Håller du på att bli förkyld? Eller har du redan hosta, täppt näsa, ont i halsen? Lider du av aptitlöshet eller diarré? Akne? Mjäll, fotsvamp?
Då är det timjan, Thymus vulgare, du behöver. Färsk eller torkad går lika bra bara den torkade inte är äldre än ett år. De verksamma ämnen är: eteriska oljor, särskilt den starkt bakteriehämmande thymol, slemlösande ämnen, flavenoider (bland annat antioxidanter) och garvsyror.
Det finns otaliga timjanarter men Thymus vulgare, trädgårdstimjan anses vara den bästa för medicinskt bruk även om andra timjanarter kan användas. Men den färska timjan man kan köpa i mataffärer har odlats i hydrokultur och är inte alls lika verksam.
Här kommer några exempel på tillredning och användning.
Ångbad
Det jag mest använder timjan till är örtångbad vid hosta och nästäppthet. Jag kokar upp 5 dl vatten, tillsätter 2 matskedar torkad ört eller en rejäl näve färsk ört. Om jag har pepparmynta till hands tar jag gärna med 1 matsked torkad ört eller några kvistar färsk mynta. Det hela får dra i 15 minuter. Värmer tills vätskan börjar avge ångor igen. Tar en handduk över huvudet och lutar mig över kastrullen och andas in ångorna i 10–15 minuter. Värmer kastrullen igen om ångandet avtar. Efter ångbadet sköljer jag ansiktet med kallt vatten. Jag brukar spara vätskan med örterna kvar och använda den en gång till.
Te
Te på färsk eller torkad ört motverkar en annalkande förkylning. Det hjälper också mot aptitlöshet, diarré. Häll 1.5 dl kokande vatten över 1 tesked torkad eller en handfull färska toppskott, täck och låt dra i 10 minuter. Sila. Söta med lite honung (men inte vid diarré). Drick en kopp 2-3 ggr dagligen i max sex veckor.
Osötat ljummet te kan användas att gurgla med vid halsont. Gurgla 3 ggr om dagen.
Avkok
Avkok på färsk eller torkad ört kan användas på sår, lättare brännskador, akne.
Tag 2 teskedar torkad ört eller en rejäl näve färska kvistar till 1,5 dl vatten. Koka upp vattnet, lägg i örten och låt sjuda i 5 minuter. Låt svalna och sila. Dränk in en steril kompress eller kemiskt ren bomull med avkoket och badda.
Dubbel sats avkok kan användas till hårsköjmedel mot mjäll eller fotbad mot svamp. Späd i så fall det färdiga avkoket med 1-2 liter lagom varmt vatten.
Timjan är lättodlad och tålig
I vårt woodland har vi sedan fem år trädgårdstimjan som kantväxt mot uteplatsen. Plantorna stortrivs i den fuktiga torvjorden (tvärtemot rekommendationer om torr, mager och kalkhaltig jord!) och klarar vintrarna utan problem.
I slutet av september grävde jag upp en planta. Den har stått i en kruka i ett ljust lägenhetsfönster och tullats flera gånger i veckan men växer och frodas fortfarande. Vi tror att den kommer att göra nytta hela vintern även om den bara räcker till att sätta smak på maten. För medicinskt bruk får vi lita till förrådet av torkad ört. Jag brukar skörda ett par gånger under säsongen. Hela örten, även blommorna, kan användas som läkemedel. Jag buntar ihop kvistarna och hänger dem på varmt och mörkt ställe någon vecka. Förvaras i stora burkar med bra lock. Jag skulle inte hänga timjanbuketter i köket annat än som dekoration...
Mycket fint tips nu i förkylningstider!
SvaraRaderaSka nog ta och koka mig en kopp timjante nu före förkylningen bryter ut
Jag odlar också timjan på "fel" ställe, den e ganska skuggigt men torrt, men den växer mycket bättre än den som e på "rätt" ställe..tror nog timjan fungerar lite överallt bara den inte utsätts för stark sol under vårvintern så den torkar ut/bränns sönder..
Ha en fin måndag!
Kram
Sandra
First, you have a beautiful house, a beautiful garden, rustic and a very interesting plant dry mass. I love to walk through your garden.
SvaraRaderaSecondly, I read about savory varieties such as annual and perennial varieties. I have not only the annual variety. I use it very much spice in food, especially flourish in the bean soup.
In the third row, I saw a dwarf variety, used for garden or spaces between tiles alei.Superb!
Nice article!
Vasi, ja vi har backtimjan, thymus serpyllum, också, som marktäckare mellan granitplattorna i gången genom vårt woodland. Det var faktiskt så att samtliga frön till alla dessa timjanplantor kom från en fröpåse som det stod "Backtimjan" på! Hälften av plantorna blev backtimjan, hälften visade sig snart vara trädgårdstimjan. Hade inte förberett utvidgning av kryddlandet så jag satte dem som kantväxt i brist på annan plats. Med lyckat resultat, som synes!
SvaraRaderaHej Laila ! Javisst längtar man !!! Ännu mer nu när jag kom in hos dig. Timjansdoft mot handen, mmm ! Ja jag fryser in tomatskivorna råa, det går jättebra. Visst blir de lite vattniga när man ska använda dem, men smaken är det inget fel på.
SvaraRaderaLikadant med cocktailtomaterna, sköljer och låter torka väl och sen direkt in i frysen. Om de är torra så fryser de inte ihop utan man kan ta ut vad man behöver för stunden.
Ha en jättefin vecka !
Lisa/Lisas trädgård
"Vill du se älvor?
SvaraRaderaDå ska du dricka ett avkok
på timjan."
Hej igen Laila, detta hittade jag på Örbyhus slottsträdgårds hemsida (via Tyra). Undrar om det finns nåra ute nu i det här kalla vita ?
