tisdag 29 december 2015

Hemma igen!

Vi har firat jul på Gotland med son, sonhustru, fyra barnbarn och deras mormor.

Många klappar under granen
och god mat under ljuskronan som Blanca hade dekorerat så här fint.

Sedan sist har gården fått fler invånare, fyra kattungar och elva myskankor
som bor i ladugården
med tillgång till stor rastgård.

Nyss tittade jag igenom gamla album från Gotland och kunde konstatera att det hänt en hel del på gården sedan de köpte den för fyra år sedan.


Nu

Det finns ganska många byggnader som också behöver ett lyft. Det lilla trädgårdsförrådet vid kökslandet  är ett av dem, men ganska fint ändå. Och jodå, jag hann göra en del kökslandet också, satte en massa vitlök och jordärtskockor som jag hade med mig härifrån. Men det tog två dagar att röja bort allt ogräs först...


Väl hemma blev vi mottagna av en nykomling i hönsgården, bocken Åke. Det händer att hönsen tar sig en tur på hans rygg, men nu har det smällt till och blivit jättekallt, minus 10 i morse, hönsen vägrar gå ut.
I går firade vi det hundrade ägget sedan våra fyra hönor började värpa för snart tre månader sedan! Krusmynta värper fortfarande nästan varje dag, de andra har tagit äggledigt. Om äggen är goda? Gissa!

lördag 19 december 2015

Vårkänsla

Vilken dag! Tio grader, sol från klar himmel, vindstilla. Vi kunde jobba i trädgården utan att frysa om fingrarna! Johan fällde stora granen (som missade mig med en halvmeter!)

och vi släpade raskt riset till eldplatsen. Nu börjar man ana hur det kommer att se ut med surjordsplanteringarna i skrevorna nedanför berghällarna.


Jag krattade löv och rensade upp i pionterrassen. Samlade ihop pilkorgarna som vi använder som pionstöd. Fyllde säckar med härligt avfall.


Avslutade med att skörda resten av årets rödbetor till dagens soppa. En purjolök fick också följa med.


Det är fem dagar till julafton. Och två dagar tills solen vänder åt rätt håll...

Tack alla som kommit med fina förslag till blivande jätterabatten! Ni kommer att få se att jag har anammat många av dem - om jag nu får tag på alla växterna på önskelistan.

onsdag 16 december 2015

Rabattplanering

Förbereder den blivande jätterabatten runt "Orangeriet" både fysiskt och mentalt. Fysiskt när vädret tillåter. Samlar löv och växtblast i säckar och ris i högar.


Har också ett stort förråd av säckar som stått några år på undanskymda ställen på tomten samt en rejäl limpa med brunnen hästgödsel utanför växthusen.

Planerar alltså att grunda hela rabatten med eget material: ris i botten, grov kompost och halvmultnad stallgödsel ovanpå det, sedan väl multnad  kompost från säckar och kompostbehållare.  Tror att det räcker ganska långt men måste nog köpa sand och kanske lite bra jord från närmaste sand- och jordföretag på Ingarö.

Den mentala förberedelsen innebär en massa googlande på växter.  Rotar också runt i alla bloggar jag följer efter uppslag. Vad jag letar efter? Vi försöker lyssna på huset och läget. Platsen syns från långt håll - inget duttande alltså utan rejäla stråk och fokus på bladfärger och former. Huset kommer att gå i svart-vitt-grått (svart tak, vita fönsteromfattningar och spröjs, granitgrått på lecamurar, lite ljusare grått på träpanelen).


Närmast huset måste vi ha en gång för att komma åt att tvätta fönster och vi lutar nu åt att bygga en svart trägång av samma typ som vi har utanför stora växthuset.


 I själva rabatten måste vi anlägga en slingrande stensatt gång plus trampstenar här och var för att kunna sköta växterna. Rabatten blir fem-sex meter bred på flera ställen, två meter på det smalaste stället. Läge söder och sydväst.

Jag funderar på en rabatt som går i silver-grågrönt-blått med inslag av mörkt blålila. Helst också vintergrönt/vinterfint. Växtförslag mottages tacksamt! Gräs, buskar, träd, marktäckare, accenter... Bladfärger och dito former är viktigare än blommor.

måndag 14 december 2015

Örtskörd i minusgrader

I morse visade termometern minus 10, inte bästa läge för att ge sig ut i trädgården och skörda örter. Men mina timjanmattor sviker aldrig.


