måndag 30 juli 2012

Insamling och beredning av läkeväxter

Sedan några veckor skördar jag några av mina favoritläkeväxter: johannesört, älgört, ringblomma, rölleka. Insamlingen sker företrädesvis soliga förmiddagar när daggen torkat upp.

Äkta johannesört, Hypericum perforatum


Johannesört växter överallt här i trädgården . Jag skördar de blommande topparna kontimuerligt  vilket gör att plantorna fortsätter att producera blommor länge.

Jag gör oljeutdrag på färsk johannesört och därefter salva på det mesta av oljeutdraget. Från toppkvistarna klipper jag av knoppar och blommor. Koncentrationen av det verksamma ämnet hypericin lär vara störst i de nästan utslagna helt gula knopparna - men till oljeutdrag är det inte hela världen om blommorna och några blad eller frökapslar kommer med. Avklippet  låter jag falla ner i en mörk glasburk, pressar ihop det med hjälp av en gaffel eller dylikt och täcker med olivolja.

Vartefter jag skördar nya blommor och knoppar fyller jag på i burken och häller på mer olja om det behövs.

Den fyllda burken får sedan stå i rumstemperatur i minst en månad innan jag silar bort örten.  En del av den rubinröda oljan häller jag i små mörka flaskor  och använder som massageolja vid muskelvärk men det mesta blir tillsammans med vax från våra bin en rosa salva i små bruna glasburkar.  Både oljor och salvor förvaras svalt. Vår jordkällare är perfekt för ändamålet men kylskåp eller sval duger också.

Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av johannesört.

Älgört, Filipendula ulmaria

Älgörtens blomkvastar samlar jag när de är nyss utslagna, fräscha och fluffiga.


Tidigare har jag oftast lagt dem på tork men hefter att ha råkat ut för att hela förra årets skörd möglade i vintras trots förvaring i lufttät glasburk har jag i år fryst in koncentrerat te i iskubslådan och förvarar kuberna i förslutningsbara platspåsar i frysen. Lätt att ta fram och lägge en kub i en kopp med hett honungsvatten när höstförkylningarna bryter ut. Så här gör jag tekoncentratet:

Skakar bort alla småkryp som älskar blommorna och lägger blomkvastarna i en vid rostfri skål eller kastrull och häller på kokande vatten så att det nätt och jämnt täcker när jag har tryckt ner kvistarna med en träsked. Det hela får dra i ca 15minuter. Silar ifrån och låter det citrongula koncentratet svalna innan jag fyller iskubslådan. Det som inte får plats förvarar jag i kylen tills de första kuberna fryst och kan flyttas över till platspåsen. Upprepar sedan proceduren.

Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av älgört.

Ringblomma, Calendula officinalis

I min köksträdgård växer både sådda och självsådda ringblommor lite varstans, här har de slagit sig ner i sparrissängen:


Jag skördar de utslagna blomkorgarna dagligen vid torrt väder och rycker av de orange och ibland gula kronbladen som jag lägger på smörpapper ovanpå ett galler i gäststugan. Den är förvandlad till riahus dessa veckor. Där är varmt och torrt och ljuset stängs ute av nerdragna rullgardiner. Jag torkar alltid ringblommor noga innan jag gör oljeutdrag eftersom jag har läst att de lätt kan mögla även i olja om man tar färsk ört. Vartefter hamnar de torra bladen i olja, i år jag tar kallpressad rapsolja till en del av bladen och olivolja till en del eftersom jag vill se vilken salva som känns bäst på huden, raps- eller olivbaserad. Jag använder alltså oljeutdragen av ringblomma till salvor så småningom, men man kan givetvis använda oljan med samma effekt. Minst fyra veckor får örten dra i olja innan jag silar ifrån.

Här kan du läsa om innehåll i och användning av ringblomma.