Lisa igen
Hej Leila, vilket härligt inlägg med massor att lära! Tack!
SvaraRaderaVad surdegsbröd beträffar, är det min mors glutenallergi som driver mig att få dinkelsurdeg att fungera. Hon klara nämligen att äta dinkel trots sin glutenintolerans. Så är det förstås inte för alla, men har du tur så...
Tack för att du la märke till att senapsfrön hade kommit med två gånger i surkålsreceptet:) Det är ändrat nu!
Ha det gott,
Charlotta
Vilket härligt inlägg som jag tar till mig utav-
SvaraRaderaSkall se till att jag har någon att ta in till nästa höst.
Ha det gott:)
Tack för en intressant läsning! :) Visst är Timjan en fantastisk ört :) Den är även karminativ, d.v.s gasutdrivande :) I min örtagård har jag backtimjan, som har många liknande egenskaper som kryddtimjan. Jag har fått lära mej att kryddtimjan t.ex. är en "avslappnande expektorant" medan backtimjan är en stimulerande expektorant. Det betyder att kryddtimjan är bättre om man har hosta med segt slem som inte kommer upp medan backtimjan är bättre om man har vattnig hosta med massor av slem. :)
SvaraRaderaJo, jag håller också koll på när vintersolståndet äger rum, det är lite som en lilla julafton för mej!
Ha det bra!
Vad man får lära sig! Tack..... Timjan (färsk) är en av mina mest använda kryddor i matlagning..... Och sen är det väldigt vacker också. Blommorna blir fina att ha i maten dom också.
SvaraRaderaKram Charlotte
Intressant att din timjan trivs i woodland, då kanske den skulle gå hos mig också. Ångbadet låter så härligt, annars använder jag ofta timjan i maten.
SvaraRaderaHa det gott!
Hej! Jag gör tinktur på timjan och använder (lite utspädd) som desinfektionsmedel för händerna när jag masserat och inte har vatten alldeles i närheten. Eterisk olja av timjan i aromalampan ibland. Har hellre tee tree-oljan.
SvaraRaderaEn fin fortsättning på veckan önskar Eva Linnea
Ja, timjan är en nyttig krydda!;-)
SvaraRaderaTrevligt inlägg. Timjan hör till favoritkryddorna. Tyvärr lyckas jag dåligt med trädgårdstimjan. Backtimjan klarar sig mycket bättre.
SvaraRaderaHa det gott
Birgitta
Laila det här kommer bli min uppslagsbok!!!
SvaraRaderaNyttigt och gott. Jag har en hängande sort i växthuset som jag nallar av ännu och lika så citrontimjan.
Prydnad behöver man också ha lite för det är bra för humöret... eller???
Super trevligt inlägg fast det brukar det vara hos dig.
Ha det gott
Kram
Annika
Timjan är en storfavorit jag har massor och många olika sorter, men jag inser att jag borde plockat in mycket mera när jag läser ditt inlägg, det får bli bättring nästa år. Fast jag undrar hur den mår under snön, för snön kom innan jag hann ta bort lönnlöven som tyvärr lägger sig som en kvävande matta, men en del klarar sig säkert ändå. kram Sophia
SvaraRaderaNu när jag läser Sophias inlägg ovan kom jag plötsligt på att inte heller jag hann fixa med ett lager grus under grenarna innan snön kom. Ska bli spännande att se om det går bra ändå. Oftast dör den för mig under vintern. (Fast jag hade en ny sort i år, kanske klarar den sig bättre.)
SvaraRaderaDet skulle vara jättekul med en träff. Kan jag så kommer jag gärna.
/iet
Ja bara tänk vad användbar och så tacksam! Själva brukar vi koka te på kvistar och blanda i honung... jättebra mot ont i halsen.
SvaraRaderaDetta inlägg vill jag lägga på minnet! Jag älskar att 'använda' min trädgård. Timjan har jag massor utav och mer blir det - så dina tips är mycket värda!
SvaraRaderaTack
Tack för så många fina tips! Timjan är min favoritkrydda och jag försöker alltid ha ett par olika sorter varje år, men inte visste jag att den var bra till så mycket!
SvaraRadera(Ang all "listmålning" hemma. Denna gång var det foder runt fönster och golv m m som målades i sonens rum)
Hej Laila!
SvaraRaderaVad jag lär mig mycket här på din blogg :=) Har hittills bara sett Timjan som en trädgårdsväxt, nu vet jag bättre.
Säger det igen och kommer säkert att säga det fler gånger... Skriv en bok om dina örter och användningsområdet!!!!!
Helt underbart Laila!
SvaraRaderaNu gör jag mig en kopp timjanste på timjamet som växer i mitt köksfönster under florallampan! Den måste ändå vara nyttigare än den som jag har under snön just nu.
Även jag använder den vanliga till kantväxt och i torv! Precis som du säger så har den inte protesterat utan växer om sommaren och ser glad ut!
Det är så fantastiskt att få läsa om alla dessa kryddor som du lär oss om. Vilken tur för oss att du fick till det med bloggen! Jag fattar inte hur vi har klarat oss utan - den här bloggen är rent beroendeframkallande! Finns det någon ört mot sådant;)?/Anja
Hej Laila!
SvaraRaderaTänk att det var du som tipsade mig om timjan
när jag var så sjuk, och mina bihåler mådde susen av det kan jag säga :) Mycket bra krydda!
Ha en skön vecka
kram /Sofia
Även om detta inlägg är gammalt så svarar jag fortfarande på eventuella nya kommentarer, dels direkt på din blogg, dels här om svaret kan ha allmänt intresse. Om din kommentar leder till att jag kompletterar inlägget skickar jag givetvis en blänkare!
SvaraRadera