lördag 11 december 2010

Läkeväxter för fyra årstider


-->
Veckans tema i Blooming Friday är De fyra årstiderna. Mitt bidrag blir korta presentationer av fyra läkeväxter. Utförligare inlägg om respektive växt kommer så småningom i Mitt naturapotek.

-->
Vår

Roten av maskros, Taraxacum officinale, kan man skörda så fort tjälen gått ur jorden. Då är den sprängfylld med nyttiga ämnen. Avkok på roten ger kroppen en riktig vårrengöring, det är vattendrivande, galldrivande, avgiftande och kan hjälpa mot trötthet, retlighet och huvudvärk.

-->
Sommar

Snärjmåra, Galium aparine, är ett lömskt och svårutrotat ogräs som särskilt nästlar sig in i bestånd av marktäckare i rabatterna. Men den är också en fenomenal läkeväxt!
Te på den ovanjordiska delen har liknande effekter som maskrosrot men är också svalkande och kan lindra vid feber och sjukdomar med utslag. Man kan också badda akne och eksem med teet.

-->
Höst

Finns det någon trädgårdsägare som inte har rosor? Rosens största förtjänst är nog att den skänker psykiskt välbefinnande. Man går där är tittar och nosar och njuter. Men framemot höstkanten när många rosblommor gjort sitt och börjar snöa/skräpa ner kan kronbladen även göra annan nytta. Samla blommorna precis innan de börjar tappa kronbladen och gör te på dem som blir över när du arrangerat doftfat och doftkrukor.

Teet förstärker immunförsvaret och kan hjälpa vid halsont och rinnande näsa men också vid sömnlöshet och lättare depressioner. Teet har också avsvällande effekt på livmodern och kan lindra vid ymniga menstruationer - bör dock undvikas under graviditet.


--> Vinter
Under vintern är man hänvisad till det man hunnit/orkat torka under säsongen. Men som tur är finns det en del medicin att hämta även i livsmedelsaffärernas grönsaksdiskar. Te på färsk ingefära, Zingiber officinale, är ett välkänt medel mot förkylning eftersom ingefära innehåller slemlösande och antiinflammatoriska ämnen. Behöver man ta till storsläggan gör man te på het chilepeppar! Dunder!

31 kommentarer:

 1. Vilken fin idé att tolka temat såhär! Roligt att läsa. Ingefärste (eller egentligen varmt vatten med ingefärsbitar i) drack jag hela förra vintern o tror jag höll mig frisk då. Bra du påminde om det!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 2. Vilka nyttigheter du skriver om...gillar speciellt orden: rosens främsta egenskap är att den skänker psykiskt välbefinnande...huvudet på spiken. klockrent.
  Ha en fortsatt skön helg ;)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få lära sig lite mer om växterna!
  Ha en fin helg! / Irene

  SvaraRadera
 4. Hej Laila!
  Lärorik och inspirerande tolkning av veckans tema!
  Ha en härlig Adventshelg!

  Jag har inte fått något mail av dig!
  37nyman&telia.com
  byt ut & till ett @

  SvaraRadera
 5. Lärorikt som vanligt hos dig Laila :) Ingefära har jag provat i te förut men att man kan använda maskrosen oxå, visste jag inte.
  Tjingeling

  SvaraRadera
 6. Underbar tolkning av årstiderna Laila ! Man nästan glömmer att det är vinter när man tittar in här hos dig...gott ! Snärjmåran har jag gott om, men har inte vågat använda den än...använder du den invärtes? Annars är maskrosen en favorit, i salladen tidigt på våren. Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Hej du, jag måste ju bara få säga att jag bara älskar din blogg. Har nyss suttit här och läst och läst. Stickat och stickat. Så många tips allt från ketchup till örter. Nu efter att ha läst detta så är jag ännu mer säker på att jag skall plantera timjan mellan stenläggningen på uppfarten så det doftar härligt när man går upp till huset.
  Önskar dig en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 8. Häftig tolkning och kul läsning:) Förhoppningsvis lärde jag mig också något;) Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Lisa: Te på snärjmåra kan användas både invärtes och utvärtes. Man kan också slänga med en knippe i en grönsakssoppa! Järn och vitaminer mm.
  Laila

  SvaraRadera
 10. Tack Laila ! Det ska provas till vår´n. Inte kan jag väl ta fel va ? Det är väl bara snärjmåran som fastnar (nästan som en kardborre) på kläderna?
  Lisa igen

  SvaraRadera
 11. Ja, Lisa, den riktigt klibbar fast och försöker man dra upp de långa rankorna går de lätt av. Tur att den är nyttig annars skulle jag bli galen på den!
  Laila

  SvaraRadera
 12. Det här var verkligen intressant Laila -vilka kunskaper!

