tisdag 22 februari 2011

Chilesådd – i senaste laget?

I år drar jag vis av erfarenheten igång mina fröpottor senare än vanligt. I fjol fick jag problem att härbärgera alla omskolade plantor innan de kunde flytta till växthusen eftersom våren kom ovanligt sent. Alla tecken tyder på att det blir ännu senare i år och dessutom måste vi reparera växthusen innan plantorna kan flytta in. Hittills har tre takfönster pajat...

Börjar med att så chilepeppar, samtliga är nya för mig och jag tar tacksamt emot tips och synpunkter när det gäller odling, användning m.m.

1. Capsicum baccatum 'Hot Lemon'
Många chileentusiaster lovordar denna sort för den fruktiga smaken med citruston. Fröfirman säger att den är ganska tidig, mycket rikgivande och lätt att torka med bevarad arom.

2. Capsicum chinense 'Caribbean Red Habanero'
En superstark chile som kommer att uppskattas av sönerna. Förhoppningsvis gillas den inte av ohyra. Jag planerar att experimentera med olika örtbaserade insektsmedel där stark chilepeppar ingår i recepten. Rapporter kommer.

3. Capsicum annuum 'Serrano Chili'
Ska vara rikgivande, mycket stark och lätt att torka. Jag kommer att göra chileflingor av det som blir över efter säsongen.

4. Capsicum annuum 'Hungarian Yellow Wax Hot'
Klarar troligen att stå utomhus på skyddad plats, tidig och pålitlig. Ganska stark men styrkan varierar från frukt till frukt.

5. Capsicum Annuum 'Peruvian Purple'
Den här föll jag för på grund av färgen. Hela plantan är blågrå och frukterna är mörklila.

6..Capsicum baccatum 'Jamaican Bell'
En mild chilefrukt med rolig form, kan fyllas med ost och gratineras i ugn, måste testas!

fredag 11 februari 2011

Vinter igen

För bara ett dygn sedan tutade talgoxarna i träden utanför altanen. Det var nästan vår i luften. Nu tjuter vinden och snön yr. Hela stan är förpackad i vitt fluff, alla stadsbussar var inställda under morgonen och Tim fick ta sig fram med sälsim på morgonsvängen.

Här var det snöfritt igår...

...men i Fagerdala lägger sig den nya snön bara på den gamla isiga.

Får trösta mig med några amaryllis, visserligen snövita men ändå...

Fler vinterrapporter hittar du hos Katarina.