fredag 27 januari 2017

Januaris båda ansikten

För några veckor sedan bestämde jag mig för att inspirerad av några bloggarvänner försöka få till Månadens Bild under 2017. Det var inte svårt att välja motiv, orangeriet plus omgivande rabatt så klart. Här kommer det förhoppningsvis att hända mycket under året och det är ingen risk att jag glömmer att ta bilder. Gick alltså ut med kameran i mitten av januari och då såg det ut så här:


och så här:

Men så inför dagens inlägg i Blommig Fredag (tema Månadens bild) gick jag en sväng igen - i en helt annan trädgård!

Det mesta av snön är borta, de flesta plantorna ser ut att ha klarat den isiga snön utan att ta skada,


till och med fjädergräset ser riktigt frascht ut (men jag inser att jag måste stubba plantorna längre fram i vår).

Januari har fått sitt namn efter den romerske guden Janus, han med två ansikten.  Passande namn, åtminstone i år.

Önskar att jag kunde lägga in ljud till de två bilderna från idag. Fåglarna tutar och svirrar hejvilt överallt i trädgården och dagens räkning vid fågelmatarna visade 54 fåglar under observationstiden, fördelade på 17 arter, bland annat domherre och steglits! Vilket vi rapporterade till Vinterfåglar inpå Knuten, en rikstäckande fågelräkning.

torsdag 19 januari 2017

Längtar ljuset

Det kan inte hjälpas. När temat i veckans Blommig Fredag är "Jag längtar" så måste det bli en bild från årets ljusaste dygn.

Vår vilda äng slår alla rabatter i världen just i midsommartid.



Men det innebär inte att jag bara går och längtar till midsommar. Trivs rätt bra här och nu, idag värmde solen och ljuset hade en dragning åt vår. Möjligen längtar jag lite till morgondagen eftersom den blir liiite längre...

Fler inlägg på temat "Jag längtar" hittar du här.

måndag 16 januari 2017

Fruset och grått

Idag kom lite snö ovanpå det hårdfrusna täcke som håller trädgården i ett järngrepp och som omöjliggör allt slags trädgårdsarbete utomhus.

I går sken solen en stund och jag samlade ihop mängder av nedfallna grenar och kvistar från stormen för en tid sedan.


Mycket finns kvar där ute men sitter fastfruset.

Det var sex minugrader i går så vi passade på att frosta av frysen som står på verandan. Nu hittar vi i den igen efter Johans förträffliga sortering och den närmaste tiden kommer vi att komponera våra måltider med ingredienser därifrån. Helst ska vi tömma den helt innan det blir dags för verandarenovering...

fredag 13 januari 2017

Favorit?

Dagens tema i Blommig Fredag är Min favorit. Första reaktionen är: Lyfta fram en art i vår trädgård som Favorit? Omöjligt! Nästan alla är ju favoriter på sitt sätt, annars skulle vi inte ha dem. Ett släkte då? Välja mellan pioner, rhododendron, rosor, tulpaner, nävor, klematis? Omöjligt!

Om jag vidgar begreppet till Rabatter? Ska jag välja lättskötta Söderrabatten som blommar från tidig vår tills snön kommer?


Eller den något knepigare Pionterrassen som är som gläder oss oavbrutet från de första krokusarna till höstanemonerna och vackert vintergräs?


Eller kanske Surjordsrabatten, även kallad Woodland? Grön året om, ett färgfyrverkeri under maj-juni, lättskött som få


eftersom ogräset inte får en chans:


Är det kanske den som är Favoriten? Omöjligt att välja. Men faktum är att här finns några plantor som jag definitivt skulle ta med mig om vi på grund av ålder och krämpor skulle bli tvungna att flytta till en liten radhusträdgård eller liknande:


Alla Rhododendron med silvrigt impediment


och alla vitblommande azaleor med ljuvlig doft och fin höstfärg!

Men med på flyttlasset skulle även finnas ett tjugo- trettio- fyrtiotal andra favoriter av olika slag. Så jag får väl passa på dagens tema...

onsdag 11 januari 2017

Värsta vädret

Av alla vädertyper som förekommer här tycker jag allra sämst om blåst. När det drar iväg till halv storm och snöblandat regn vill jag gå i ide tills våren kommer. Så här ser jag januari och februari:

en lång svart tunnel med ett knappt skönjbart ljus långt där framme...


Tröstar mig med att baka, här är det lyxiga frukostfrallor, glutenfria givetvis. Mums med egen syrlig citrusmarmelad!

Här kommer receptet på frallorna (receptet funkar lika bra med vanligt vetemjöl för den som inte är glutenintolerant):

Ingredienser:
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
3 msk honung, sirap eller socker
1 äggula
200 g smör
13-14 dl glutenfritt vitt mjöl
2 msk salt
 1 vispad äggvita till pensling

Ta ut smöret ur kylskåpet, så det blir rumsvarmt. 
Värm mjölken till 37 grader och lös jästen i mjölken. 
Häll jästmjölken i en bakassistent och blanda i honung, salt, äggulan, mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och det rumsvarma smöret. 
Arbeta ihop degen på medelhög fart och låt maskinen gå i ca 5 minuter. Degen ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa ca 45 minuter. 
Ta sedan upp den på mjölat bakbord, forma till 20 bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. 
Låt jäsa på plåten ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225 - 250 grader (varmluft 225-235 grader).
Pensla bullarna med uppvispad äggvita. Grädda ganska högt uppe i ugnen ca 8 minuter. 

måndag 9 januari 2017

Mulet, kulet och ganska förkylt

Den värsta kylan har gett med sig och det börjar bli möjligt att jobba ute. Inte för att det är särskilt inspirerade i gråvädret...


