Eftersom våren står och stampar och inga andra arter på min lista över Veckans Vild Växt är i antågande här i Stockholms skärgård får det bli ytterligare två inlägg om den fantastiska brännässlan, Urtica dioica. Nästa vecka om nässla för våra husdjur, idag om nässla för hår och hud.
HÅR
Avkok på nässla är ett urgammalt hårrengöringsmedel. Det anses motverka håravfall, minska mjällbildning, stimulera hårbottnen och göra håret glansigt. Jag har tyvärr inte hittat några forskningsbelägg för dessa påståenden men rekommenderar ändå att du testar följande som sista sköljvatten under några veckor:
Koka upp 4 msk torkade nässlor (eller några dl färska) i 5 dl vatten.
Låt koka i 10-15 minuter.
Låt svalna och sila sedan ifrån nässlorna.
När det är dags att efterskölja håret tillsätt 1 msk äppelvinäger och en skvätt hett vatten så att temperaturen blir behaglig.
Häll lite av avkoket över håret och massera försiktigt in i hårbotten, låt sitta en kvart och skölj sedan med resten av avkoket.
HUD
Ansiktsmask för alla hudtyper
1 msk torkad finfördelad nässla
1 msk majsmjöl
1 msk grädde eller yoghurt
1 msk starkt nässelte
1 tsk honung
Blanda till en smed och kladda på i ansiktet men inte närmast ögonen. Låt sitta i 20 minuter. Skölj.
Nässelolja
Bra för alla hudtyper, lär vara bra mot eksem, kan användas som bas i nässelsalva
1 dl torkad nässla
100 ml olivolja
Sjud nässlorna i oljan ca 1 timme, se upp så det inte kokar, bara sjuder.
Låt svalna och häll över i en glasburk med lock som får stå ljust under 10 dagar. Sila ifrån nässlorna och förvara mörkt och svalt.
Nässelsalva
Samma effekter som nässelolja men lättare att ta med och att applicera
Smält 66 gram bivax, helst ekologiskt, i en rostfri bunke som du ställer i vattenbad.
När vaxet har smält häller du i 3 dl olivolja lite i taget under omrörning.
Ta bunken ur vattenbadet och rör och rör.
När det hela fått bra konsistens fyller du burkar (jag använder helst bruna) med salvan. Förvaras bäst i kylen men håller ett halvår i rumsvärme.
TILL SIST EN SUPERSOPPA!
När jag skrev förra inlägget skippade jag recept på nässelsoppa, det vimlar ju av sådana på nätet och i kokböcker värda namnet. Men så har jag hittat ett alldeles speciellt recept som jag vill dela med mig: Nässelsoppan som serverades på Nobelmiddagen 1991! Där fick de vaktelägg i soppan men det går lika bra med vanliga ägg, helst eko förstås! Det här är en något modifierad variant av nobelsoppan:
Till 4-5 pers
3/4 dl finhackad gul lök
en klick smör
1 msk vetemjöl (jag tar glutenfritt mjöl)
6 dl grönsaksbuljong (Renee Voltairs är min favorit)
2 liter sköljda späda nässelskott
1 kryddmått torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1 kryddmått finmalen vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev lite salt (smaka först)
Blanchera nässlorna snabbt i kokande saltat vatten.
Häll av vattnet och spola nässlorna med kallt vatten.
Kör dem i matberedaretill en puré eller hacka fint.
Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig men utan att den tar färg.
Pudra över mjölet.
Rör om och höj värmen.
Späd med grönsaksbuljongen under omrörning.
Låt det hela koka upp och sedan sjuda några minuter.
'Lägg i nässlorna.
Krydda med fänkål, körvel och vitpeppar.
Häll i grädden och låt soppan koka upp.
Tillsätt gräslöken.
Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor.
Den där nässelsoppan ska jag kanske testa! Jag har bara gjort nässelsoppa en gång, och ätit denna gång, och Näe, usch: Inge gott alls tyckte jag.
SvaraRaderaJag har fått igång säkert en 50 småplantor till och överlever de så har jag drygt 100 verbenor. Vad tror du? Räcker det till dig och Ruben oxå? ;)
Vi får helt enkelt se till att träffas framöver :D
Kram
Vad spännande,blev sugen på att testa avkoket för hår o hårbotten :) Ska försöka att komma ihåg att spara nässlorna istället för att slänga dem på komposten :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaHittade din intressanta blogg via Anjas. Vad mycket fina tips och recept du delar med dig av. Receptet på nässelsoppa ska jag testa. Odlar lite nässlor för fjärilarnas skull men kanske skulle börja njuta av dem för egen del också.
