torsdag 31 maj 2012

Finast just nu

...är pionterrassen!
Ingen pion har slagit ut än men tulpanerna, tulpanerna!

I fulhörnet har vi röjt bort alla skadade sälgar. Det blev tolv lass med skottkärran till eldplatsen.


Under veckan har jag sedan försökt gräva bort allt ogräs – men fick ge upp på halva vägen. Under maj har det kommit ynka 6 mm regn här, de senaste 4 mm för över två veckor sedan. Lerjorden här i dalen har långsamt omvandlats till betong!


Kämpar med vattenslangar, spridare och rotvattnare hela dagarna för att hålla liv i grönsaksland och rabatter. Härom dagen satte jag på mig en stegräknare. När jag tog av den på kvällen visade den på 34748 steg!

lördag 26 maj 2012

Ett hemskt hörn

Den gamla sälgridån ut mot vägen har definitivt gett upp. Även under buskarna/träden är det katastrof: frösådda lönnar i mängd, maskrosor, vitsippor, risiga hallonbuskar och invaderande älgört.


Två ovanligt snötyngda vintrar knäckte både buskaget och stängslet som det lutade sig mot. Det ser förfärligt ut. Tidigt i våras sågade vi ner de stammar som vält stängslet och lagade det nödtorftigt men det ser alltså fortfarande förfärligt ut.


Nu har vi bestämt oss. Här ska röjas! Alla döda grenar, allt ris, allt ogräs ska bort. In med nya buskar (syrener, fläder mm) och marken ska täckas med blommor från vår till höst: först scilla, sedan påskliljor, sedan ringblommor till mina salvor.

De här skruttiga före-bilderna tog jag med mobilen (kameran urladdad) i sista stund innan jag satte igång att röja.

Fortsättning följer!

PS. Inga snigelangrepp på salladen ännu! Har har visserligen inte regnat en droppe på tio dagar men tidigt om morgonen är det ganska mycket dagg och sniglar promenerar bara några decimeter från lådorna - men in kommer de inte!

lördag 19 maj 2012

Snigelspärr?

I morse ertappade Johan en maffig mördarsnigel i färd med att ta livet av våra nysatta salladsplantor i en av odlingslådorna.


Snigeln finns inte längre men eftersom vi vet att många fler lurar därute grunnade vi på hur vi skulle kunna hindra dem för att ta sig in till det här speciella matbordet. Vi fastnade för ett experiment med en diskret skärm av vindpapp. som blivit över från vårens tilläggsisolering av norrgaveln.


Lagom breda remsor klipptes till och fästes på lådkanternas översidor. De sticker ut ca 4 cm och hålls på plats med hjälp av tunna träribbor som låg och drällde i snickarboden och som kom väl till pass nu.


Så här ser odlingslådan ut med snigelspärren påmonterad.


Tycker inte att snigelspärrarna i de två bortre lådorna stör intrycket - de syns knappt på håll. Återstår att se om arrangemanget lyckas förhindra oönskat snigelbesök!

Apropå besök (och sniglar) – sex av barnbarnen är här över helgen. Igår samlade de in ett gäng vinbergssnäckor och idkade träning, två av dem har deltagit i framgångsrik kbt-behandling mot svår snigelfobi. Snäckorna hade inget emot att bli dekorerade men farmor/mormor har förbjudit snigelfarm i närheten av odlingarna...


torsdag 17 maj 2012

Trädgårdsväder

Efter nattens stilla regn som gav 4 mm kom solen och gassade hela dagen. Full fart i trädgården:


Johan har byggt en ställning åt humleplantorna i stället för det gamla plommonträdet som rasade omkull i en stor i fjol. Vi har röjt bort alla påskliljor,smultron och kvickrot runt humlen, lagt på jord från våra upplag från utgrävningarna för växthusen och lagt på markduk och täckbark. Från det att Johan monterade humleställningen på förmiddagen tills solen försvann bakom skogen i väster hade humleskotten växt en dryg decimeter!  Humlen ska få sällskap med en eller två klematis och ett antal sommarblommor som står på tillväxt.


Det börjar bli trångt i lilla växthuset,  har planterat det mesta i större krukor men jag vågar inte sätta ut några chile eller frilandstomater än, det är lite för kallt om nätterna fortfarande. Lagerbladsbusken får också stanna inne ett tag till.

Däremot satte jag ut purjon idag, nästan 60 plantor i största drivbänken. Sorten heter Hannibal. Flera av barnbarnen har potatis- och purjosoppa som favoriträtt...  Rödbetor och morötter är sådda, massor av ringblommor likaså. Potatisen och gul-, röd- och scharlottenlöken åkte ut förra veckan.


Pionerna har försetts med sina behändiga stödkorgar.


Det här är Johans favoritblomma just nu:


...och det här är min:


Men den art som dominerar så här års är faktiskt vitsippan. Vi har en liten trädgård i en gigantisk vitsippsbacke!


söndag 13 maj 2012

Panik i bigården!

Idag var det varmt och fint mitt på dagen och vi bestämde oss för att inspektera våra bikupor och pudra med florsocker mot varoakvalster, något vi gör varje vecka när vädret tillåter.
.

