fredag 24 mars 2017

Månadsbild mars


Dags för Blommig Fredag och månadsbild.

Mars

All snö är borta från trädgården. Har klippt ner fjädergräset och stäppsalviorna. Tjälen omöjliggör fortfarande all ogräsrensning men den närmaste veckans värmevåg kanske ändrar på det?

Februari

Skillnaden mot februaribilden är drastisk men i januari såg samma parti ut såhär:

Januari

Sammantaget speglar bilderna ganska väl hur årets första kvartal har varit. 


Orangerirabatten ur den andra månadsbildsvinkeln uppvisar vitarv och salvia som är nästan opåverkade av vintern. Tuffa växter, det gillar jag. Inne i orangeriet lyser växtlamporna i Johans bubbelplasttält. Här mår plantorna utmärkt. Här syns kantnepeta och några chili, frö av okänd sort från Anja, tack!

Soliga dagar blir det smällvarmt men som tur är kan jag öppna fönstret på gaveln och om det kniper kan jag fälla upp tältets ena vägg och ställa upp dörren på andra gaveln och få genomdrag så att temperaturen kan hållas på 18-20 grader. Kalla nätter tuffar värmefläkten på som den ska och håller ca 14 grader. Perfekt!


torsdag 23 mars 2017

Hur gullar man med snödroppar?

Min kärlek till snödroppar är obesvarad! då och då sätter jag ett gäng. Första våren blommar de snällt, andra våren


är de pyttesmå om de överhuvudtaget kommer. Året efter - nada. Vad ska jag ge de här stackarna för omvårdnad för att de ska vilja stanna kvar i min trädgård?


Något som jag lyckas bättre med är iris, här 'Katherine Hodgkin'. Redan på g i söderrabatten! Men tjälen är envis här och håller fortfarande stora delar av trädgården i ett järngrepp. Nu ska vi få sol och värme en tid och jag inser att jag måste skugga rosorna så att de inte hittar på några dumheter!

lördag 11 mars 2017

Medan jag väntar...

...att solen ska torka bort snön för den här gången


så att jag kan fortsätta vårstäda rabatterna


tar jag en sväng kring gamla trädgårdsförrådet, en av få byggnader förutom torpet som fanns här när vi köpte Fagerdala. Underhållet här är minst sagt eftersatt
Utanför vedboden ligger några kvarglömda vedträn som blivit bostad åt både det ena och andra i växtväg


men inne ligger veden luftigt men skyddat


av ett tak med spår av ett annat, okänt liv.

En glimt av vedbodens innertak fotograferat underifrån

Undrar hur de som byggde och bodde här på trettiotalet hade det?

söndag 5 mars 2017

Vad händer i orangeriet?


Jo, här bygger vi ett miniväxthus i sydvästra hörnet!


Med innerväggar av bubbelplast  och med värmefläkt på golvet hoppas jag att utrymmet blir perfekt för alla småplantor när jag skolat om dem i veckan som kommer.


Varje hyllplan ska förses med lysrör. Om solen gassar kan det bli ganska varmt här men fönstret på gaveln är öppningsbart och fläkten kan blåsa kalluft om det kniper.
Nu är det minusgrader ute men en provkörning visar att "tältet" håller ca 15  grader. Mycket nöjd!

lördag 4 mars 2017

Vårtecken? Nja...

Här ligger fortfarande tjälen som ett pansartäcke över trädgården och förhindrar effektivt alla försök till utsvävningar. Även om solen värmer emellanåt och vissa dagar lockar till röjningsarbete i rabatterna kommer det att ta veckor och flera vårregn innan det börjar tina.


Torsdagen var riktigt fin


och jag röjde i söderrabatten där julrosorna blommat snällt hela vintern - men de räknas inte.


Igår såg det ut såhär igenMen om jag letar riktigt noga så har faktiskt mina irisar vid söderväggen skickat upp små bladskott trots tjälen. Alltid något!