tisdag 22 november 2016

Ett lyft


Igår kom äntligen fönsternickarna och bytte ut fönstren på verandan!


De gamla slitna med enkelglas gav inte tillräckligt skydd nu när vi bor här året runt.


Och inte var det särskilt snyggt heller...


På utsidan är det färdigt, återstår bara att gå över ytterpanelen med rödfärg i vår.


På insidan är det en hel del kvar att göra, bland annat ska vi isolera och sätt upp ny innerpanel.


Den inte fullt så gamla "altandörren" vid utgången mot frukostplatsen och orangeriet bytte vi också ut.



Samma dörr från insidan - nu ser vi ännu mer av trädgården när vi sitter vid matbordet!

fredag 18 november 2016

"Minns i november...

...den ljuva september" – visans ord surrar då och då i huvudet nu under den snöigaste november på många år. Jag bläddrar i fotoalbumet och minns:

Det var då vi började plantera i nyanlagda rabatten kring orangeriet. Fjärilarna och bina prioriterades

och därefter började vi flytta det oemotståndliga fjädergräset.

De svarta solrosorna hade blivit alldeles för höga för att klara en flytt så de fick stå kvar i köksträdgården.

Vid hönsgården började den spektakulära  klockrankan äntligen blomma.

Rudbeckiorna lyste hela månaden och squashen intill levererade mängder som vanligt. Viss var det en ljuvlig månad - eller? Jag ser också att nordan ideligen ven genom dalen

och att nattemperaturen tangerade noll åtskilliga gånger. Kanske var hon inte så ljuvlig ändå, September. Oktober däremot slog faktiskt alla rekord här, finaste höstmånaden hittills under tvåtusentalet – men det är en annan historia.

Fler inlägg på temat Att minnas hittar man via Bland rosor och bladlöss som nu har dragit igång säsongens Blommig Fredag – tack Helena!

måndag 14 november 2016

Hungriga gäster


Vi matar fåglar hela året men det är särskilt nu som trafiken är livlig till våra matställen.
Snön har sjunkit ihop till några decimeter och blivit tung och isig, inte lätt att hitta vilda frön eller insekter därute.


Av de 24 arter som Lars Jonsson samlat på sin plansch med vinterfåglar har vi siktat 22 här på tomten. Bergfink och gråsiska har vi inte sett.


De vanligaste gästerna är olika mesar och stor hackspett. Ganska ofta dyker de färggranna steglitserna upp i flockar. Vi serverar jordnötter, solrosfrön, talgbollar och hampafrön och får fylla på matarna tre gånger om dagen. Även koltrastar vimlar det av och de får äpplen samt russin och mjölmask på nederbördsskyddade ställen på marken.



Sedan flera år bor här två par hackspettar som ägnar mer tid åt att jaga bort varandra  än att äta själva. När ungarna precis blivit flygga brukar det vara cirkus i eken.


På mataren till höger sitter en nötväcka  och äter hampfrön, upp och ner som vanligt. Annars har de samlat jordnötter frenetiskt hela hösten, Nyligen lärde jag mig att talgoxar (som lär vara lika intelligenta som kråkfåglar) spionerar på nötväckorna och memorerar var de har sina vintergömmor!



fredag 11 november 2016

Planer för rosrabatt – tacksam för synpunkter

I den nya rabatten på torpets östsida vill vi ha rosor och lite annat som passar ihop med rosor. Rabatten är c a10 m lång och riktningen är nord-sydlig. Längst bort i söder här på bilden finns redan en spaljé av armeringsnät. Någon slags spaljé ska jag sätta även i nordändan.


Den idé jag vill testa nu är att hålla rabatten i färgskalan vitt-blått/lila- silver. Växtbeskrivningarna nedan har jag hämtat från rosböcker och nätet. Bilderna från nätet.

Rosor

Vid den bortre sydliga spaljen kan jag tänka mig att sätta en vit ros som heter 'Polarstern'. Den kan bli över 2 meter hög, har mörka glänsande blad och krämvita stora fyllda blommor i glesa klasar. Blommorna är regntåliga. Enligt odla.nu är det en frisk och vacker ros.

