lördag 24 augusti 2013

Havtorn – ett dunderbär!

För några dagar sedan konstaterade vi att våra havtornsbuskar i Äppeldalen kryllade av mogna bär.
Idag har vi ägnat en stor del av tiden åt att plocka och ta hand om dessa otroligt nyttiga läckerheter som egentligen är bärliknande skenfrukter.


Växten är tvåbyggare och vi har tre honplantor och en hanplanta av sorten 'Romeo och Julia'. I år har vindpollineringen  lyckats över förväntan.


Havtorn, Hippophaë rhamnoides, är en silvergrå tornförsedd buske som växer vild i Europa och Asien. Den gillar sol och står ut med torka men ogillar konkurrens av andra träd och buskar. Vanligtvis hittar man den därför längs sandiga havsstränder eftersom den till skillnad från många andra växter inte har något emot lite salt i jordmånen.




Havtorn påstås vara ett av världens nyttigaste bär. I skal och fruktkött finns den i växtriket sällsynta vitaminen B12, men även andra B-vitaminer som riboflavin (B2) och niacin (B3) och ganska höga halter av vitamin E och K. Saften är rena C-vitaminbomben. Enligt bl.a. Central Institite of the Bundeswehr Medical Service i München är C-vitaminhalten  i havtorn 400 mg/100 g att jämföra med apelsin som har en halt på ca 55 mg/100 g. 

Rekordhögt är också innehållet av betakaroten som kroppen vid behov kan omvandla till A-vitamin. I havtorn finns 860 mikrogram betakaroten per 100 g frukt, jämfört med apelsinens 38 mikrogram. (Källa Livsmedelsverket). Betakaroten är en viktig antioxidant och anses kunna förebygga bl.a. hjärt-kärlsjukdomar. 

I skalet och framför allt i kärnan finns omättade fettsyror och Omega 3, 6, 7 och 9. Ett krux är att om man inte pressar oljan ur kärnorna eller mal dem till pulver så kan kroppen inte tillgodogöra sig dessa nyttigheter. 



Idag lyckades vi få ihop ca 6 liter av de svårplockade bären. Dubbelt så mycket återstår att plocka!


Vi körde bären i råsaftcentrifugen två gånger för att få ut all saft, ca 2 liter blev det som vi sötade med lite fruktsocker och frös in decilitervis att njutas när vintern är som svårast. Skal och kärnor ligger nu på tork i svag värme (ca 28 grader) för att sedan malas till mjöl som vi strör på frukostyoghurten.


Intresserad av havtorn? Våra buskar har skjutit en hel del fina rotskott nu i sommar, det är bara att komma och hämta! Vi finns på Värmdö några mil från Slussen.


12 kommentarer:

  1. Åh vad jag avundas er ! Vi har tre buskar, en eller två "flickor" men i alla fall ska det vara skillnad på dem:) Vi har efter två år inte fått ett enda bär men hoppet är ju det sista som överger en sägs det;) Kanske kan vi få en skörd nästa år. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Attityd bären är goda visste jag sedan tidigare men inte att de är så 'innehållsrika'.
    Fint inlägg.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Jag ser fram mot att få skörda egna bär så småningom från "barnen" till era buskar som numera står på Villa Linnea. Det ser ut som om de klarat sig så här långt i alla fall. Det är skoj att "ärva" rotskott och se om det lyckas. Gå till handelsträdgården och köpa en planta är inte lika roligt. Ha det gott!
    Kram EL

    SvaraRadera
  4. Vilken skörd ni fått - härliga bilder. Havtorn ligger mig varmt om hjärtat eftersom det påminner mig om mina barndomssomrar när vi plockade vildväxande havtorn vid vår sommarstuga vid kusten i finländska Österbotten. Där växte de på vindpinade stränder i näringsfattig miljö och precis som du skriver, inget annat förmådde överleva på de saltstänkta kustremsorna.

    SvaraRadera
  5. Oj vad kul att få så mycket!! dom är så goda!! känner en som kokar en helt fantastiskt god sylt som vi köper av.
    Har tänkt att skaffa buskar framöver men har ingen färdig plats ännu tyvärr.
    Men tack för erbjudandet
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  6. Inte bara nyttiga, fin färg också!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Så härligt med egna havtorn.
    Intressant läsning.
    Jag drömmer om liknande bärfulla buskar, men än är det många år kvar för våra små innan de ger bär.
    Om de nu klarar vårt klimat vill säga.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Hej Laila, tack för allt fint du lär ut, jag lär mig sååå mycket av dig! Hoppas det är ok att jag länkade till din blogg från min!
    Jag har redan havtorn men är lite rädd för att jag har två tjejer så inga bär ännu, men buskarna är vacker i sig! Men jag ser fram emot att kunna skörda egna bär.
    Önskar dig en fin tisdag/Gela

    SvaraRadera
  9. Oj vad avundsjuk jag blir! Nästa år hoppas jag att min havtorn också ger bär.

    SvaraRadera
  10. Vad härligtmed så mycket havtorn! Vi har bara fått några bär än så länge, men jag hörde minstingen när hon plockade och åt direkt från busken hur hon eftersom räknade hur många apelsiner det motsvarade i c-vitamin. :)

    SvaraRadera
  11. Fantastisk, flot indlæg du har lavet om havtorn. Jeg er selv ret vild med den og laver kryddersnaps på den, Den er også smuk i buketter. Der gror heldigvis en del af dem,her hvor jeg bor. Jeg vil prøve at tørre dem.
    Venlig Hilsen
    JetteMajken

    SvaraRadera
  12. Härligt! Även jag får äntligen god skörd på min havtornsplanta i år.

    SvaraRadera