  SvaraRadera
 13. Vilket trevligt inlägg och du har så rätt, rosor hjälper mot allt:)
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Trevligt och spännande inlägg. Vilka kunskaper du har.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 15. Intressant och annorlunda inlägg. Kul. Du är lite "häxig" du också. Vi hörs om bloggträffen. Jag märkte att jag hade mest inredningskontakter i Stockholm, med omnejd. Hra du förslag på datum?
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 16. Kul med en annorlunda vinkling på temat. Börjar nästan ångra min nitiska rensning av maskrosor...
  Önskar dig en skön söndag!

  SvaraRadera
 17. Hejsan Laila!
  Nu inser jag att mina perennrabatter är ett rent naturapotek!
  Den där 'snärjiga måran' som har bosatt sig bland lavendeln i alla synnerhet skall minsann få känna hur ont det gör att bli uppäten så att resten som finns kvar kanske flyr i panik*'¤#!!grrr!!
  Nu börjar jag redan se framemot nästa kamp med den klistriga jäkeln - ha! Tack vare den kommer jag att bli en alldeles ny och pigg en!
  Tusen tack för detta Laila!/Anja

  SvaraRadera
 18. Hej du hoppas det är ok att jag länkade till din blogg från min. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 19. Tack du underbara. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 20. Vilken fin året-runt-guide! Visste inte att snärjmåra gick att använda till något vettigt:)

  Adventshälsningar Rebecca

  SvaraRadera
 21. Vilken härlig kavalkad av årets underbara läkeväxter. Alltid så himla roligt att kika in här hos dig o lära sig en massa nyttigt.
  Kram o ha det fint i adventskvällen
  Ulrika

  SvaraRadera
 22. I mitt jobb kommer jag dessvärre till många som "älskar trädgård och allt vad heter blommor". Men inga rosor för att dem tror dem är så svåra.

  Men när jag har gått brukar dem i de flesta fall ha rosor på inköpslistan.

  Trevlig lucia
  ps barnen gillade ditt förslag med andra bilder i kristyren. Det lutar starkt åt harry potter. ha ha ha ds

  SvaraRadera
 23. Vilken bra tolkning av temat. Jag blir alltid så fascinerad när någon kommer på något mer annorlunda temainlägg.

  Ha det gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
 24. I read and admired, I learned.Ok.
  Have a nice week!

  SvaraRadera
 25. Hej Laila, snälla snälla var köppte du ditt spinnmedel spidermite control. Har hittat det i Södertälje men det kanske finns närmare. Plantagen slottsträdgården ulriksdal, blomsterlandet. Om du ej minns så får jag väl köpa det från södertälje fin butik på nätet där annars. Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 26. Laila, ett så jättefint inlägg, jag älskar att besöka din blogg, jag lär mig något varje gång! kram!

  SvaraRadera
 27. Vilken rolig vinkling på temat! Nu är det min tur att vara förkyld, kanske skulle testa ingefärste... Är det ok när man är gravid, vet du? Har testat timjante som du tipsade om, det är gott och hjälper förhoppningsvis!

  / Birgit

  SvaraRadera
 28. Birgit! Du frågar om du kan dricka ingefärste mot förkylning under graviditeten. Det går bra! Kan även hjälpa mot illamående. Här är några av de växter som man ska undvika att inta när man är gravid:
  ringblomma, salvia, muskot,, enbär, vinruta, åbrodd.
  Var också försiktig med vanligt te, kakao och kaffe (koffein i stora mängder kan skada fostret och även orsaka missfall).

  SvaraRadera
 29. Tack för en jättetrevlig läsning! Intressant det här med växter och hur de kan användas. Härborde man absolut läsa på lite bättre. Ingefära är fantastiskt så mycket vet jag!

  SvaraRadera
 30. Åh vad roligt och lärorikt att läsa. Du kan du :)
  /hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 31. Hi! Someonе in my Myspaсе group shared this ωebsite wіth us so I camе tο give it a look.

  I'm definitely loving the information. I'm bookmarκing anԁ ωill be tweetіng this to mу
  follοwers! Excellent blog anԁ outstanding ԁesign.


  my wеb blog :: anti-aging skin care Reviews

  SvaraRadera