*Polarstern'

'Nästa ros är också vit, 'Iceberg' lovprisas av plantskolorna: "En av de absolut bästa vitblommiga rabattrosorna".  Den remonterar och blommar rikligt. De halvfyllda blommorna doftar hallon och citron. Blir drygt en meter hög och ca 90 cm bred. Två 'Iceberg' skulle rymmas bredvid 'Polarstein'.

'Iceberg'


Ytterligare en vit ros står på önskelistan, en låg marktäckare som heter 'Diamant'.  Också den doftar och remonterar. Minst tre ex av den kan få stå i närheten av de högre vita, gärna nära rabattens framkant.

'Diamant'
.
Och nu kommer vi till de "blå". Jag har fått för mig att de är lite knepigare men jag är beredd att göra ett försök. Först ut är 'Blue Moon'. Den har ganska glest växtsätt och blir inte så hög - men blommorna, blommorna: "silveraktigt lila"! 'Blue Moon' kan blomma länge in på hösten med stora doftande blommor. Vill ha! Gärna tre stycken i grupp.

'Blue Moon'

En snarlik(?) ros är 'Blue Bajou', också ganska lågvuxen med "mörkgröna glänsande blad". Blommar kontinuerligt sommar och höst med fyllda, silveraktigt lila, doftande blommor. Tre av denna skulle också rymmas.

'Blue Bajou'

Vid den norra spaljén kan kanske en 'Reine des violettes' platsa? Det är en frisk och kraftigt växande ros, blir 150x120, är remonterande, starkt doftande, rikblommande i olika lila nyanser.

'Reine des violettes'

Förslag på sällskap till rosdamerna:

Vid spaljéerna några matchande klematis.
Kring fötterna blå och vita krokus, snödroppar, snöklocka, iris, massor av höstkrokus.
Akleja, vita och lila
Daggsalvia blå
Höstflox, vita och lila
Kantnepeta (Nepeta x faassenii som kantväxt mot gångstigen)
Kaukasisk förgätmigej ('Jack Frost')
Näva, vit
Silverarv
Stenkyndel
Stjärnflocka

Jag blir jätteglad för synpunkter och alternativa förslag på rosor och kompani!

torsdag 10 november 2016

Ljus i vårt hus

Nu har Johan satt upp lampor utmed fönsterväggen i orangeriet.




Fem rejäla saker som ger bra med ljus neråt men som inte bländar när man står eller sitter därinne. Alla går att tända och släcka individuellt. Lamporna går också att flytta i sidled någon dm åt vardera hållet och i höjdled likaså.


Just nu är det bara de två hibiskusarna som kan behöva extraljus. När vi har lagt golv därinne ska vi skaffa några citrusträd också. Och kanske ett fikon?


Så här ser det ut utifrån när alla fem lamporna är tända.

onsdag 9 november 2016

Dags att skaffa snöslunga?

Läget kl 0700 onsdag. Och det fortsätter att snöa.


Här behövs gångstigar mellan torpet och: bilplatsen, vedboden, jordkällaren, snickarboden, orangeriet, trädgårdsförrådet , hönshuset och växthusen. Drygt 300 meter sammanlagt. Jag blir trött bara jag tänker på det!
Och ännu tröttare blir jag när jag tänker på valet i väster...

Ett PS sen eftermiddag:

Gick ut för att titta till rabatterna efter ett dygns snöande. Hallå, var är alla växter vi planterade i nya surjordsrabatten?


Borstar och skakar lite här och var medan skymningen faller. Inte så lätt eftersom snön når långt ovanför knäna. Lite bättre blev det i alla fall.


Av stäppsalvia och fjädergräs och fjärilsbuskar och perukbuskar i orangerirabatten syns förstås ingenting. Hoppas de har det bra under täcket.



