torsdag 2 juni 2011

Kulturarv 1: Växter från Linnés trädgård

När maken pensionerades från sin tjänst i Uppsala fick han en stor korg med plantor från Linnés Hammarby!
Tre av dem bor nu i vårt woodland bland rhododendron och magnolior, de har klarat vintern bra och ser ut att trivas.
Skogsbingel, Mercurialis perennis (L.), är en friskt grön marktäckare med oansenliga blommor i maj. Den är tvåbyggare, han- och honblommor sitter på skilda plantor. Linné lär ha blivit fascinerad av skogsbingeln som fick stå modell för hela hans sexualsystem! Det är därför skogsbingeln finns med på hans hundrakronorssedel.
Vår skogsbingel breder ut sig under en magnolia 'Susan'. Skogsbingel användes tidigare för att framkalla diarréer men klassas numera som giftig.
Alpsockblomma, Epidemium alpinum (L.), har ett illgrönt bladverk och små men mycket speciella blommor.
Linné nämner i sina trädgårdsanteckningar att han sått den på Hammarby och den växer fortfarande på samma ställe - så våra alpsockblommor härstammar i rakt nedstigande led från Linnés egna plantor!
Alpsocksblommans rötter har i Kina använts för att framställa ett potenshöjande medel. Även Linné klassade alpsockblomman som medicinalväxt men jag har inte lyckats hitta information om hur den användes i Sverige.

Den vintergröna och dekorativa hasselörten, Asarum europaeum (L.), är fridlyst i vilt tillstånd men vanlig i trädgårdar där den ibland kan utvecklas till ett veritabelt ogräs. I vårt woodland är den än så länge beskedlig.
Hasselörtens rätter användes förr som kräkmedel och urindrivande medel men hela växten är starkt giftig och numera avråds vi från att försöka tugga i oss den.
Hammarbytaklök, Jovibarba globifera (L.), har vi planterat i stenpartiet där den samsas med en av Linnés favoritörter, vildsmultron. Hammarbytaklök blommar i juli-augusti med ljusgula blomknippen i toppen av långa kraftiga stänglar. Som all taklök är den en suverän läkeväxt med ungefär samma effekter som aloe vera – men jag nöjer mig med att klappa den lite försiktigt då och då och sända han Carl en tanke och ett tack.

18 kommentarer:

  1. Alltid kul med växters historia. De där du presenterat är dubbelt intressanta tack vare sitt ursprung.

    /Anette

    SvaraRadera
  2. Spännande kunskap...men vem i all världen vill framkalla diarreer....???
    Önskar min hasselört hade ett merogräsaktigt beteende :)
    Ha en härlig helg :)

    SvaraRadera
  3. Intressant kunskap att få ta del av:) Hasselörten är inte speciellt ogräslik hos oss heller och hos dig ser det väldigt vackert ut med sina vackra blanka blad framför en blommande Rhododendron:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. ÅÅ vad spännande att ha växter från Linne med en historia bakom sig.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  5. Alltid lika inspirerande och lärorikt att kika in hos dig Laila. Passar på att också önska dig/er en riktigt härlig helg! :)

    Många kramar från
    Mia & Lilleman

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt att ha växter i sin trädgård som kommer direkt från Linné, måste ge en särskild känsla med det historiska perspektivet, förstår att ni uppskattar växterna.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  7. Aha, visste inte att taklöken är en läkeväxt. Alltid lär man sig nåt nytt ☺ Tack för det. Må så gott i sol och värme ....
    Tjingeling

    SvaraRadera
  8. Häftigt att få sådana plantor som present!! Spännande med historia bakom växterna, förstår att han Carl får en tacksam tanke nu och då:))
    Det är fint ute på Linne`s Hammarby, har besökt stället några gånger!
    Ha en fin helg!
    Margot

    SvaraRadera
  9. Linnéväxterna verkar vara ett extra plus i er trädgård
    /uppsalabo

    SvaraRadera
  10. Hej Laila! Det är alltid så intressant & lärorikt att titta in till dig. En skön långhelg med finfint väder önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  11. Håller med många av dom andra...trevligt inlägg!

    SvaraRadera
  12. Kan bara hålla med alla föregående skribenter! Läckert med växter från Linné :-) Man kan riktigt känna historiens vingslag.
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera
  13. Men vilken fin present. Vad intressant att få höra mer om växterna. Förstår att dom kommer att ha en särskilt 'plats' hos er...

    Ha det fint i helgen!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  14. Så fint att få växter med sådan historik till sin trädgård. De ser ut att trivas bra hos dig i Fagerdala. Tack för de matnyttiga tips på häggbär som du gav i min blogg, själv har jag aldrig testat göra något av dem.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. Det var en fin gåva!
    Hasselörten får gärna växa som ogräs i min trädgård.
    Trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  16. Vilken fin gåva han fått!

    Jag har funderat en hel del kring taklök på senare tid, jag vet att de ska ha ungefär samma egenskaper som aloe vera...men jag har funderat på vilka arter man kan använda. Man brukade ju använda "äkta taklök", Sempervivum tectorum L, men om man ska så taklök så kommer de ju i regel i påsar med blandade arter (av Sempervivum). Så min fundering är alltså, vet du vilka arter man kan använda som medicinalväxter? Har alla sempervivum-arter dessa egenskaper?

    Ha en trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  17. Hej Laila!
    Vilken underbar gåva maken fick från arbetskamraterna.
    Alla växter hamnade dessutom hos några som verkligen kan ta hand om dom.
    Roligt och lärorik läsning som vanligt.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Hej, hej Laila!

    Så roligt för dig att ha ett så värdefullt kulturarv att förvalta!/Anja

    SvaraRadera