Blommorna är ca 1 cm i diameter,
och så här ser bladrosetterna ut.
PS
Och här kommer i tillägg en närbild på själva blomman. Gunilla med bloggen Hagtorpet har troligen lyckats identifiera henne, Saxifraga x canis dalmatica! Tack!
Himlen var dramatisk i kväll, den och vädergubbarna lovar regn frampå småtimmarna, jag och trädgården säger ja tack!
Wow vilken himmel! Man kan inte se sig mätt på en sådan fantastisk kvällshimmel, då flödar min fantasi iväg :)Blommans bladrosetter ser ut som en Saxifraga av nåt slag tycker jag. Ha det gott/Monne
SvaraRaderaBlomsten er en saxifraga umbrosa, på norsk kalles den skyggesildre. Blomstene er virkelig vakre når du kommer tett på, fra avstand står de som et slør over grunnen. Tåler godt å stå i skygge, hos meg var de over nesten hele berget mitt før jeg renset opp i dem. Hilsen Anne-Kristin
SvaraRaderaDen är väldigt lik umbrosa men ändå finns skillnader som gör att jag tvekar... Bland annan har blommorna inga gula prickar närmast mitten och dessa har en mycket speciell pistill... Tack i alla fall!
RaderaJa, jeg ser den ikke er helt lik, men tenkte det var en variant av sorten... Du får ssjekke ut de andre tipsene under. Hilsen Anne-Kristin
RaderaBladen påminner om Saxfraga. Vacker bild på orangeriet!!
SvaraRaderaTrevlig midsommar helg!
Hej Laila
SvaraRaderaVäxten är Saxifraga cotyledon `Southside seedling´ på svenska heter den fjällbrud (gammalt namn) eller cotyledon bräcka.
Mitt svar är också fjällbrud, jag hade den tidigare. Vilken vacker himmel, hoppas ni fått regn. Önskar en glad midsommar!
SvaraRaderaKram
Hej igen!
SvaraRaderaOm det var något jag en gång lärde mig när jag försökte tränga in i Saxifragornas komplicerade värld var att vara ödmjuk vid identifieringen. Saxifraga är ett stort släkte med över 2000 arter/sorter varav många är snarlika. Jag var ute och tittade på min `Southside seedling´ och det är inte den på bilden, jag var alldeles för snabb. Däremot har jag också den Saxifragan som syns på din bild, inte namnsatt.
Den tillhör det man brukar kalla silversaxifragor dvs de har en smal silvrig kant på bladet. Probemet är att det finns så många och många är felaktigt namnsatta - dessutom.
S. paniculata kan vara ett alternativ men det finns minst trettio sorter av den.
Saxifraga x canis dalmatica kan vara ett annat alternativ.
Längre än så kommer jag inte.
Tack snälla, jag tycker också att det ser ut som x canis dalmatica när jag googlar på den. Lägger in en nytagen närbild på själva blomman, lite oskarp tyvärr men mina ögon kan inte bättre och dessutom blåste det!
RaderaTrevlig midsommar!
Så bra om det löste sig! Den Rhododendron du frågade om är R.`Silverleaf´ ( R. degronianum ssp. yakushimanum x R. pachysantum)
SvaraRaderaDen är vacker och välväxt, långsamväxande och då blir de som regel täta och fina. När R. pachysantum är inblandad så brukar det alltid bli något alldeles extra fint.
Glad midsommar till dig och din familj!
Hejsan Laila!
SvaraRaderaDet är en variant av Saxifraga paniculata.
GLAD MIDSOMMAR till dig och Johan!
Kram, Anja
ps
RaderaAlltså silverbräcka
ds
Söt liten blomma. Släktet Saxifraga är verkligen fascinerande med sin artrikedom och sin ofta slående näpenhet. Om det är en canis dalmatica så är det väl ett passande namn. Min tanke går omedelbart till hundrasen dalmatiner :-)
SvaraRaderaÖnskar dig en riktigt bra midsommar!
Anna-Karin
Så godt at du har fått hjelp! :)
SvaraRadera