lördag 23 november 2013

Dagens skörd

Trots att vi haft frost åtskilliga nätter under november gav dagens storskogssväng med Tim följande resultat!


I övrigt gnetar vi på inomhus med takmålning och golvsåpning…


onsdag 20 november 2013

Även jordkällaren...

…har fått ett lyft i år. Den är byggd intill en berghäll och vatten kunde rinna ner bakom vänstra långväggen, både från berget och från taket, med fukt och mögel som följd.


Våra byggnadsarbetare rev helt sonika hela långväggen utan att behöva ta bort tak eller andra väggar. Grävde bort en massa lera och sten, lade dräneringsrör, monterade gradvis upp väggen igen samtidigt som de isolerade lekablocken på utsidan med särskild fuktisolering, fyllde ut med singel och avslutade med att konstruera en hängränna som löper längs långsidan och fortsätter längs baksidan och mynnar över stenpartiet som säkert uppskattar extra vattentillskott.


Operationen har lyckats! Väggar och golv är torra och fina, dräneringen och hängrännan fungerar som de ska. Igår tog jag itu med att kalka väggarna - taket fick Johan ta.


Återstår "bara" att bygga hyllor och flytta in alla geléburkar, grönsaksinläggningar och rotfrukter för vinterförvaring.


Inne i huset är det totalkaos just nu. Alla möbler från vardagsrumsdelen står staplade i bland annat matrummet.

Golvet är nu färdiglutat och täckt eftersom vi måste måla resten av tak och väggar som inte gick att frigöra i förra omgången.  Därefter ska golvet oljas, golvsocklarna målas och ett fönster få sista lagret linoljefärg.

Avslutar med en bild på Tim i färd med att utföra ett av sina dagliga uppdrag, något han gör med stor värdighet, låter sig inte ens distraheras av möten med andra hundar. Här kommer jag och jag jobbar!


måndag 18 november 2013

Det började med några gamla skavanker...

…och växte successivt till totalrenovering. Avsaknaden av köksfläkt var huvudanledningen till hela karusellen. När vi bara bodde här under sommaren var det inget större problem eftersom vi  för det mesta tillagar fisk, grönsaker och ibland kött på utegrillen. Men nu när vi bor här mycket mer insåg vi att situationen var ohållbar.  Kylskåpet måste flytta för att fläkten skulle få plats och den gamla diskbänken där spisen var inrymd var skruttig så det fick bli en ny spis och ny diskho och ny diskmaskin och nya underskåp överallt och väggar bort och nytt golv och så vidare...


En skavank vi blivit blinda för var det kvadratdecimeter stora hålet i golvet vid vedspisen där huvudkabeln till elskåpet kom upp. Genom åren har vi nödtorftigt täckt över hålet med en stenplatta och ibland en kruka men det hindrade inte mössen från att komma in den vägen vintertid.  Enda möjligheten att bli av med hålet var att riva en bit av väggen intill vedspisen. Att rappningen kring vedspisen var sprucken och avnött och hiskligt fläckig hade vi också blundat för.

Nu är det nyputsat och nymålat och med hjälp av det nya golvet har elektriker och snickare trollat bort det gamla hålet.


Nu fattas bara ett nytt lite större kylskåp och golvsocklar under köksskåpen samt en rörmokare som kan installera vask, kranar och diskmaskin. De öppna hyllorna upptill i köket behåller vi men även de har fått en "make-over" och blivit som nya.

Bilden är tagen i förmiddags när vi just tagit bort papptäckningen på nya golvet för att ta i tu med…


…golvslipning. Den här maskinen var betydligt lättare att använda än golvslipar vi hyrt tidigare i livet. Efter bara en timme var det klart och vår grovdammsugare klarade av att ta hand om det mesta av slipdammet. 

Nu är golvet behandlat med vitt trälut och sedan ska det vitsåpas ett par gånger. Och i morgon kommer snickarna och monterar utsuget till köksfläkten, Vi har också bett dem sätta upp nya plattor i kökstaket eftersom den gamla takbeläggningens skavanker blev alldeles för uppenbara vid sidan av allt det nya.

Själva ska vi flytta bort allt från vardagsrumsdelen och ge oss på golvet där med slipmaskin och lut och såpa…

onsdag 6 november 2013

Omblommare och långblommare

I samband med att jag i strålande höstväder röjde lilla växthuset idag tog jag en sväng genom trädgården. Hittade en del växter som uppmuntrade av den milda och soliga hösten har fått för sig att blomma om. Rosenplister är i full gång


och bolltisteln vid söderväggen har flera  knoppar. Bilden blev sisådär men ryggen tillåter inte allt för mycket akrobatik så den får duga.


Flera långblommare håller fortfarande på. Här Astrid Lindgren


Ringblommor givetvis


och rudbeckiorna, dels Röd rudbeckia,


dels Sommarrudbeckia


Den här nästan tre meter höga gulblommiga  filuren har jag inget namn på, fick några plantor av en granne för några år sedan, hon trodde det var någon slags perenn solros men blommorna är små och inte särskilt solrosaktiga. Många tror att det är jordärtskocka men det är det inte. Någon som vet?


Även Rozanne blommar fortfarande men där sa ryggen aj aj så hon fastade inte på bild. Det gjorde däremot Pärleternellen som visserligen inte blommar längre men fröställningarna ser nästan likadana ut som blommorna på håll så den får komma med i paraden.


Med från växthuset kom ett gäng chilisar som jag ska rensa och frysa in till vinterns heta grytor!


I huset fortsätter vi att fixa. Johan bygger ett "städskåp" i smatten utanför duschrummet. Nuvarande städskrubben i sovrummet ska bli garderob. Själv går jag och funderar på hur vi ska lösa problemet med elskåpet som fått flytta ut i matrummet eftersom vi kapat av en vägg i köket. Nya elskåpet var större än väntat och inte så roligt som väggdekoration i ett matrum.


Från trädgårdsförrådet har jag plockat fram två gamla fönster som jag köpte för väldigt länge sedan bara för att de var så fina.


Kanske de äntligen kan komma till användning? Om jag bygger ett vitrinskåp och sparar ut i bakväggen för elskåpet som döljs bakom ena fönstret? Måtten passar perfekt. Hmm…

måndag 4 november 2013

Röjer

Idag tog jag en paus från målningsarbetet (golvlister, dörrfoder) för att städa ut det sista ur växthusen.


Här i stora växthuset har vi haft tomater, gurka, broccoli och vindruvor.


Röjde allt utom vindruvsblad i nock (aldrig mer klättrande på stegar för min del!) och broccolin som fortfarande producerar mängder med små men mycket goda buketter.


Återstår att röja i lilla växthuset. Halmen ska bland annat ut på vitlöksbäddarna och olivträdet mm får övervintra på vinden.

 

Vissa chiliplantor tuffar på, andra har vissnat och jag måste ta vara på alla frukter. Här saknas aldrig punkter på att-göra-listan!

fredag 1 november 2013

Att få vardagen att fungera...

… mitt i byggkaoset är inte lätt men det går. Kökssnickaren fick lämna arbetet halvfärdigt eftersom golvlisterna hade fel mått och den gjutna keramikvasken var sned. Spis och diskmaskin är monterade men inte anslutna så vi får fortsätta ett bra tag att laga mat på vedspisen och…


…diska i duschrummet.


Den tillfälliga matplatsen fungerar bra


men stackars soffan är oanvändbar.


Det är tur att sov/arbetsrummet är färdigt. Och utanför arbetsplatsfönstret glöder fortfarande hösten.