I en dryg vecka nu har jag hållit lite extra koll på våra tre bikupor. Knackat på lite försiktigt och hört surr till svar - liv i alla, hurra! Men inga bin har setts till utomhus. Förrän idag.
Satt i förmiddagssolen och rensade söderrabatten när jag upptäckte att julrosorna uppvaktades av ett gäng bin. (Strax till vänster ovanför bildens mitt sitter det jag lyckades fånga med kameran.) Termometern på husets skuggsida visade 12 grader!
Kontroll vid kuporna bekräftade att flykten var i full gång. (Usel bild igen, jag vet, men de små gula prickarna är alltså några av de hundratals som svirrade runt.
Det första bina gör när de lämnar kupan på våren är att gå på toa. Rensningsflykten, kallas det på biodlingska.
Sedan, om det varma vädret håller i sig, ger de sig ut i jakt på pollen. Jag och Tim tog en sväng i trakten för att spana in pollentillgången - och den är god.
Johan kollade våra samhällen för att se om de hade mat kvar av vinterförrådet. Ett samhälle behövde stödfordras. Framöver måste vi hålla uppsikt och mata mera vid behov. Bina behöver mycket mat för att orka höja temperaturen i kupan när yngeluppdragningen sätter igång.
I morgon ska jag rengöra bottenplattorna och kolla varroaläget. Det verkar som om vår metod att behandla samhällena med florsockerduschar mot varroan fungerar bra.
Även för trädgården i övrigt blev det "stora rensningsdagen". Johan rensade löv i alla hängrännor och fortsatte med att städa alla fågelholkar.
I två holkar hittade han fjolårsreden, troligen talgoxen, som var uppbyggda såhär:
I botten en krans vävd av torrt gräs. Ovanpå den ett mellanskikt av grön mossa hopvävd med gräs. Överst en ganska tjock mjuk madrass av - hår från Tim! Hängde ut en hel del i buskarna förra våren och det uppskattades tydligen.
Arbetet med odlingslimpan integreras i rensningsarbetet. Första lagret ris och grovkompost
är täckt med grästorv, finkompost och jord.
Mittsektionen påbörjad med lite ris. Det går åt mängder. Tomten har aldrig varit så städad som nu!
Spännande med bin. En hel vetenskap verkar det som.
SvaraRaderaVad gör man med limpan när man har skördat till hösten?
Allt gott
Anette
Jag låter den vara till våren därpå, Då jämnar jag till den så att det blir en "vanlig", ganska upphöjd bädd och sätter lök och sår rotfrukter och sallad. Tredje året blir det potatis där och fjärde året baljväxter.
RaderaVad bra att det verkar fungera med florsocker!
SvaraRaderaVi pratade i dag om bin och att det är viktigt med stödfodring (sockerdeg) nu när vädret växlar.
Kram
Mariana
Va mysigt med egna bin och inte minst honungen de ger! Mmmm:-)
SvaraRaderaHär är också vårstädningen i trädgården igång - det är en härlig tid vi har framför oss nu.
Vad härligt det låter och ser ut :) Vad kul det låter med alla bin runt omkring, här har jag ännu inte sett några men det har inte varit så varmt ännu och vi har ju inga kupor i närheten:) Vilket fantastiskt litet rede fåglarna har byggt, du får ju spara det mästerverken nu när Tims hår finns med :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaSå roligt med bina! Visst måste det vara en riktig glädje att återse de små liven ;-))!
SvaraRaderaOch självklart återvinner man pälshusdjur ,-)))!
Hälsa Tim att Wille och Maija är också miljömedvetna...varenda blåmes och talgoxe hos oss har exklusiva hem med päls...;-)!
/Anja