Brännässla, Urtica dioica, behöver knappast någon botanisk presentation. Alla känner igen den, alla vet att man kan göra läcker och soppa på de späda bladen och nu har Eva Robild och Annika Christensen lärt oss trädgårdsbloggare att göra pesto av nässla! Men jag gissar att det inte är särskilt många som har nässla i sitt husapotek eller som vet hur nässla ska anrättas för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig så många av de nyttiga ämnena som möjligt...
Att nässelvatten är ett utmärkt kvävegödningsmedel känner de flesta odlare till. Man lägger dem i vatten någon dag - och vattnar. Men det finns bättre sätt. Somliga försöker kanske bli av med bladlöss på rosor och annat genom att duscha med nässelvatten? Många har säkert samma erfarenhet som jag: efter någon dag är de attans krypen tillbaka igen. Andra tillvägagångssätt och övriga användningar av nässla i odlingen är ganska okända. I det här inlägget ska jag försöka ändra på det.
För människa
Brännässla innehåller vitaminer, särskilt antioxidanterna C-vitamin, xantofyll och karotin, samt histamin och en lång rad nyttiga mineraler, t.ex. järn, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och lite selen. Hur mycket kroppen får ut av antioxidanterna och järnet beror på hur man anrättar nässlan:
- C-vitamin är vattenlösligt och förstörs vid kraftig uppvärmning och lång varmhållning. Om man förväller nässlor och häller bort vattnet förlorar man mycket av C-vitaminet som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig järnet.
- Man ska undvika att dricka mjölk till nässelmåltiden eftersom kalcium hämmar upptaget av järn. Även kaffe och te försämrar järnupptaget.
- Upptaget av xantofyll och karotin gynnas av uppvärmning och tillsats av fett som innehåller E-vitamin såsom olivolja och solrosolja.
När jag förväller nässlor till grönsås (pesto) blir det frånsilade vattnet ett gott och nyttigt te som dricks så snart det svalnat något. När jag gör soppa kokar jag först potatis och lök i en god grönsaksbuljong och låter de finhackade eller färskmixade nässlorna koka med på slutet tillsammans med en skvätt olja. Måltiden blir ännu nyttigare om man dricker citronvatten eller apelsinjos till.
En treveckors vårkur på nässelte är uppiggande, blodrenande, urindrivande, blodsockersänkande, förkylningsförebyggande. Till en stor kopp lägger jag 1/2 dl färska nässelskott i tygsilen, häller på kokande vatten och låter dra i 5-7 minuter. Två koppar om dagen. Ganska gott! De avsilade nässelskotten hamnar givetvis i trädgårdens nässelvattenhink om jag inte har en grönsakssoppa på gång. Man kan upprepa kuren efter ett uppehåll på 3-4 veckor.
Vissa hälsoexperter varnar gravida för nässelpreparat (missfallsrisk), andra rekommenderar det (järntillskott). Vad ska man tro? Däremot rekommenderar alla nässla till ammande mödrar eftersom den befrämjar mjölkproduktionen.
För trädgård
Trädgårdens växter drar troligen inte nytta av vitaminer - det tillverkar de själva - men nässlans kväve och alla mineralerna uppskattar de och nässelgiftet och de eteriska oljorna har också effekt.
Färska nässlor, torkade nässlor, nässelvatten, jästa nässlor – allt är användbart för olika specifika ändamål när det gäller odling. Jag tar beredningssätten i tur och ordning:
Färska nässlor. Två nävar nässelblad i varje planteringsgrop för tomater och sättpotatis ger plantorna en rivstart. Man kan pröva att lägga hela nässelplantor som en mur runt odlingsland som brukar hemsökas av sniglar. Det kanske inte hjälper mot spanska skogssnigeln med småsniglarna kan avskräckas från att ta sig in.