I den första kupan mådde bina jättebra, lugna och fina,  inga synliga kvalsterangepp, full aktivitet, Johan kunde se både täckta och otäckta celler med yngel och dessutom en del honung som de hunnit samla. Vi satte in några extra vaxramar, städade lite och pudrade för säkerhets skull.

Samhälle nummer två, som var det starkaste förra året, verkade också lungt och livaktigt, men när vi plockade bort isoleringsplattorna runt ramarna där bina håller hittade vi – DROTTNINGEN DÖD! Panik! Det vill säga, jag fick panik. Johan var lugn, bina var lugna, men jag ringde förstås genast till en erfaren biodlare i vår förening. Hjälp! Hon rådde oss att kolla igenom kupan efter yngel och eventuella drottningceller. Om negativt skulle vi flytta över en ram med otäckta yngelceller från det andra samhället så skulle bina säkert dra upp en drottning.

När jag kom tillbaka efter telefonsamtalet hade Johan redan hittat minst en stor fin drottningcell i det drabbade samhället. De håller alltså på att fixa problemet själva! Förunderliga bin! Om ett samhälle råkar ut för plötslig drottningförlust av någon anledning, bygger de alltså ut några vanliga yngelceller till mångdubbel storlek samtidigt som de matar larverna där med bidrottninggelé. I stället för att bli ett sterilt arbetsbi som alla andra blir ynglet en bidrottning med förmåga att para sig och sedan lägga ägg i upp till fem år! Om samhället drar upp flera bidrottningar samtidigt blir det en kamp på liv och död mellan dem innan den starkaste står ensam kvar och kan flyga ut och leta efter en drönare att para dig med. Sedan återvänder hon till kupan och börjar jobba. Hela processen tar någon vecka och sedan är samhället i full gång igen.


Vi avslutade inspektionen med att pudra lite försiktigt i den drottninglösa kupan och sedan bädda in dem igen.

Nu håller vi tummarna!

fredag 11 maj 2012

Att fotografera magnolia


Dagen efter det att fotokursdeltagarna åkt hem exploderade två av våra sju magnolior. Givetvis har jag under veckan gjort otaliga försök att fånga blomningen på bild.  Att få till en hygglig närbild på en blomma är inte så svårt. Här är det M. x loebner 'Leonard Messel' som poserar:


Men när jag försöker fånga båda träden och de hundratals blommorna på en bild får jag problem. Jag klättrade till och med upp på taket - men glömde flytta på grillen och orkade inte häva mig upp en gång till...


Tog en stege till hjälp för att få bakgrunden tillräckligt mörk och enhetlig. Nja...


Till slut får jag nöja mig med att fånga en gren av M. kobus.


Det har varit sommarvarmt idag. Härligt! Det tyckte också vår bamsiga hussnok (ca 80 cm) som bor under verandan. Tre gånger har jag varit nära att kliva på Snoky som ogenerat rör sig i trädgården. Måste erkänna att hjärtat slår ett extra slag vid konfrontationerna – vi har ju en huggorm här också och den vill jag inte kliva på!


måndag 7 maj 2012

Fotokurs

I helgen har vi, några trädgårdsentusiaster,  haft fotokurs här i Fagerdala med Sophia, utbildad fotograf och fotolärare.  Knytkalas och intensivundervisning varvat med fotograferande i trädgården för att tillämpa det vi gått igenom. Vi kröp och klättrade och experimenterade med vinklar och inställningar och jag lärde mig massor. 






Eftersom jag numera har extremt dålig syn har jag trott att jag bara kan skjuta med inställning auto och hoppas att det blir något användbart. Nu har jag lärt mig reglera både  bländare och tid och ändå få hyggligt skarpa bilder med hjälp av autofokus. Särskilt nöjd är jag med att ha lärt mig att få till hyggligt bra motljusbilder!



Detta är en av de bilder jag jobbade med under kursen, julhyacinter som jag varje är sparar och sätter i torvrabatten. Vi fick lära oss att använda ganska avancerade bildredigeringsprogram och här har jag plockat bort en massa störande löv och vissna grässtrån utan att resultatet blir blurrigt som när jag försöker i Iphoto!

Tack Sophia och tack kära gäster för en trevlig och givande helg!

onsdag 2 maj 2012

Musöron

Idag fick flera av våra björkar musöron. Dags att klippa rosorna! Alla har klarat vintern bra, även klätterrosen New Dawn på sydgaveln, den brukar ha det knepigt men inte i år.

Det har varit ett himla kånkande på tomat- och chiliplantor en tid. Ut när solen tittar fram, in på kvällen innan kylan kommer (vi har haft mycket kalla nätter, kring nollstrecket i flera veckor). Nu är det bara några dussin kvar att kånka på, resten har fått komma ner i växthusen.


Arton tomatplantor står sedan några dygn på plats i jordbäddarna i stora växthuset. Johan har byggt ställningar så att vi kan täcka dem med fiberduk under natten.


Årets tomater:

Favoriterna 'Black Sweet Cherry' och 'Supersweet 100', nykomlingarna 'Tigrella', 'Selandia', 'Mei Wei', 'Tigrella', 'Cherio' och 'Sibirjak'. De två sistnämnda klarar att stå på friland så det blir också en hel del krukor i varma lägen. Även de två förstnämnda brukar trivas ute vid söderväggen så några får stå där.