lördag 30 maj 2015

Vilken vår!

För första gången sedan vi började anlägga trädgården här i Fagerdala har vi fått Lagom Mycket Regn under maj! Inget släpande med slangar, ingen ängslan att vattnet i brunnen ska sina eller att sådderna ska förtvina. Går trädgårdssvängen varje morgon och njuter av grönskan.



Våren har varit perfekt för blåbären också. Sol i rätt tid för pollineringen, regn i rätt tid för att karten ska börja utvecklas. Har aldrig tidigare sett så mycket blåbärskart här - överallt. Favoritbäret!


Mycket blommar nu, rhododendron, magnolia, violer, liljekonvaljer. Men fortfarande stannar jag nog mest vid  tulpanerna.








söndag 24 maj 2015

Tomaterna har hittat hem

Äntligen vågade jag flytta ut tomaterna till bäddarna i stora ouppvärmda växthuset! Visserligen kryper nattemperaturen ner mot 7-8 grader fortfarande, men de hade mått sämre av att stå kvar i omskolningskrukorna. Sexton plantor fick plats.


Resten får bo i stora krukor i lilla växthuset och några tåliga sorter, som Black Sweet Cherry och Super Sweet 100 får stå ute vid söderrabatten.


Tulpanerna blommar för fullt. Först ut var som vanligt dessa pion-look-alikes i söderrabatten, det gröna är en näva som fått spader i år.






Woodland har börjat visa färg.




Och idag dök vår hussnok upp för första gången i år. Nästan en meter är den vid det här laget. Verkar trivas både med oss och hunden. Men jag måste erkänna att jag hoppar till när den uppenbarar sig...


torsdag 21 maj 2015

Nykomlingar!

Här trillar det in paket med fantastiska växter!

Från Anja med bloggen Anjas Hill kom efter tre dagar hos posten ett gäng lite tilltufsade men ännu levande plantor. Nu står i tillfälliga hotellpallkragen sex ljuvliga violer, ett gräs Miliam effusum 'Aureum', en fjällkåpa Alchemilla alpina, en blåflox Phlox divaricata, och sist men inte minst en vinröd klätterstormhatt  Aconitum hemsleyanum 'Red Wine'. Violerna ska få slutlig hemvist i den blivande hortensiarabatten intill fågeleken och klätterstormhatten kommer att bli perfekt vid nya armeringsnätstänglset! De övriga måste jag lyssna på lite mer till de talar om för mig var de kommer att trivas.


Från Helen med bloggen Tankar om och från min trädgård kom för en tid sedan  ett paket med en verklig raritet, en Tandrot som hon själv tagit fram! Den syns uppe till vänster i pallkragen. Cardamine enneaphylla 'Danlia' har hon döpt sin skapelse till.

Varmt tack till Anja och Helen! Jag lovar att ta väl hand om era gåvor!

söndag 10 maj 2015

Fortfarande fullt ös

Började dagen med att rensa i rabatter mm efter nattens regn (hurra!Tio mm!) Framåt eftermiddagen fällde vi en björk som stod lite illa till vid blivande hönsgården. Den var rak och fin och sågades i 2,5-meters bitar. Perfekta att baxa upp lekstugan/blivande hönshuset på för transport medelst puttning till nya platsen. Men först måste vi gräva ur för grundstenar och kärra dit singel - det blir hönsamammornas jobb i morgon.


Vi har alltså blivit med höns tillsammans med grannarna Jeanette och Roffe. Sexton små dunbollar har installerats under värmelampa i en stor kartong i deras golvvärmda tvättstuga. Idag på deras sjätte levnadsdag hjälptes vi åt att väga och fotografera allihop i tur och ordning. Än så länge får de heta Ettan, Tvåan. Trean etc och vi ska försöka lära oss se skillnad på dem utifrån fotografierna. De är alla av lantrasen Skånska Blommehöns och givetvis ganska lika men de har sina särdrag. När vi vet vilka som är hönor kommer de att få blomnamn - som  Krusmynta, Tusensköna, Gullkrage. Den tupp vi bestämmer oss för ska få heta Krasse. Överblivna tuppar kommer vi att pracka på grannar med höns... Vi håller tummarna för att det inte är femton tuppar och en höna!

Här några av våra nya skyddslingar:




lördag 9 maj 2015

Fullt ös

Här händer så mycket att jag inte ens hinner titta åt bloggen eller besöka bloggvänner. Förlåt, lovar bättring.


Ryggen protesterar efter en massiv insats längs det nya stängslet. Grävt bort åtskilliga skottkärrelass med älgört, täckt med tidningar och sand. Den sista sanden fick jag hjälp med av grannen Jeanette, då kunde jag knappt röra mig...




Alla plantorna i växthusen tar inte hänsyn till att jag förtagit mig, de vill UT! Har ploppat ut nästan alla nittionio penséplantorna och försett de allra största tomaterna med nya utekrukor som vi släpar ut och in än så länge...


Och sist men inte  minst...


...men det berättar jag mer om i morgon...

tisdag 5 maj 2015

Blivande trädgårdsmästare?

På torsdag fyller yngsta barnbarnet sex år.  Här ett utdrag ur hennes önskelista:
- Resa till Paris, Monets trädgård
- Liten skottkärra
- Liten spade
- Liten kratta
- Fröer
- Plantor - vackra blommor
- Eget trädgårdsland
- Häst

En hel del kommer hon att få av mig men någon häst tar jag inte med till kalaset! I juni flyttar hon och hela familjen till lantgården på Gotland och i deras nyligen anlagda jättestora potager kommer hon att få ett eget hörn.

Här i Fagerdala är det fortsatt kyligt och torrt torrt torrt. Men i växthusen frodas plantorna


och Peace-rosen som hamnade härinne i fjol har formligen exploderat. Utplanteringsrosorna från trädgårdsmässan ser ynkliga ut i jämförelse.



I blivande hönsgården har grannen och hönsdelägaren Jeanette varit flitig och anlagt en kompost för hönsen att rumstera i och de två fruktträden som fört en tynande tillvaro har fått fina rundlar och näring kring sina fötter. På lördag ska vi på hönsmarknad och hoppas kunna fånga upp många goda idéer.



måndag 4 maj 2015

Lägesrapport

Den här bilden tog jag i kväll 19.25. Det är en usel bild men visar ändå var vår största lönn står, mellan växthusen. och den förklarar varför jag gärna uppehåller mig här dessa dagar. Lönnen blommar nämligen och fylls av brummande humlor. De var där även nu i kväll, trots att termometern bara visar plus 5 grader och en byig vind drar genom dalen då och då.


Tomtens vilda partier fylls av vitsippor och gullvivor dessa dagar. Helt vanliga vitsippor och vivor. Men snart får de fint sällskap, Anja med bloggen Anjas Hill har lovat att förse mig med en vivararitet, Primula 'Johanna', en rosa skönhet som inte finns att köpa för pengar!


Flera av de penséplantor som jag fick ärva av dottern i fjol har klarat sig i vinter och tuffar på som om inget hade hänt. Jag som trodde att de flesta penséer man köper så här års var ettåriga!


Och så färdigställde Johan den nya åsnetrappan i helgen. Sanden kommer att gråna så småningom- Återstår bara att så lite gräs utanför markteglet. Men jag väntar tills vi får regn. I nästan hela Sverige regnar det - men inte här inte. Torrt så det skriker. Suck.