Rölleka, Achillea millefolium

Jag skördar 10- 15 av den blommande stjälken. Tidigare har jag mest använt de färska fiskbensliknande bladen till akutbehandling av kliande insektsbett och nässelbränn samt torkad ört till te för olika ändamål. Nu när jag kan göra salvor öppnar sig nya möjligheter och jag kommer att använda en del av årets skörd till oljeutdrag som sedan ska bli salva och resten  till teer/infusioner för olika ändamål. Oljeutdrag av rölleka gör jag på samma sätt som av ringblomma.



Här har jag hämtat ett galler med färdigtorkad rölleka till salva från gästrummet/rian. Jag kommer att köra stjälkarna en kort stund i mixern så att oljan lättare kommer åt att dra ut de verksamma ämnena.

Här kan du läsa om innehåll i och användning av rölleka.

21 kommentarer:

  1. Hann bara skumma din text men kommer åter för det är riktigt intressant det där.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Spännande så det förslår:) Tänk vilken enorm rikedom naturen har att erbjuda:) Låter härligt att hålla på att koka salvor och avkok:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Hur använder du rölleksbladen när du akutbehandlar bett?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under sommarhalvåret när risken är stor att man ska råka ut för insekter och nässlor har jag alltid en burk med infusion på bladen stående i kylen, bara att doppa en bomullspad i den gröna vätskan och badda. Håller sig ett par dagar i kylen, sedan gör jag ny infusion: 10-15 blad hackas, läggs i en kopp och överhälls med knappt1 dl kokhett vatten, får dra 10-15 min och sedan silas bladen ifrån och vätskan hälls i burken med lock. Senast i går kväll hade jag nytta av min infusion: En rackans fästing hade bitit sig fast i min mage, väck med fästingen, på med röllekainfusion - kliandet och svidandet upphörde bums!
      Om t.ex. myggen anfaller mig eller barnbarnen på promenader letar vi snabbt upp närmaste rölleka (brukar inte vara långt borta), repar några blad, krossar dem mellan fingrarna så att saften kommer fram och gnider försiktigt med dem på bettet.

      Radera
  4. Himla intressant!!!! Jag blir rikitgt riktigt sugen på att börja med aromaterapi igen. Känner du till Crearome? De har ekologiskt vax har jag sett. Stämmer det? Bra påminnelse det där med rölleka. Jag som håller på att klia på ett bromsbett. Ska testa i morr´n om det fortsätter klia. Hs det gott! Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  5. Wow! En riktig häxa här på bloggen! Jag är imponerad som bara den. Här ska det läras av en mästarinna. Jag torkade rölleka som ung för att brygga the mot mensvärk..Pappa kastade allt i spisen han. Har du något mot psoriasis? Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ingen egen erfarenhet av psoriasis, finns inte i närmaste kretsen, men har stött på uppgifter om att ringblomssalva kan ge lindring. Ett barnbarn har eksem och får ibland besvär som lindras med min ringblomssalva. Det ska vara äkta ringblomssalva gjord på oljeutdrag av blommorna, inte sådan som enbart är gjord med ringblomsextrakt vilket är fallet med många av de salvor man kan köpa. Extraktet ger färg men inte mycket mer!

      Radera
    2. Hej,
      Jag läste nyss på en sida om nån som gjorde salva med johannesört till både hästen och barnet som hade svårt eksem, kanske kan detta hjälpa lindra psoriasis?
      Fantastisk sida förresten ;) håller på att undersöka hur olika växter ska skördas o vad de hjälper mot, så din sida här var ju en guldklimp :) Vi har egna bikupor så vaxen finns så att säga redan på plats. Kul att få även den till användning o inte bara honungen.

