onsdag 24 mars 2010

I valet och kvalet - rosor

I helgen satt jag med tre av barnbarnen och Lars-Åke Gustavssons fantastiska rosböcker Rosor för nordiska trädgårdar (Natur & Kultur 2008) och valde rosor för Fagerdala trädgård. I första hand är det den nuvarande risiga och ogräsinvaderade kaprifolrabatten som ska totalrenoveras och bli rosenrabatt. Platsen är solig och skyddad, troligen zon 3. Odlingsbädden kommer att bli drygt sju meter lång, två meter bred i söder och en meter bred i norr. Öster om rabatten finns en vacker, isslipad berghäll och längs västsidan löper en gång. Vi tror att vi får plats med sex-sju rosplantor och det här är vad vi funderar på att skaffa. Vill gärna ha synpunkter och förslag från alla kunniga bloggare där ute!

Bilderna är från Gustavssons böcker med tillstånd av förlaget.

Astrid Lindgren och Schneewittchen


Mlle Cécile Brunner






Två tre plantor av varje sort kan kanske vara lagom. Mellan rosgrupperna kommer jag att sätta ettåringar tills jag rosorna talat om för oss vad de vill ha för permanent sällskap...

I de "vildare" delarna av den inhägnade tomten finns gott om södervända klippskrevor där vi vill sätta klätterrosor i kombination med klematis. Än så länge har vi bara tittat på rosor och det här är barnens förslag:


Ilse Crohn Superior och Mme Alfred Carrier


Sympathie och Demokracie...


...och slutligen tösernas absoluta favorit Carnea.

Har du erfarenhet av någon av dessa rosor eller alternativa förslag? Vi blir mycket glada för dina synpunkter!

5 kommentarer:

  1. Jag kan tyvärr ingenting om rosor, men lycka till med dina val av rosor till rabatten. Härliga valmöjligheter har du ju, så problemet är ju angenämt om än svårt.
    En bra dag önskar Eva Linena

    SvaraRadera
  2. Hejsan Laila!
    Hoppas att du får många bra råd ang. rosorna.
    Jag vet att Katarina i http://rosorochris.blogspot.com/(hennes länk finns bland mina blogglänkar om du vill klicka dit direkt) kan mycket om rosor.
    Det enda jag kan bidra med är att jag har 'Ilse Krohn Superior' och att den är i mitt tycke så vacker att jag skulle i varje fall inte låta dessa enormt, sällsynt vackra blommor drunkna bland andra - men, å andra sidan - vad vet jag?
    Oavsett vilka du väljer så kommer din rosenrabatt säkert vara en syn för gudar om ett eller två år!/Anja

    SvaraRadera
  3. De rosor du skriver om känner jag inte till, men den sista var ju helt underbar.

    Om Ritausma kan säga s att den är hur tålig som helst, hur frisk som helst, blommar mycket länge och doftar underbart. Kan inte vara bättre. Om den inte hade taggar vore det bara för mycket. Pröva den. Du kommer inte att bli besviken.

    SvaraRadera
  4. Har bara egen erfarenhet av 'Mme Alfred Carrière' och den blev inte långlivad hos mig. Vet att Astrid Lindgren är en mycket odlingsvärd sort. Om du väljer rosor ur Floribunda- Gruppen, som Astrid Lindgren, bör du få plats med fler ex än 6-7 st i din rabatt. Apropå blådaggigt, Rosa glauca, daggrosen, är en ros med riktigt blåaktigt bladverk. Lycka till med din rosbeställning.

    SvaraRadera
  5. Floribundor är inte min starka sida. Tror den bästa vita är Schneewittchen/Iceberg, från Kordes 1958, som du visar. Finns ju även en polyantha Schneewittchen från 1901. Så dumt att många rosor har samma namn. Bonica är ingen särskilt bra ros tycker jag, utan snarare lite tråkig, men smaken är som baken. En fin rosa floribunda är 'Poulsen's Pearl'. I somras planterade jag Dronning Margrethe, en floribunda, har väldigt vackra blommor och blommade bra första sommaren, blir bara ca 60 cm hög.

    SvaraRadera