söndag 30 juni 2013

Fler nykomlingar!

Arbetet med Cathrinerabatten fortskrider. I förrgår när vi åter for till plantskolan för att leta efter en rhododendron till ett "hål" i vårt Woodland snubblade vi över...


Potentilla tridentata 'Nuuk', en marktäckande, vintergrön fingerört som blommar vitt i juni-juli.


Perfekt som utfyllnad kring och mellan buskarna i Cathrinerabatten hoppas vi. Gångarna som syns på bilden ska besås med gräs när vi får regn. Sedan återstår att ersätta fårstängslet som syns i bakgrunden med ett staket av armeringsnät och svarta stolpar, alltså ett likadant staket som det Johan byggde för några år sedan mellan växthusen.


Pumpen som syns utanför växthuset har Johan fått igång genom kreativ slangdragning ovan jord i stället för den underjordiska förbindelse mellan brunn och pump som knäckts av tjälen. Så nu är det slut på kannkånkandet soch slangsläpandet!


Vår så kallade gräsmatta, som egentlingen består av ett femtiotal örter som avlöser varandra, skiftar just nu i violett. Det syns kanske inte så bra på bilden ovan så jag går lite närmare:


...och ännu närmare:


Brunört, Prunus padus, är det som dominerar för tillfället. Visst är det fint!

torsdag 27 juni 2013

Nykomlingar

Idag begav vi oss till Zetas. Som vanligt blev det både planerade inköp och en del inte så planerade, jag ni vet. Det här kom med hem:


Första impulsköpet blev tre ex av rödbladig silverax, Actaea simplex 'Brunette'! Två har vi planterat i "Cathrinerabatten" mellan trädgårdförrådet och lilla växthuset. Den tredje ska få bo i woodland uppe vid stora uteplatsen så att vi kan njuta av doften under höstkvällarna.


En sammetssyren, Syringa ssp. patula 'Miss Kim', får göra sällskap med befintliga syrener i "Cathrinerabatten". Att det blev just 'Miss Kim' beror på att det är en av få syrener som får fin höstfäg:




Tredje nykomlingen i "Cathrinerabatten" är en luktolvon, Virburnum carlesii 'Aurora.


Impulsköp till pionterrassen: Peaonia lactiflora 'White Cap', en röd luktpion med vitt fluff i mitten, vi föll för den röda färgen.

I söderrabatten behöver våra av svåra vintrar tilltufsade New Dawn sällskap av några klematis. Det blev vitblommande Clematis 'Alba Luxurians', håller igång juli till september och blir 3 meter hög.


Framför 'Alba Luxurians' har vi satt några nävor 'Rozanne* som skuggskydd åt rötterna.


New Dawn i österhörnet är verkligen ynklig nu men kämpar på och får sällskap av Clematis 'Arabella' som flera bloggare har skrivit uppskattande om. Blommar med blå blommor juni till oktober! Hoppas den trivs hos oss, fötterna skuggas redan av silvervita rosenplisterblad.


(Har tillfälligt lånat samtliga bilder på nätet från vad jag tror är öppna källor men ska ersätta dem med egna bilder vartefter.)

onsdag 26 juni 2013

Äntligen regn!

Efter en lång period med hetta och torka kom det äntligen regn i natt, 14 mm! Har ägnat dagen åt att rensa i köksträdgården, allt växer som aldrig förr, även ogräset. Även pionerna frodas.


Pärleternellen fungerar som stöd till den här yviga plantan. Gillar den grågröna färgen och snart slpr de vita små bollarna ut.


För några år sedan satte vi några åkerbärsplantor som kantväxt i piontrrassen. De förökade sig snabbt och hotade att ta över hela terrassen så i fjol flyttade jag dem till en egen bergsskreva en bit bort. Där har de brett ut sig och med binas hjälp blir det otroligt mycket bär i år. För att få behålla dem själva (vissa fåglar gillar också åkerbär) har vi nu lagt nät över hela härligheten:



För några timmar sedan upptäckte jag vår hussnok en meter från verandaingången, gapet uppspärrat över en ganska stor padda. Den håller fortfarande på att "svälja" bytet millimeter för millimeter. Varken katten eller hunden bryr sig. Vi tittar med blandade känslor - stackars paddan, vår snigelätande kompis, blir snokmat en vacker dag i juni...


söndag 23 juni 2013

Rödbetsgallring blir paj

Gallrade rödbetorna idag. Hur glest man än sår så kommer det ju upp ett gäng på varje ställe eftersom rödbetsfröet egentligen är en liten frukt med en handfull fröer i. Vissa år brukar jag inte bry mig om att gallra men skörden blir bättre och jämnare om jag tar mig tid. Idag var det en fullständigt ljuvlig sommardag, ett nöje att sitta där i köksträdgården och filosofera!

Blasten var späd och fin så jag bestämde mig för att göra en ost- och rödbetsblastpaj till middag.
Den smakade ungefär som ost- och spenatpaj, helt okej alltså.


Vi har skördat en hel del från trädgården ganska länge nu.  Tomater förstås, eftersom jag sådde så vansinnigt tidigt, och sparris har vi mumsat ända tills för någon vecka sedan.


Chilisarna börjar mogna. Det här är Alban. Lär vara mycket aromatisk och "mer än medelstark". Plantorna är meterhöga, friska och rikbärande, de flesta frukterna är 15-18 cm. Ska testa den här i fisksoppa i morgon.


Gick upp klockan 5 i morse och vattnade i två timmar. De senaste 10 dagarna har det bara kommit några stänk här så nu är det dags att ge några rotblötor och luckra innan lerjorden blir pansar. Lite bökigt är det eftersom tjälen knäckte förbindelsen mellan brunnen och pumpen så jag kånkar kannor från handpumpen mellan växthusen och släpar slangar från enda fungerande utkastaren på torpets östsida. Ingen brist på motion här!

fredag 21 juni 2013

Just nu

Tekniskt strul och allmän försommarstress har gjort att jag varit borta länge från bloggen, men nu ska det bli ändring!

Efter en sen,kall och snabbt övergången vår blev det försommar med perfekt växtväder: sol och regn i lagom doser, ingen nattfrost i början av juni som det brukar vara - rivstart på odlingssäsongen alltså.  Barnbarnen har varit här i flera omgångar, senast nu veckan före midsommar, totalt sju barn och ungdomar på grönbete. Skickade ut några av dem med kameran, uppdraget var att fånga Fagerdala just nu. Här är några av Emmys och Elviras bilder i oredigerat skick:




I bikuporna i bakgrunden finns det numera bin igen! Två samhällen hämtade vi den 1 juni och de artar sig bra även om det ena är ganska ilsket, både Johan och Tim har fått flera stick...






GLAD MIDSOMMAR!