Så trots att det såg ut så här mitt på dagen gick jag ut och plockade en rejäl näve.


Det som inspirerat mig är matbloggande dotterns entusiasm över mitt örtsalt.


Plockar fram papperspåsen med örterna som blev över vid tillverkningen i somras. Av ingredienserna som syns på etiketten ovan är egentligen ringblomma onödig, de andra är Måsten men jag är lite försiktig med libbsticka som lätt kan ta över.

Vid det här laget är örterna i påsen är kolossalt torra och eftersom örtmixen bör vara ganska blöt när man tillsätter havssaltet (annars tar inte saltet smak av örterna) behöver jag lägga till några saftiga ingredienser.

Upp på svala torra vinden där lökförrådet håller sig bra. Väljer en lagom stor rödlök.


Från frysen hämtar jag chili, det är favoritsorten 'Alban', medelstark och fruktig, fryser in den i strimlor färdiga att använda.


Ett äpple hämtar jag från jordkällaren, Ingrid Marie, men använder bara halva.

Tar dubbelt så mycket torkade örter som på bilden, rensar bort hårda kvistar, skalar lök och äpple och mixar det hela. Det sjunker ihop och blir lagom geggigt. Till cirka 2 deciliter ört- och grönsaksmassa tar jag 4 matskedar havssalt och mixar igen. Breder ut massan på bakplåtspapper, in i varmluftsugnen på 45 grader, rör då och då.


När massan torkat plockar jag fram min lilla kryddkvarn som effektivt mal det hela lite i taget till ett mycket aromatiskt örtsalt – perfekt julklapp! Den här gången kommer det att stå "Farmors örtsalt" på burken – men skvallra inte!

fredag 11 december 2015

Vacker vy?


Nej, någon storslagen vy i betydelsen "utblick" kan jag inte få till här i vår ganska trånga dalgång. Men om jag vänder på det hela och väljer synonymen "anblick" i stället och går riktigt nära med kameran så öppnar sig en annan värld!




(Ja, sista bilden är Krasses fjäderdräkt!)

måndag 7 december 2015

Rovdjursskyddad hönsgård

Eftersom vi bor i trakter där det finns många som gärna mumsar i sig en höna – duvhök, havsörn, räv, grävling, mård – visste vi från början att en stor välskyddad hönsgård var ett måste. Alltför många grannar som haft frigående höns eller slarvigt inhägnade gårdar har fått sina höns uppätna.


Vi slog på stort med väggar av rostigt armeringsnät, två meter höga och fem meter långa, som skulle fästas på svartmålade stolpar. Två nät på vardera långsidan och ett nät på södra kortsidan fick bestämma storleken på gården, 50 kvadratmeter.

Men först  behövde vi skydda det hela med ett mer finmaskigt nät av något slag. Efter lite letande fastnade vi för ett svart nät 5x5 cm av svart polypropenplast som levererades på rulle, 100 meter, bredd två meter, alltså samma mått som armeringsnätets höjd. Det är smidigt, starkt och väderbeständigt, fantastiskt lätt att montera!



Nu kan rovfåglarna sitta där i björkarna runt omkring och bliga ner på hönsen – in kommer de inte!


Mot nordliga vindar skyddas gården av hönshuset och ett plank. Innätad sluss i vinkeln.


Gården pryds av två fruktträd som fanns här sedan tidigare, de är rotskott från gamla hoprasade äppelträd. För att skydda rötterna från hönsens alltför ivriga grävande har Jeanette lagt stenar i prydliga rundlar.

En kompost anlade vi eftersom vi läst att höns gillar att rota efter mask i komposter. Det har våra höns inte läst. Däremot uppskattar de kompostlådan som sittplats.  Här har Aster hoppat upp bredvid Jeanette. Jag vet inte om det är vanligt med keliga tuppar, men Aster njuter verkligen av att bli klappad!

Några gamla grenar från vår urskog blev ett uppskattat "klätterträd".


Här är det Iris som har flugit upp för att kolla vad jag håller på med. Våra höns är verkligen sällskapliga och nyfikna som skånska blommehöns "ska" vara.

 

I ett litet hörn av gården som hönsen än så länge får se men inte röra har vi planterat en vinbärsbuske, ett gäng vårlökar och några av min frösådda penséer som fortfarande blommar.