Torkade nässlor. Om man lägger torkade nässlor tillsammans med äpplen håller de längre och bevarar aromen bättre. Även potatis och tomater mår bättre ihop med torkade nässlor. Nässlorna kan skördas för torkning under hela säsongen men bästa resultat får man under högsommaren. Bred ut på papper eller häng upp i knippen på garanterat skuggig och torr plats.
Nässelvatten. Packa massor av nässlor i en hink och häll på regnvatten så att det täcker. Efter två dygn kan man späda 1-5 och använda som stärkande och förebyggande gödselvatten. Särskilt gurka mår bra av nässelvatten. De flesta perenner och ettåringar uppskattar en slurk då och då men till ettåringarna brukar jag späda 1-15. Eftersom nässelvatten anses förebygga svampangrepp av olika slag brukar jag med jämna mellanrum duscha växter som kan råka ut för t.ex. mjöldagg. Jag vet inte om det kan förebygga svartfläckssjuka på rosor, men det skadar i alla fall inte att försöka.
Jästa nässlor. Det här är dundermedicinen! Gör som till nässelvatten men ställ hinken under tak i ett avlägset hörn av trädgården och 2-3 veckor eller tills den värsta stanken har avtagit. Mot svarta löss på bönor, mot lökfluga och mot svampangrepp sprutar jag med den frånsilade brygden utspädd 1-5. En ännu starkare lösning, 1-3, kan prövas mot vita flygare men testa på en liten del av den angripna plantan först så att inte den far illa av själva medicinen!
Mot bladlöss på rosor m.m. brukar jag bara spruta med vatten och så stark stråle som växten tål, men om angreppen återkommer blir det jäst nässelvatten 1-5 spetsat med te på vitlöksklyftor!
När man skolar om eller planerar ut unga plantor kan man de dem ett stärkande rotbad av jästa nässlor som späds 1-20 med ljummet vatten.
De frånsilade fermenterade nässlorna myllar jag ner här och var i komposten för att sätta extra fart på nedbrytningen.
Till sist en bekännelse. Det händer att jag med vett och vilje planterar nässlor i mina rabatter och odlingsland! Perenner som ser lite ämliga ut piggnar till av sällskapet och aromatiska kryddväxter blir ännu mer aromatiska om man samplanterar med nässlor.
Nyttiga nättla!
WOW!!!! Vilken jättefin beskrivning och förklaring på Nässla, nu fick jag lära mig en hel del.
SvaraRaderaHa en toppendag!
Oj! Vilket underbart inläg! Nu har jag lärt mig massos! Tack!
SvaraRaderaNu måste jag både tacka och buga! Vilket inlägg bästa fru "Fagerdala Trädgård"!
SvaraRaderaHelt underbart som genast hamnar i mina favoriter!
Även jag har en hemlig nässelodling som jag medvetet har låtit bli att rensa - där syns bara egentligen de höga perennerna som mår himla bra - p.g.a. nässlorna?
Tusen tack för alldeles ovärdelig kunskap!
Laila! Jag länkar detta inlägg även i trädgårdsforumet Trädgårdsriket http://www.tradgardsriket.se/forumsriket/
Det här är kunskap som ALLA borde ha!
Det finns så mycket att hämta på nätet av "kunskap" där alltid någon skall tjäna en hacka på! Du bjuder på sådant som vi alla kan ta till oss - oavsett ekonomisk status!
Tusen tack för detta fantastiska inlägg!/Anja
Vilket inlägg! Här lär man sig massor, får jättebra tips om man vill odla ekologiskt/naturligt och dessutom känner jag mig lite extra "häxig" som har nässlor i min rabatt. Har just upptäckt några fler, som jag låter stå kvar och växa till sig. Jag har nog rensat bort dem tidigare år, men de ger sig inte. Kommer tillbaka och bara ber om att få vara till nytta. Nu fär de vara kvar.
SvaraRaderaVarm kram från Eva Linnea
Tack för informationen! Jag kan lägga till en egen erfarenhet: Häll nässelte på färska nässlor i badvattnet (hur mycket minns jag inte), och känn hur det sätter verklig rush på blodcirkulationen! Man blir alldeles varm, och alla kapillärer känns som om de vidgas och får en rejäl genomströmning!