Avslutar detta PS med en bild på Tims ena framtass efter en promenad. Inte konstigt att han gick så sakta mot slutet. Det är helt omöjligt att ta bort snöbollarna med händerna så det blir marsch in i duschen!

måndag 7 november 2016

Nytt projekt

Allt trädgårdsarbete ligger nere på grund av Vinter. Flera minusgrader, tidvis ymnigt snöfall och hela tiden hård nordan gör att vi kurar inne i torpet.


Men i morgon kommer de nya fönstren till verandan och sedan kommer snickaren som ska hjälpa oss att renovera denna sorgligt försummade del av huset.


De gamla fönstren med munblåst glas är bortom räddning. Dessutom isolerar de inte ett skvatt utan hela verandan håller utetemperatur på vintern och blir som en frysbox. Både väggar och golv behöver en översyn dessutom. Om vädret tillåter gör vi det nu, annars får det vänta till våren.


fredag 4 november 2016

En ljus idé

Jag är irriterad på det här med vintertid. Plötsligt är dagen mycket kortare, hinner ingenting förrän ridån går ner. Ja, jag vet att vi fått en timme ljus på morgonen men hur kul är det? Varken hunden eller hönsen vill gå ut klockan sju och jag gillar att äta en stor frukost länge med tidning och morgonradio. När jag är klar att börja jobba har en fjärdedel av den ljusa tiden försvunnit. Middagskaffe och lunch slukar också några timmar. I går kväll gick jag en sväng med hunden vid halvsextiden, lyste min väg med ficklampa i kompakt mörker. Det var då jag fick idén. Min gamla pannlampa! Kanske kan jag jobba med hjälp av den trots att jag har noll mörkerseende? Hem och testa. Jo, det funkade. Inte för alla sysslor men jag ser åtminstone ungefär var jag sätter spaden så gräva och skyffla jord går bra. Vid orangeriet alldeles intill odlingslimpan jag håller på att bygga har Johan satt upp en ljusslinga på klematisspaljén, den ger inte arbetsljus men mysljus.


Jag jobbade till åtta. Befriade resten av gamla odlingsbädden från jord och byggplast.


I dag fortsatte jag att bygga färdig limpans undre lager. I kväll har jag i samarbete med pannlampan täckt med jorden jag deponerat på intilliggande odlingsbädd. Klar!


Bilden är tagen lördag morgon, som synes har det snöat i natt och det är kanske lite svårt att urskilja limpan men den finns där!


Även Johan är nästan klar med sitt projekt, han dånade runt med skottkärran medan det var dagsljus och faktiskt sol!


Återstår att lägga på lite mer rabattjord och sedan ägna några vinterkvällar åt att planera vad och hur vi ska plantera här. Soligt, vindskyddat, och med hyggligt jorddjup i mitten av den långa skrevan. Vilka rosor ska vi välja och vad vill de ha för grannar som tål lite grundare och torrare förhållanden? Tar gärna emot förslag!

onsdag 2 november 2016

Väder

En plusgrad. Hård kuling. Snöblandat regn omväxlande med hagelskurar.

Johan blev klar med sitt grävande idag men jag orkade bara flytta en meter väldigt blöt jord från gamla odlingsbädden till limpan, sedan gav jag upp. Tog en korg och en sax och gick runt i trädgården en stund. Resultatet:





tisdag 1 november 2016

Tillfälligt (?) avbrott

Igår lyckades jag befria halva odlingsbädden från jord och byggplast


och började bygga upp odlingslimpan på den delen


Så här långt hann jag innan det blev för mörkt. Att det duggregnade gjorde ingenting. Återstår att skyffla över jorden från den återstående delen, ta bort plasten där, täcka med tidningar och fortsätta med limpbygge där.


Även Johan har hunnit en bra bit.


Men idag regnar det ordentligt och jag har fått ägna mig åt innesysslor i stället. En omgång ringblomssalva blev det bland annat. Oljan har stått i fönstret och mognat sedan juli.


Nu pratar meteorologerna om snö. Hellre det än regn, jag försöker nog att slutföra arbetet i morgon...