söndag 29 september 2013

Nu rostar pionterrassen...

...medan vildvinsberget glöder efter första frostnatten i veckan som gick.
.

Squashplantorna har börjat svartna men producerar fortfarande en massa frukter som jag inte hinner ta hand om.


Helt opåverkade av frosten är lavendelplantorna som vi fick med oss hem från Gotland i juli. De blommar fortfarande!


Amaryllisarna blommar också fortfarande men dem räddade jag in  till verandan innan frosten slog till.


Ganska lugnt i trädgården alltså, men det kan man inte säga om tillståndet inne i huset. I morgon bitti kommer både elektrikern och snickarna och vi har arbetat intensivt med att röja, packa ner det mesta och riva ut köksinredningen. Kaos.


Elen kommer att vara avstängd några dagar vilket innebär att jag tyvärr varken kan blogga eller kommentera hos bloggvänner på ett tag. Men vi ser fram mot några tysta kvällar med fotogenlampor och mysig värme från den välsignade vedspisen som givetvis blir kvar i köket.

söndag 22 september 2013

...och därute är det höst

Utsikt från en takmålarstege:

Är i färd med att fräscha till nya vardagsrummet.


Soffan har fått flytta på sig till nästa sektion som jag ska ta itu med senare i veckan. Tak och väggar tvättas och målas.  Allt medan hösten rullar fram över trädgården. Brukar kolla läget när jag tar mig ner till köksträdgården för att skörda. Silveraxen som vi satte på försommaren blommar för fullt, fortfarande opåverkade av höstkylan om nätterna. Njuter.

onsdag 18 september 2013

måndag 16 september 2013

Och mitt i allt stök mognar vindruvorna!

Här jobbas från morgon till kväll med husrenovering. Gamla öppna spisen är borta, innertaket är slipat och spacklat, golvbeläggning vald och beställd. Snart kommer elektrikern och sen brakar det loss på allvar med rivning av väggar, utrymning av gamla köket. nytt golv, nytt kök, ny tälgstenskamin. Det gäller att ha full kontroll av logistiken för att vi ska kunna bo här under tiden!

Och mitt i alltihopa skriker plötsligt vindruvorna att de är mogna, finare, större och fler än någonsin! De är supergoda men varken barnbarnen eller vi orkar äta upp mer än ett femtiotal klasar. Avbrott i husarbetet, 15 kilo vindruvor måste omvandlas till vin.


Johan balanserar på stegen pch plockar ner klasarna


Jag rensar (det tar väääldigt lång tid)


och sätter bärmassan på förjäsning med vinjäst för bourgogne.



Efter två dagar är det dags att sila musten och hälla ner i vår gamla damejeanne tillsammans med sockerlag, närjäst och lite vinsyra.




Nu står den här i röran, damejeannen, och det bubblar friskt i jäsröret. Om sisådär ett halvår kan vi kanske tappa över vinet på flaskor och skåla för en förhoppningsvis lyckad renovering!