SvaraRaderaAlltid lika inspirerande och lärorikt att titta in hos dig :0) Nu ska jag minsann använda mer av nässlornas egenskaper. Tack för tipsen!
SvaraRaderaMå så gott i vårsolen!
kram till dig!
Jösses, vad man kan göra mycket med nässlor ...
SvaraRaderaJa du, det där med att både hinna med inredning och trädgård går väl lite si och så med. Jag tycker ju att det går alldeles fööör långsamt framåt, framför allt utomhus, men med tanke på det väder som råder är det kanske bra att utomhussådderna får vänta. Gårdagens iskalla vindar med regn/hagel var inte mysigt. Annars hoppas jag på ett lass matjord och lite nytt virke senast nästa vecka, så jag kan fortsätta få ihop odlingslådor och så. Dessutom behöver några rabatter rivas igenom lite innan det sås en del nytt, än har jag ju inte fixat så många perenner och nysådderna har jag inte lyckats tajma in än.
Inomhus ser det ut som skrutt på båda ställena även om hemmet blir vitare hos pojkvännen. Hos mig råder begynnande flyttkaos både i tanke och handling och vissa sådder behöver omskolas och disken tas hand om. Samtidigt passar jag på att bli för trött av alla dagar med 37,3-5, så idag blev det time-out från jobbet för att samla ny energi. Lite bloggande, lite trädgårdsläsning och en förmiddags sömn har stått på programmet.
Ha det gott och tack för all uppmuntran!
Vilken fantastisk nässelinformation!
SvaraRaderaJag har bloggat om din blogg nyss och jag hoppas det är okej? ;)
Säger som Helena WOW vilket underbart inlägg. Här har jag börjat vattna med nässelvattnet som blir när jag förväller dem - men det skall jag tydligen dricka istället. Nässelröra - pest är inte särskilt drygt ;-)
SvaraRaderaHa det gott
Birgitta
pesto skall det vara inte pest :-)
SvaraRaderaBirgitta
Tack för ett jätteintressant och lärorikt inlägg!
SvaraRaderaMin nässelkunskaper har tidigare i stort sett bara handlat om att tillreda vårens nässelsoppa.
Jag kommer garanterat försöka använda dina fina tips framöver. Även av "ohyrebrygden" jag fick recept på av dig när pelargonerna mina drabbades av vita flygare kommer att testas vid behov.
Må så gott!
Ja du, nu var det väl så att fröken vill ha bönor tidigt och inte orkar vänta tills odlingslådorna är klara för sådd ... :-) Å andra sidan står det på påsen att de kan förodlas i maj, 2-3 veckor före sista frost. Så jag är väl lite tidigt ute, men å andra sidan får de väl stå kvar dessto längre i balkonglådan ...
SvaraRaderaJa, nu går det ju inte så lysande med allt förståss och vissa plantor hade nog mått bäst av att omskolas, men det råder ju viss platsbrist ... Det som inte går så bra har jag väl helt enkelt hållt tyst om. :-) Jag och små frön verkar inte riktigt överens så utöver petunierna som strukit med så växer aubretia, lobelia och penséer så långsamt att det inte ens är märkbart, men jag har ändå inte lyckats ta död på dem. :-)
Vad gäller tempen så är det som det är, kanske finns det naturliga förklaringar som kroppen jobbar med/mot, men jag har inte velat ta reda på mer då jag är nojig nog ändå. Kanske ska jag helt enkelt låta bli att äta nässlor ett tag så kanske du förstår vad jag misstänker.
Vad gäller femte sjukan så är symptomen rätt diffusa hos vuxna, de får feber, trötthet och luftvägsinfektioner. Hos barn yttrar det sig i trötthet med ordentliga utslag efter några dagar. På förskolan har de varit oroliga för att det berott på allergisk chock. Enda sättet att veta om man haft det är via blodprov. Åtminstone enligt den information som satt uppe på förskolan.