      Radera
  6. Haha! Pia har en underbar kommentar! En riktig Häxa! Bra med information hur man kan använda vår blomster till annat än titta på :)

    SvaraRadera
  7. Hej Laila!
    Vad roligt att läsa om dina insamlingar och erfarenheter av örter. Jag är själv i startgroparna för att göra ringblomssalva och johannesörtolja. Jag såg att du hade köpt burkar i en butik på söder. Har du lust att dela med dig av var? :-)
    Vårt första bisamhälle, det som A har slungat, kommer från hans bimentor och är en avläggare från ett av hennes samhällen. Enligt mentorn har samhället en "stabil drottning". Vi åkte ju iväg ett par veckor mitt i sommaren och A byggde på med en eller två skattlådor så att de skulle ha utrymme och inte svärma medan vi var iväg. I den översta lådan hade de inte hunnit jobba så mycket än men annars var det som sagt gott om honung.
    Nu ska jag ta hand om vaxet och sedan ska jag använda det till salvor. Det ska bli riktigt roligt att prova på.
    I går vann jag, för den nätta lilla summan 1 kr + frakt, en auktion på Tradera - Alla tiders Huskurer. :-)
    Vår hund fick också ett par bistick när kupan var helt ny. Han mådde inte särskilt bra av det. Kräktes i en halvtimme och blev lite hängig. Han går inte nära kupan igen.
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Butiken heter Material och ligger på Folkungagatan och deras burkar är på 60 ml och kostar 12 kr styck. Men jag har gått över till att köpa 40 ml burkar från Crearome eftersom jag tycker att det är bättre med små burkar - har många som vill ha mina salvor men tillgången på växtråvaror är tyvärr begränsad, får väl ta och odla upp ett helt fält med ringblommor nästa år...

      Radera
  8. Hej igen!

    Jag är så imponerad av detta och tänkte häromdagen att jag skulle plocka älggräs. Men här är det för sent liksom.
    Nästa år....
    Ringblommor har jag massor och skall samla in frön till dig så du kan så en hel äng nästa år. Samlar efter hand och skickar allt på en gång.
    Ha en bra dag
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Lovar äkta ringblomssalva i retur!

      Radera
  9. Svar: Ok...då ska jag nog ta och prova det :) Har några envisa bromsbett...

    SvaraRadera
  10. Hejsan Laila!
    Vilken enorm kunskap du besitter. Det är så roligt att läsa hur du går till väga med alla olika växter.

    Jag väntar fortfarande på att du ska skriva och ge ut din 'örtabok'

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  11. Härligt att läsa om huskurerna. Jag visste inte att Röllekan funkade på bett/nässelsting, det ska provas, bränner mig ofta i kaninhagen, där växer nässlorna höga.
    Älgörtsteet tänker jag också prova. I år tänkte vi gjort älgörtssaft, på samma sätt som flädersaft, men tiden räckte inte till och nu är det inte så gott om blommor längre. Vilka härliga bilder på barnbarnen, härligt att se vad ni fixar för dem :-) Ha det gott !
    Lisa/Lisas trädgård
    Ps, jag sätter mina tomater direkt i välbrunnen hästkompost och behöver därför inte gödsla dem alls.

    SvaraRadera
  12. Det är roligt att läsa om dina sysslor bland örter. Lyckligtvis bor du på rätt sida av Landet för din verksamhet. Hos oss slår inte johannesörten ut längs vår promenadväg som i övrigt är kantad av alla di örter.
    Tänk så många olika kompetenser vi trädgårdsbloggare har! Och din, den står högt i kurs bland läsarna./Anja

    SvaraRadera
  13. Vad flitig du är :) så spännande att göra sina egna läkesalvor m.m. Och vad roligt att du delar med dej av hur du gör Kram Suss

    SvaraRadera
  14. Hej Laila,
    så intressant! Johannesört har jag åtminstone haft i min trädgård. Storleken på min trädgård är ca 300 m2, men själva huset är stort, jag har dock utnyttjat ytan maximalt!
    Kram

    SvaraRadera
  15. Vilken fantastisk kunskap du sitter inne med! Så spännande med egna salvor, där kan man tala om "äkta vara"!
    Angående mitt jobb så stämmer det att skolorna fortfarande är stängda men i mitt jobb ingår att jobba en vecka under sommaren på en stor konferens!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  16. Tusen takk for at du deler med deg av kunnskapen din!

    SvaraRadera