SvaraRaderaAllt Gott! Anna-Karin
Halloj! Ja, den tar tid på sig den där är våren. Jag har inte hittat ett enda nässelblad än så länge. Massor med smultron verkar finnas på hela tomten. Bra marktäckare, så jag hoppas på mycket smultron. Annars är det inte mycket som verkar finnas på tomten, men det är ändå spännande och se vad som överlevt vintern i rabatten. örtagården och köksträdgården. Ha det gott! Kram
SvaraRaderaVilken fin blogg du har! Jag har nog sett ditt ansikte svischa förbi på andras bloggar, men först nu tittade jag in. Nu fastnade jag kanske inte för brännässlorna, för dom har jag lite otalt med sedan jag som förstaklassare en gång för evigheter sen blev knuffad ner i ett dike fullt med just brännässlor och jag minns än hur jag låg på golvet i skolsalen och var röd hela jag.....på den tiden ringde man inte föräldrar tydligen.....
SvaraRaderaFast det du skriver om nässlorna är intressant!
Hej från Agneta
...och jag som försökte dra bort och utrota nässlorna i förra trädgården...hoppas ha blivit förståndigare.
SvaraRaderaOrangeriet ser jätte fint ut som era växthus! Har en liknade fönster putsare till hus fönstren. Den är toppen:)
Ha en fin vecka!
Härliga recept och spännande med allt man kan göra av nässlorna. Fick rådet att använda nässelvatten för hårbotten av min frissa så det har jag provat, men äppelcidervinäger ingick inte. Gissar att det gör håret mjukt. Använder man bara nässlor blir det som Svinto.
SvaraRaderaSom den besserwisser jag är har jag en invändning mot nässelsoppan. Hur gott det än är med grädde i, så har jag fått lära mig att kalcium hämmar upptaget av järn, medan vitamin C underlättar upptag. Därför brukar jag hoppa över mjölkprodukterna och dricka jos till.
Har sett att nässlorna börjar komma upp nu. Dags för första soppan när som helst.
Ser fram mot nästa nässelinlägg. Kan det vara så att hönorna får en liten dos också...
Ha det så gott
/Anette
Det stämmer att kalcium hämmar upptaget av järn men det blir sååå mycket godare med lite grädde i den här soppan så jag faller för frestelsen!
RaderaNå har jeg lest de siste innleggene dine, og skjønner at jeg må bruke og ikke bare luke bort all brennesle.
SvaraRaderaSå skulle gjerne hatt endel nesle når vi planter ut tomatene drivhuset i helgen, men siden det ikke er noe nesle her nå, får vi gjødsle med det senere.:-)
Den neslesuppen må prøves.Ser fram til neste innlegg!
Orangeriet blir virkelig fint, og den vindusvaskeren så ut til å være effektiv. Så her var det mye å hente:-)
Eirin
Det blir nässelsoppan för min del, tack för recept!
SvaraRaderaKram
SvaraRaderaOlá amiga, passei por aqui para desejar-lhe uma
abençoada semana.
Linda postagem...não sabia dos inúmeros benefícios
da urtiga.
Doce abraço, Marie.
Oj, oj så mycket nyttigheter. Något ska jag prova - kanske soppan till att börja med. Är frestad av allt du lämnar recept på men jag vet att numera är tiden som rinnande vatten - den bara forsar förbi! Önskar ändå att andra tar till sig dina recept. Hoppas att du snart kommer med recept på några eller någon ört som bromsar tiden!
SvaraRaderaKram! Anja
Kram, Anja
Spännande med recepten för hud och hår. Ska testa så snart nässlorna tittar fram. Gillar din blogga, finns så mycket att lära.
SvaraRaderaKram
Hej! Ang englandsresan...jag ska gå på en veckas kurs inom mediumskaps-området och sen ska jag åka vidare själv och titta på Beth Chatto gardens :) Om länken funkar kan du läsa ett kort inlägg som jag skrev ang det, annars så finns inlägget i arkivet i mars månad :) http://annicastjarnlof.blogspot.se/2016/03/blog-post.html
SvaraRadera