Tim hänger gärna med in i gården och hönsen verkar tycka att det är ganska mysigt med en hundkompis. Här har de hittat lä bakom honom under gårdagens blåst.


torsdag 3 december 2015

Rött och gulligt

är vårt hönshus, men framförallt funktionellt och lättskött. Det var målsättningen när vi och närmaste grannen i juni började bygga om den gamla lekstugan efter att vi tillsammans köpt ett gäng kycklingar av rasen Skånska blommehöns.


Stugan har högt i tak och tillräcklig golvyta för ca 10 vuxna höns. Vi isolerade väggar och tak med frigolitskivor, täckte med board och vitmålade. Golvet målade vi med färg som motverkar halka.


Sittpinnar av vanlig rundstav och under dem en gödselbänk:
- näthylla på konsoler
- plasttråg på näthyllan (sådana som används som läckageskydd under kylskåp)
- ovanför näthyllan snedställda nät för att hindra hönsen från att knalla omkring i bajset på plasttrågen.

I början hade vi strö på plasttrågen, det funkade sisådär. Trågen är rätt stora och bökiga och behövde tvättas av rätt ofta.

Men den dagliga städningen går mycket lättare och snabbare sedan vi gick över till tidningar.


Tre skikt räcker gott. Bajset skakar man ner i en vid bunke


 och tidningarna viker man bara ihop och lägger i tidningsinsamlingen eller använder som marktäckning i trädgården.

I början hade vi torvströ på golvet men det dammade förfärligt och Johan fick problem med allergiliknande symptom. Nu har vi ett ganska tjockt lager halm och hö, det uppskattas mycket av hönsen och vi gillar att det doftar sommar och ör lättstädat.


Inredningen i övrigt i huset består av vattenautomat, foderautomat med fyra fack för torrfoder, grus, krossade snäckskal och kol, och så värpreden förstås. Innan Johan hann snickra "radhuset" som syns  här ovan hade vi bara en liten korg med sufflett av en gammal  galonväska. Den står fortfarande kvar i ett hörn eftersom Veronika som var först med att börja värpa nobbar "radhuset".


På norrsidan av stugan har vi byggt ett skåp för förvaring av foder och hö. Sand till sandbad förvarar vi i hinkar under den gröna plastlådan till höger på bilden. Hönsen föredrar dock att bada i egenhändigt framkrafsade jättegropar i jorden inne i hönsgården. Men mer om det och om hur vi byggde gården i ett kommande inlägg.

Fler inlägg på veckans tema i Blommig Fredag hittar du hos Helena.

tisdag 1 december 2015

Älgbesök och kamp med mossiga klipphällar

Förliden natt var Tim orolig och skällde några gånger. Han hörde antagligen älgarna som tagit sig in, troligen genom grinden vid växthusen, vi glömde stänga den igår när vi släpade byggskräp. Jag fick syn på dem när jag tog en kopp kaffe efter att ha öppnat åt hönsen i morse. Genom badrumsfönstret

såg jag plötslig en älg passera uppe på berget till höger om snickarboden, kort därefter en älg till, lite mindre. Ko med kalv alltså. På med alla jackor och stövlar och ut - men medan jag och Tim sökte uppe kring snickris och längs hela stängslet i skogen hann de förmodligen leta sig ut igen samma väg som de kommit in. Senare såg jag att de mumsat i pallkragarna vid växthuset, betat av pac choi och tatsoi samt smakat på alla violerna som jag fick av Anja i våras!

Efter att ha inspekterat av resten av odlingarna utan att hitta några skador begav jag mig med Tim i släptåg till hönshuset för att städa. Av de sexton skånska blommekycklingar vi köpte som nykläckta i maj visade sig endast fyra var hönor. Snopet värre. Vi behöll två tuppar på försök och det har gått väldigt bra. Tupparna Krasse och Aster samsas om hönorna Krusmynta, Iris, Linnea och Veronika.


Resten av den ljusa delen av dagen ägnade jag åt att kratta löv och försöka skrubba bort mossa från den här lodräta klipphällen vid Orangeriet:


Jag använde en rotborste. Den blev helgeggig. lite mossa försvann


men all jord blev kvar och man kan inte se någon större skillnad trots att jag slet i nästan en timme. Tim tyckte jag var jättetråkig. Vi drog till skogs innan skymningen, så var den trädgårdsdagen slut.