Åh så mycket du hade att dela med dig av! Och vet du, nu berättar jag ngt så alla kommer tro jag är urdum: jag är INTE duktig på hur nässlan ser ut ... bränner mig då och då *ler! Sant!
SvaraRaderaMycket fint inlägg! Roligt att läsa att man kan använda nässlan som kompostaktivator också, det hade jag ingen aning om.
SvaraRaderaVet du hur det står till med näringsinnehållet efter torkning? Jag tänker främst på järnet. Har slagit i mina böcker men hittar inget om just det.
Blir också våldsamt avundsjuk på din fina vallört. Jag lyckades hålla liv i ett par plantor under några år men de var stört omöjliga att få att trivas hemma hos mig. De blev mindre och mindre och tynade helt till slut. (Jag odlade upplandsvallörten som hjälp till komposten och för att gödsla med.) (Men jag ska prova odla i min nya trädgård, om den kan trivas bättre där.)
/IET
Underbart inlägg ... jag gillar verkligen nässlor och har ätit ca 8 liter nässlor de sista veckorna.
SvaraRaderaSprutade mina plantor idag med nässelvatten men det var bara en test. Jag hade inte jäst det så nu vet jag inte hur det går med varken löss eller plantor. Man måste ju prova eller hur?
Jag gör ju nässelröra-pesto och det ´så jäkla gott.
Tack ännu en gång här var det lite nytt för mig.
Annika
Kanske borde ha svarat dig här, men jag gjorde det inne hos mig själv (som jag brukar). Tack för att Du svarade på min nässelfråga. :-)
SvaraRadera/IET
Ja visst, fram för mer nässlor. Använder dem mycket som gödsling tillsammans med vallörten. Ha det så skönt i allt det vårliga.
SvaraRaderaIntressant! De är bra till mycket, de där nellorna:)
SvaraRaderaHa en fin lördagkväll
Rebecca
Oj verkligen intressant läsning och många nya tips. I år kommer jag förmodligen inte kunna prova så mycket, trädgården får helt enkelt sköta sig själv tills jag mår bättre.
SvaraRaderaJag försöker ta en liten runda med kameran då och då i alla fall så att jag kan jämföra med hur det såg ut förra året.
Den lille busen är beräknad till 8 september, så det är ganska långt kvar, men mindre än 4 mån kvar nu så det går i alla fall framåt. :)
Vad roligt att höra att fröerna gror och så roligt att få följa din blogg också. Den blev ju jättefin! :)
Ha en fortsatt härlig, om än lite kylig helg!
Kram Mia
jag har en vrå med nässlor för fjärilarnas skull.. Nässelvatten har jag gjort någon gång men efter att ha läst det här inlägget måste jag bli bättre på det! Och jag ska ju absolut prova att slänga några nävar blad till tomaterna och potatisen!
SvaraRaderaNär det gälelr rosen Aimable Amie är hon i sanningen en pärla! Näst intill frisk, något år hade hon lite mjöldagg men knappast så det var ett problem. Växer upprätt med raka grenar. Mellan tummen och pekfingret blir hon dryga metern hög och knappt metern i omfång. Blommar från mitten av juni till mitten av juli. Doften är förförande! Med luktärter intill får man en förtjusande buske som blommar hela sommaren! *ler*
Ha en skön söndag! Kram!!
Hej!
SvaraRaderaJo det finns en länk om väskorna i ett inlägg för ett tag sedan. De är helt otroliga....
Tack för tipset om sydsvenskan, sonen fick rycka ut akut och köpa en.
Det var ju jättebra skrivit tack ännu en gång.
Ha en skön kväll
Annika
Tack för tipsen!
SvaraRaderaHej hopp visst är fleec varm också, ull har man ju provat men inte siden.
SvaraRaderaAlla tre är nog bra.
kram Lena