I trädgården finns ganska många växter som vi tyvärr inte vet namnen på. Några plantor har vi fått, andra har hittat hit själva. Och planteringsritningen över vårt woodland med över 40 rhodisar och azaleor och 7 magnolior försvann spårlöst efter att vi kastat alla namnlappar...
Nu hoppas vi att någon bloggbesökare kan hjälpa oss att identifiera åtminstone någon av våra namnlösa favoriter.
Först en "hit-hittare". Den växer i en matta av vintergröna på ganska mager och grund jord och dyker upp först i augusti, innan dess ingenting. De blå spirorna är 1 dm långa, plantan ca 5 dm hög. Blomningen varar några veckor.
Nummer två är en expansiv marktäckare och härlig kantväxt. Vi fick en liten planta för några år sedan. Jag har tagit vara på alla sjävsådda exemplar och nu frodas den lite varstans i trädgården, bland annat här vid pionterrassens torvmur där den stortrivs.
Den ger ett första överdådigt flor i juni och ett andra mer sparsamt nu i aug-sept. Här nedan syns den centimeterstora blomman i närbild.
Den tredje växten fick min man "på köpet" när han uppvaktades med ett lagerbladsträd i juni i år. Vid foten av trädet fanns en liten utfyllnadsblomma som jag efter viss tvekan satte ut i en glipa mellan vinterskadade azaleor. Nu har den nästan tiodubblat sin storlek och verkar gilla surjorden! Den blommar och blommar och skräpar inte ner och är allmänt trevlig eftersom den livar upp woodland efter de traditionella surjordsväxternas blomning.
Den fjärde är min absoluta favorit i trädgården. En lövfällande azalea som blommar på bar kvist tidigast av alla växter i vårt woodland. Fotografierna återger inte riktigt den fantastiska blå färgen som jag upplever den i verkligheten. Efter blomningen kommer små lansettformade blad, gråskimrande, den är gråast och tätast av alla våra lövfällande azaleor. När vi köpte våra två plantor var de ett par decimeter höga, nu är den största nästan meterhög och den andra som står intill men är lite klämd av rhodisar bakom den är en dryg halvmeter hög.
Till sist något helt annat - dagens skörd. En korg fylld med läckerheter från trädgården för leverans till barnbarnen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Men vad tråkig jag är kan ingen av växterna du visar upp.
SvaraRaderaJo det finns flera belgiska vallhundar inom samma ras. Min tervueren, en helsvart likadan päls annars groenendal,en korthårig ser ut som min men utan lång päls malinoi (används inom polisen en del) sen finns det en med krullig päls lekenoi samma färg som min. Ja du många stavfel blev det säkert där. Ha det gott. Underbar blogg du har och tack för alla recept!!!/Gela
Den första tycker jag ser ut som Strandveronika, Veronica longifolia. Det brukar komma fler blommor i blad vecken om man klipper bort de utblommade spirorna.
SvaraRaderaDen andra skulle kunna vara Krypflox, Phlox stolonifera.
Den tredje misstänker jag är Femtunga, Scaevola aemula. Den överlever inte vinter ute, men kan övervintras ljust och svalt (5-10 grader). Används oftast i ampel :-).
Snygg azalea!
Spännande och fina växter! Men jag och namn...
SvaraRaderaHej, hej Laila!
SvaraRaderaDu har redan fått kvalificerade svar från Nilla!
Ang din azalea så blir jag lite förbryllad över din beskrivning av den.
Du säger att den fäller bladen, men när de väl kommer fram är de "gråskimrande, verkligen grå och verkligen skimrande".
Det jag då kommer att tänka på är de de alpina roddarna,solälskande men som inte fäller bladen.Jag känner inte till någon azalea med grågröna,skimrande blad.
Det som kännetecknar de lövfällande rododendronen(så vitt jag vet) är att deras blad är rätt tunna medan de grågröna är oftsat, vad jag vet lite tjockare (äsch! det är inte så mycket jag vet)
Blåblommande roddar som jag vet är dessa arter R.fastigiatum, R.russatum eller R. impeditum med namnsorter.
Du skrev inte hur hög den är och efter hur lång tid den har uppnått den höjden?
I dina kläder skulle jag ställa frågan till Kenneth K. på Trädgårdsriket. Han är väldigt kunnig. Själv kan jag inte påstå vara någon kunnig om dessa underbara växter. /Anja
Tack Nilla! Efter vad jag kan se har du ingen blogg så jag får buga och bocka här i min egen kommentarsfunktion. Nu har jag klappat dem du identifierat och talat om att jag vet vad de heter tack vare dig!
SvaraRaderaFörtrollande vackert! Och vilken skörd! Här kan jag tänka mig att du njutit av sommaren -det är ett sant paradis!
SvaraRaderaAng. skrivarkursen så gick det mindre bra. Vi behövde 15 deltagare för att skolan skulle kunna köra kursen och så många anmälningar fick vi inte riktigt. Kanske nästa sommar, vi får se!
Vilken läcker skördekorg! Den retar verkligen aptiten. Om blommor kan jag nästan ingenting, vet knappt namnen på min egna, så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med några namn.
SvaraRaderaKram
Halloj!
SvaraRaderaJag har nr 2 hemma hos oss, de är liten såpnejlika har jag för mig.
En sådan härlig grönsakskorg! Smått avundsjuk.Just grönsaker har jag börjat intressera mig för mer och mer. Det egenodlade smakar både bäst och mest.
SvaraRaderaHa det gott
Birgitta
Kan absolut inget om azaleor men föredrar dem före rhododendron. Din skörd ser prima ut:)
SvaraRaderaHa det gott!
Hej Laila! Det är klart man måste hjälpa en medmänniska i nöd :-)! Blir själv frustrerad om jag inte har koll på växtnamnen. Lite fånigt egentligen, växterna är ju lika fina ändå, men det är tillfredsställande att VETA. Man får liksom en mer personlig relation till dem då.
SvaraRaderaNej,jag har ingen blogg, inte än. Har funderat på det en längre tid, men kommer inte till skott.