detta års väder som har behagat rosorna - ungefär som i England.

    Kära vän! Var rädd om dig! Ha det gott!
    Kram, Anja

    SvaraRadera
  4. Tack för alla tips. När behandlar du rosorna? Innan svartfläckssjukan dykt upp eller efter?
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  5. Imponerande kunskap om alternativa lösningar att använda i stället för giftiga kemikalier.

    Bra information!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Tack för recepten :) Jag har sett på flera bloggar just nu att man gör fina ställen för bina att dricka på. Något slags bricka eller fat och så lägger man dit fina spelkulor och på med vatten. Då kan insekterna dricka utan att ramla i vattnet. Jag hittade inte mina kulor så jag tog små fina stenar och täckte botten med så länge. :)

    SvaraRadera
  7. Ska spar recepten, tack för tipset
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  8. Tack för fina recept Laila :-) Tänk att blåbären redan är mogna, oj, det blir till att ta en tur till skogen nu då ! Idag har sonens flickvän plockat 2 liter kantareller på tomten, inte fy skam det heller :-) Ha det gott
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  9. Tack för tips. Vilka fina rosor ni har, hoppas ni slipper fler 'katastrofvintrar' på ett bra tag.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. A gratidão é a memória do coração!
    Obrigada querida, pela sua amizade carinhosa, fico feliz
    em saber que em algum lugar desse mundo você existe, e
    agradeço a Deus pela sua atenção sempre presente e amável!
    Um grande abraço, Marie.

    SvaraRadera