onsdag 11 februari 2015

Fixat oljeutdrag av barr

Efter några dagars sol och plusgrader var det läge för att samla in barr från våra enar, granar och tallar. Beväpnad med handskar, dubbskor, sax och påse pulsade jag runt och klippte de finaste topparna. Sköljde dem i kallt vatten och slungade dem torra i salladsslungan.


Sedan vidtog ett tålamodsprövande rensingsarbete, tog bort torra barr och grövre kvistar. Finfördelade alltihop med saxen och packade/pressade ner det hela i en glasburk. Fyllde på med ekoolivolja. Eftersom barren flöt upp ovanför oljeytan - viss risk för mögel -  steriliserade jag en...


...sten (gammalt strandfynd) som jag placerade överst i burken. På med locket och ut med burken i det soligaste fönstret. Där ska den få stå i sju veckor. Då ska jag sila ifrån och provgöra lite skogssalva inför salvkokarkursen med biodlarföreningen.


Enligt "mina" örtexperter är oljan, och därmed också salvan, blodcirkulationsbefrämjande och bra mot stelhet, muskelsmärtor och nervsmärtor (vad det nu är...). Och så doftar den ljuvligt skogigt - redan nu!

Idag var det riktigt varmt på bryggan! Men det är inte vår i luften!


17 kommentarer:

 1. Jag blir så imponerad! Det där skulle jag också vilja testa.
  Här kan du läsa om utställningen
  http://www.sofiero.se/program/mapp-program-2014/var-i-kruka/
  Det är på Sofieros hemsida.
  Jag ringer en annan dag skall jag berätta mera.
  Ha det skönt i solen.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Spännande grejer du pysslar med.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hallo fru Häxa ;-)! Låter häftigt med blodcirkulationbefrämjande egnskaper och jag skulle nog behöva lite salva mot både stelhet och nervsmärtor (vad de' nu e' ;-))!)
  Snart får du registrera en firma i ditt namn ,-)))!

  /Anja

  SvaraRadera
 4. Hallo fru Häxa ;-)! Låter häftigt med blodcirkulationbefrämjande egnskaper och jag skulle nog behöva lite salva mot både stelhet och nervsmärtor (vad de' nu e' ;-))!)
  Snart får du registrera en firma i ditt namn ,-)))!

  /Anja

  SvaraRadera
 5. Spännande! Roligt att göra eget.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde ju skriva att det vore roligt om du la ut recepten på brödet du bakar. Låter jättegott!

   Radera
 6. Det där lät riktigt häftigt, måste dofta ljuvligt från den oljan senare:) Otroligt vacker bryggbild! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Spännande med oljan. Skulle vilja lukta på den.
  Nervsmärta skulle väl kunna vara inflammation i nervsystem som vid fibromyalgi eller kanske bältros.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera

 8. Olá querida, que maravilha produzir suas próprias pomadas...imagens perfeitas, isso deve exalar um perfume agradável !
  Lindos dias de espera da primavera.
  Abraços, Marie.

  SvaraRadera

 9. Olá querida, que maravilha produzir suas próprias pomadas...imagens perfeitas, isso deve exalar um perfume agradável !
  Lindos dias de espera da primavera.
  Abraços, Marie.

  SvaraRadera
 10. Så spännande med oljan! Du har inte provat Gunnarshögs rapsolja? Den finns som krav. Vår dotter jobbar där och de har massor av bra oljor mm. Ha en fin dag, och tack för inbjudan! Kram Lotta

  SvaraRadera
 11. Oj jag kan känna doften i näsan av denna läckra oljan.
  Tack för att du delar med dig av all din visdom Laila.
  Ha en fin dag

  SvaraRadera
 12. Det du beskriver har jag bara hört talas om men aldrig sett en sån bra beskrivning på hur man verkligen gör! Blir sugen på att testa. Lycka till! Du får berätta sedan hur det blev.

  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 13. Imponerande kunskap du besitter Laila! Har aldrig hört talas om en sådan olja men bara doften måste vara något alldeles extra.

  Lycka till med doftbrygden!

  SvaraRadera
 14. Spännande! Själv provar jag med kokosolja men har lite svårt för den doften på hela kroppen så det blir bara fläckvis.

  SvaraRadera
 15. Tack för tipset. Jag ska försöka koma ihåg att plocka på mig lite barr i helgen. :) Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Sån där stelhets å värk-salva skulle jag behöva göra också :-) Vågar man hoppas på ett komplett recept längre fram Laila ? När jag var liten så hade mormor någon slags kådsalva, som var bra till allt :-) Bäst var den att stoppa i tänderna vid inflammation. Ha det gott i vårbestyren
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera