Den första rabatten vi anlade var stenpartiet. I samband med att vi byggde upp den raserade jordkällaren röjde vi bort den lilla aspskogen på källarens sydsida och tog bort stenskravlet de växte i. Vi grundade med markduk och sedan stod jag i två veckor och blandade till jord i vår cementblandare! Två hinkar jord nerifrån ängen, en hink köpesand, en hink torvmull, en hink brunnen gödsel från hästgården i närheten, kalk, lite aska, blanda, blanda, tippa ut. Om och om igen. Större stenar från olika delar av tomten använde vi till stödmurar och trampstenar.
Det enda som trivs i de högst belägna och torraste partierna är taklök, vit fetknopp och vildsmultron som tagit sig hit själva.
Tack vare sidenklematisen (Clematis fargesoides 'Summersnow'') som står nedanför stödmuren, klänger på jordkällaren och väller ut över det torra partiet, ser det ändå riktigt hyggligt ut även på håll.
Vit mossflox (Phlox subulata. v. nivalis) kantar ena sidan av rabatten, den är inte jätteglad men hänger med. Silverarven (Cerastium tomentosum) klarar sig hyggligt, vita aklejor, en styvklematis (Clematis recta) och några bondpioner likaså. Mest spektakulär är honungsrosen (Rosa helenae). Synd att den blommar så kort tid!
Tidig på våren kommer scilla och pärlhyacint, därefter brukar jag fylla ut med blå och vita ettåringar som jag drar upp från frö.
HJÄLP: ETT GOTT RÅD!
Vill gärna ha massor av riddarsporrar kring honungsrosen där jorden är ganska djup och mullrik men varje gång jag försökt har snäckorna vunnit. Snäckor verkar älska riddarsporrar! Jag tror att de lurar under granen i fonden och kryper fram på natten och kalasar. Eftersom jag inte ser ett skvatt i redan i halvmörker måste jag nog ge upp och hitta något annat, såvida inte någon bloggbesökare kan ge mig ett gott råd. Vi har både vinbergssnäcka och vanlig trädgårdssnäcka.
Hejsan Laila!
SvaraRaderaSå mysigt att titta in här och få se fler bilder från trädgården.
Ang. din fråga.
Snäckor tycker jag själv kan vara riktigt glupska.När det gäller bekämpning av allehanda snäckor och sniglar - jag bekämpar dem med handplockning - VARJE KVÄLL - i ficklampans sken. För mig har denna metoden varit den i särklass mest framgångsrika.
Nu säger du att du har synproblem och då är det kanske inte så lätt att gå och handplocka. Det finns ju många olika slags fällor och den billigaste (och rätt effektiv) är lite lagom fuktiga brädstumpar lite här och var i rabatten som man vittjar på dagen.
Jag tror som du att det kan vara klokt att byta till lite mer motståndskraftigare växter och mitt förslag är:
Plantera klematis som kan klättra i rosen (antingen en långblommande - 'Multi Blue' är en sådan och det finns massor av andra som blommar länge. Eller två olika: en som blommar på försommaren och en som blommar senare). Till detta skulle jag prova prydnadsgräs - det finns ju så oändligt mycket att välja mellan.
Visst går snäckorna på även dessa, men jag tror inte att de kan åstadkomma så mycket skada som de gör på riddarsporrar.
Hoppas att du får fler förslag av andra med andra idéer och tips. Ha det gott!/Anja
Tack för dina förslag! Ska pröva med brädstumpar. Jag plockar hur många snäckor som helt nästan varje morgon under växtsäsongen men när det skymmer ser jag absolut ingenting.
SvaraRaderaMulti Blue - jag har den redan! I en stor kruka för tillfället, så om den har överlevt vintern åker den upp till honungsrosen!
Fin bild på 'Multi Blue'. Att jag över huvutaget föreslog en så spektakulär klematis var bara därför att honungsrosen växer högt och det gör den föreslagna klematisen också och det "krävs" nästan lite större blommor för att ge mer karaktär åt "rostrasslet" (min är rätt trasslig i alla fall)som dessutom har rätt små blad. Det finns ju för all del en massa att välja mellan och gå in på Cedergrens och kolla http://www.cedergrens.com/
SvaraRaderaMed glada hälsningar Anja