söndag 26 juni 2011

Arbetsdag i trädgården

Lagom varmt - 22 grader - och växlande molnighet, perfekt för att jobba i trädgården. J fixar och donar ovanför pionterrassen


och förbereder för de två bisamhällen som levereras till oss inom kort. Vi har haft bin tidigare men de dog förrförra vintern. Nu ska vi bli biodlare igen och här ska kuporna stå:


Jag har rensat bort osannolikt mycket ogräs från Äppeldalen. Dalen ryms inte på en bild utan det får bli tre, från söder till norr:



Återstår bara att täcka marken under de tre äppelträden med ett lager jord från komposten.

Största pionen var nertyngd av överblommade bumlingar. Har rensat bort 30 stycken så nu ser man de kvarvarande blommorna igen.


Pionterrassen har för andra gången på kort tid befriats från massor av snärjmåra, våtarv, vicker, maskrosbebisar. Jag förstår inte var de kommer ifrån...


För övrigt har jag skolat om en hel del perenner och strött snigelgift bland de stackars bönplantorna som blir tuggade på varje natt.

torsdag 23 juni 2011

Innekurardag

Ösregn. Blåst. Strömavbrott.

Städade lite. Sov en skvätt mitt på dagen (uppe fem som vanligt...). Rusade ut och räddade några pioner som luggades av vinden.


Bland annat dessa två:



Vid artontiden klarnade det upp och det ser faktiskt ut som om vi ska få en riktigt fin dag i morgon! Önskar alla en Glad Midsommar med några kvällsbilder från trädgården.

Lilla växthuset

Stenpartiet

Blåaste nävan

Vitaste aklejan

Första rosen

måndag 20 juni 2011

Kulturarvspotatisen kupad

De kommer fint, alla kulturarvpotatisar som jag fick från Charlotta på Cesars trädgård! Har kupat dem och de stortrivs i bästa odlingsbädden. Planerar att försöka bevara de flesta över vintern för att i vår kunna erbjuda intresserade bloggkompisar spännande sättpotatis. När barnbarnen återkommer i augusti ska vi ha smakprovning och lägga ut ett protokoll.


Vi har fått 45 mm regn de senaste dygnen och våra största rhododendron tyckte att det blev lite väl häftigt så de började släppa sina blommor medan de fortfarande var fräscha.


Dagens ljuvliga luktpion, 'Couronne d'Or'.

söndag 19 juni 2011

Bevattningsanläggning och ösregn

Våren har varit kämpig när det gäller bevattning. Extrem torka samtidigt som pump nummer två pajadegjorde att jag måste handpumpa vatten från den grävda brunnen mellan växthusen i flera veckor.

Men maken är klurig och efter lite pulande hade han byggt en fungerande pump av delar från de två defekta.


Lagom till att tomaterna och auberginerna skulle ut i stora växthuset fixade han en bevattningsanläggning i odlingsbäddarna.


Jag behöver bara trycka på knappen så får varje planta en lagom dusch under ca 8 minuter.


Sedan fortsatte han med att installera en automatisk slangvinda utanför växthuset med direktkoppling till pumpen och till en bevattningsanläggning för köksträdgården. Superbra!


Detta blev klart igår. Idag har vi fått drygt 20 mm regn och mer är på väg så det dröjer innan jag behöver testa anläggningen.

Själva slangvindan är hiskligt ful och därför visar jag den inte i närbild. När ska somliga trädgårdföretag inse att trädgårdsodlare vill ha det vackert omkring sig? Bort med grälla färger!
En ung person i vår närhet har tipsat om en butik på Söder som säljer sprayflaskor som graffitimålare använder och som fäster på plast. Maken ska gå dit men jag skulle gärna vilja se butiksbiträdets min när en vitskäggig pensionär stegar in och vill köpa klotterfärg!

Dagens pion är en just utslagen 'Bowl of Beauty'.


Nu ska jag ge mig ut på snigeljakt!

lördag 18 juni 2011

Efter regnet

Det duggade hela dagen igår men det kom bara 4 mm, inte mycket att väsnas för efter många veckors torka. Men växterna ser glada ut idag och jag är också glad eftersom mina egenhändigt frösådda riddarsporrar ser ut att bli riktigt praktfulla. Först ut är de ljusblå, Delphinium 'Gentian Blue' – eller är det 'Bella Donna'? I höstas trodde jag att de var förlorade eftersom sniglarna hade mumsat i sig det mesta av de små plantorna men rötterna hade tydligen hunnit etablera sig.