Hade helst fortsatt med veden men klyvaren strejkar efter köldchocken.


Pulade lite med nya komposten istället. Tim gör mig alltid sällskap i trädgården.


Här ska jag huvudsakligen varva halm och bajs från hönshuset med stallgödsel från grannarnas hästar samt animaliefritt avfall från hushållet.


Inomhus har jag också fullt upp. Helgens kalkonmiddag med dotterns familj blev inställd på grund av förkylning (influensa?) och igår drabbades även Johan. Hittills har jag klarat mig, peppar peppar... Kalkonen hade varit fryst och måste tillredas så nu ligger flera kilo kalkon i lämpliga bitar i frysen. Idag gjorde jag pyttipanna och hade som vanligt stor nytta av den här mojängen:

Skivar potatis och lök i centimetertjocka skivor, lägger på rutgallret och trycker till. Vips får jag perfekta tärningar! Försöker hålla igen när det gäller köksapparater men den här vill jag inte vara utan.

Och så har jag sorterat alla fröer som fanns i förrådet, slängt det som var för gammalt och fört in allt sparat i listor som jag hoppas ska underlätta den fortsatta hanteringen. Återstår att komplettera med latinska namn och information om groningstid och dito temperatur.



fredag 6 januari 2017

Det kliar inte i fröfingrarna precis...

Med nästan tjugo minusgrader och tidvis hård vind därute känns det inte lockande att plocka fram såjord och krukor. Men påpuffad av veckans tema i Blommig Fredag har jag i alla fall börjat sortera i fröförrådet och planera kompletterande beställningar.


Förvarar alla fröpåsar i dessa förträffliga trälådor som min svärfar hade alla sina diabilder i. Jag antar att de var specialtillverkade för det ändamålet men de fungerar lika bra för fröer. Vackra är de också!

Här syns några av de över hundra fröpåsarna som väntar i lådorna. Det är något fler blomfrön och gräsfrön än grönsaker och eftersom jag ska minska ner på grönsakerna i år är det helt i sin ordning. Som jag berättat tidigare ska jag köpa tomatplantor och lite andra grönsaker från Lisas trädgård och använda det utrymme jag har under växtlamporna till tidig sådd av gräs och perenner.


Fler inlägg på temat Fröer eller inte!? hittar du här.

måndag 2 januari 2017

Hallonfunderingar

Vi har aldrig lyckats särskilt bra med våra hallonodlingar. Den ena sorten efter den andra har drabbats av hallonskottssjuka efter någon säsong trots ett par års karens mellan försöken. Vi har prövat att odla Preussen och Mormorshallon. Bara Elände. Senast satte vi Ottawa och Risarp Dessert, de blev "konstiga" direkt och gav nästan ingen skörd i år. Men eftersom Johan är allergisk mot jordgubbar och dessutom älskar hallon så vill vi göra ett nytt försök.

Igår på nyårsdagen var det fortfarande härligt trädgårdsväder så vi satte igång med lite förberedelser.


Det gamla hallonlandet evakuerades


och gamla kompostplatsen som legat oanvänd en säsong befriades från markduk och ogräs, här ska vi anlägga det nya hallonlandet.


Och här där hallonen stod ska vi ställa tre rejäla kompostbingar .

Markduken under hallonen här föranleddes av den här aspdungen som står alldeles intill och gärna invaderar odlingsjord med rötterna. Under nya hallonlandet kommer jag inte att lägga markduk utan bara ett lager tidningar eftersom det hamnar längre från asparna. Men under kompostbingarna är alltså rejäl markduk tyvärr ett måste. Jag får importera maskar för hand.

Igår hann vi alltså få bort gamla hallonlandet som hamnade på eldplatsen och att jämna till marken för komposterna.  Johan började också gräva en ränna där vi ska bygga hallonland så småningom. I morse såg det ut såhär på platsen...


Men jag ger mig inte så lätt. Ägnade en soliga stund åt att demontera den gamla flyttbara kycklingburen av kompostgaller som vi byggde när hönsen var kycklingar och behövde komma ut på bete innan hönsgården var färdig. Började bygga upp nya komposten, nu väntar jag på markduk innan jag kan färdigställa det hela.


Vidare hallonförberedelser är inställda på grund av vinter.

I kväll har jag dammsugit nätet efter förslag på hallonsorter som är resistenta mot hallonskottssjuka och hittills har jag hittat tre som påstås vara det: Canby, Meeker och Haida. Om någon där ute i bloggosfären har erfarenheter av dessa eller har andra förslag tar jag tacksamt emot dem!