Jag har enorma luckor i mitt odlingskunnande. Dit hör pelargoner. Vår maffiga Mårbacka har övervintrat på vinden under ett takfönster. Nu börjar den piggna till ordentligt och jag inser att om jag ska få den att yngla av sig så måste jag agera nu. Men jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga. Mitt hopp står till pelargonexperter i bloggosfären. Hjälp, snälla!
Frågorna är många:
Hur mycket ska jag beskära moderplantan?
Hur ska sticklingarna formas?
Ska jag sätta dem i plast- eller lerkrukor?
Vilken typ av jord?
Hur många sticklingar i varje kruka?
Ska jag sätta plastpåsar över krukorna?
Kan jag ställa krukorna i lilla växthuset bland övriga småplantor? Där finns tillskottsljus och frostvakt men det blir ganska varm under soliga dagar. Kanske mår de bättre vid fönstret på vinden där det är ca 15 grader hela tiden?
Ska jag byta jord på moderplantan efter beskärning?
Håller tummarna för att någon därute orkar svara!!!
Jag brukade beskära efter behov när jag hade som mest pelargoner. Alltså vill du inte ta för mycket på moderplantan så gör du inte det :) Ta toppsticklingar det är lättast, är det grenar som du tycker spretar iväg för mycket kan du med fördel ta dem. Eftersom du tar sticklingar från en o samma planta kan du sätta dem i vatten, några stycken i varje glas så att inte rötterna trasslar in sig i varandra för mycket. När de fått rötter planterar du dem i vanlig blomjord, hur många i varje kruka är upp till dig och storleken på skotten. Hoppas du blev lite klokare nu :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaJag skär ner dem hårt! och tar ca 1 dm långa sticklingar som jag tar bort de nedersta bladen på sen sätter jag dem i vatten tills det fått rötter och sen planterar jag dem i bra jord och sätter krukan i en plastpåse tills de rotat sig, funkar finfint! Må så gott! Kram Lotta
SvaraRaderaHej Laila, pelargoner är lätt som en plätt för dig eftersom du är en erfaren odlare. Jag gör så här. Skär tillbaka så att plantan blir som jag vill ha den. Sätter sticklingar direkt i såjord eller plantjord, liten kruka eller flera runt kanten i krukan så att rötterna får syre. Ingen plastpåse över. Ljuset är viktigare än värmen tror jag. Vattnar inte för mycket. Vattningen får anpassas till ler- eller plastkruka. Jag har mest plast till sticklingar och sedan lerkrukor. Planterar om efter behov, inte alla varje år. Brukar vänta tills man kan hålla till utomhus. Lycka till!
SvaraRaderaP.S. Använder inte plantjord utan U-jord. Menade också att rötter bildas och utvecklas bättre om syre når sticklingen, därför ska man ju heller inte vattna för mycket.
SvaraRaderaHej Laila!
SvaraRaderaHär skickar jag ett par länkar som handlar om sticklingförökning av pelargoner.
http://www.odla.nu/inspiration/pelargoner
http://www.odla.nu/inspiration/foroka-din-pelargon
Kram, Anja
Hej Laila!
SvaraRaderaHär skickar jag ett par länkar som handlar om sticklingförökning av pelargoner.
http://www.odla.nu/inspiration/pelargoner
http://www.odla.nu/inspiration/foroka-din-pelargon
Kram, Anja
Hei, har erfart at Måbacka går det like greit å sette stiklingene i vann som i jord, men at for de fleste sorter er det best i plastpotter med jord. Skjære av like under et bladpar, få det stedet under jorda, og to tre blader over.
SvaraRaderaMen det står sikkert godt forklart på nettstedene Anja henviste til.
Tenkte å start i løpet av helgen selv.
Lykke til :-))
Tack för alla goda råd! Hoppas på en drös fina plantor!
SvaraRaderaDu har redan fått så många goda råd så jag nöjer mig med att önska lycka till!
SvaraRaderaAllt gott
Anette
Kære Laila
SvaraRaderaTak for din fine vårfortælling!
Sødt, lille legehus- elsker de rød/hvide farver.
Det er tid nu til at se på pelargonierne, jeg har også mange.
Jeg beskærer kun let og venter med at tage stiklinger til de er i god vækst.
Kærlig HIlse
JetteMajken
Vad kul med höns! Vi har varit sugna på det där men tycker inte att det gör sig så bra i tättbebyggt samhälle... Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med frågorna. mina pelargoner brukar vara fina hela vintern sedan dör de när jag planterar om dem. Ha en fin helg.
SvaraRaderakram louise