Nävorna har kommig igång på allvar nu. Har dem överallt i trädgården i alla möjliga färger och former. Vad denna heter har jag som vanligt inte koll på...


Vår Magnolia 'Sieboldii' står alldeles för mörkt i skuggan av stora ekar och fick förra året bara två blommor, men i år slår den till med tjugo. De första har just öppnat sig.


Dagens pion är en bukett från vår största bondpion som har ett femtiotal blommor. Under regnet hade många blivit svårt nertyngda så den hade inget emot att jag knyckte några.

Intill pionvasen syns de patetiska groddarna av årets andra försök att så störbönor, tre har grott av 60 frön. Är det bara jag som får problem med bönsådden år efter år?

torsdag 16 juni 2011

Åkerbär som kantväxt?

För två år sedan satte vi åtta små plantor allåkerbär i framkanten av pionterrassen.
Bladverket är friskt och blommorna söta,
bären är läckra och det blir många i år.
Men vi inser nu att det inte var någon bra idé, de nöjer sig inte med att vara bara kantväxt utan tänker ta över hela rabatten!
Alltså måste de få en egen bergsskreva någonstans på tomten. Någon som vet när det är lämpligt att flytta dem?

PS. Det kom några stänk igår kväll, 0,5 mm! Växterna märkte det inte men det gjorde sniglarna. Maken samlade ihop ett kilo...

onsdag 15 juni 2011

En till!

Igår kom det sjätte barnbarnet hit, en tvååring som kräver en hel del (upp)passning. Som tur är finns tre storasystrar till hands. Här tar Alba en match.



Dagens pion, 'Buckeye Belle', en mörkt vinröd tuffing som vajar i nordanvinden.

Runt omkring oss tornar Mycket Mörka Moln upp sig - men rakt ovanför vår trädgård har det hela dagen varit en glipa i molntäcket och varannan minut glimtar solen till. Mina regndanser tycks inte hjälpa!

måndag 13 juni 2011

Barnbarn och hästar på grönbete

Fem barnbarn tillbringar första sommarlovsveckan hos oss. Här tittar de på hästarna som lånar vår äng .

Både barn och hästar är ganska ystra. Tioåringarna vaknade klockan fyra i morse och började spela schack! De är fortfarande vakna. Lunchen tog de hand om själva och lagade ugnspannkaka åt hela gänget.

Avslutar med några pioner. De exploderar nu i värmen och om jag inte vattnade ett par timmar om dagen skulle allt ha vissnat för länge sedan, särskilt i den upphöjda pionterrassen som får sol från morgon till kväll.
Även söderväggsrabatten frodas.

söndag 12 juni 2011

Besök i Fagerdala

Vi har haft trevligt besök av energiknippet Eva Linnea med bloggen Häxor & Änglar. Hon kom lagom till surjordsdalens mest intensiva blomning. Där växer femton rhododendron, fjorton azaleor, sju magnolior och ett mullbärsträd. De två största rhododendronen är två och en halv meter höga.
Vi hämtade dem från en radhusträdgård för några år sedan, de hade stått trångt och mörkt och stammat upp sig själva. Nu har de vuxit även på bredden och blommar överdådigt.
Fina magnolian Susan blommar senare än de flesta andra och ganska länge.
Hon är granne med en ljuvligt doftande och rikblommig azalea vars namn jag givetvis slarvat bort.
På trädpionen Rockii som jag visade i förra inlägget har redan nio blommor vissnat bort. Här är den tionde tillsammans med de sorgliga resterna av de sista tulpanerna.
Vad Eva Linnea fastnade för i Fagerdala kan du se HÄR!

onsdag 8 juni 2011

I pionernas månad

Nu blommar den för fullt, pionernas Rolls Royce, Paeonia Suffruticosa ssp. Rockii! Den största plantan som vi satte för fyra år sedan har tio blommor i år.

Juni är också rhododendrontid. Några knäcktes av vinterns snö men många prunkar som aldrig förr
.
De tappra tulpanerna sjunger på sista versen. Vissa är nästan vackrast just i slutstadiet