söndag 15 februari 2015

Sådd med kokosfiber

I år testar jag kokosfiber i frösådden. Har sett att duktiga och mycket erfarna odlare använder kokos sedan länge. Har också sett på nätet att somliga klagar på att kokosjorden "bränner" rötterna på plantorna.  Den metod jag valt är Ulla Hasselmarks: Bottnar med vanlig plantjord i ungefär halva såkrukan. Sedan ett lager med en blandning (50-50 tar jag) av kokosjord och plantjord. Överst ca 1 -1,5 cm med enbart kokosjord.


Så här ser ett block med kokosfiber ut, det är 31x15x4 cm och väger ca 770 g. Jag lägger ett block i hinken, häller på ca 9 dl vatten och låter det hela stå ett dygn. Sedan är det lätt att smula sönder blocket till porös och fin jord. Ett block fyller nästan hela hinken med jord, här har jag använt en del redan:


Jag gillar strukturen på kokosjorden - och färgen också! - och den är lättare att blöta upp än torv och verkar hålla fukten mycket bättre. Det påstås att kokosjorden inte möglar. Vi får väl se. Återstår också att se hur det går med rötterna...


Kokosblocken kan numera köpas lite varstans både på nätet och i butik - det är bara att googla på "kokosfiber". Jag återkommer med rapporter vartefter.


Dagen var solig solig men blåsig blåsig här. Våra amaryllisar tuffar på.

11 kommentarer:

 1. Spännande att följa. Tycker det verkar jättesmart.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ah, vad spännande att du provar. Jag har tänkt göra det i flera år, har kokosblock liggandes som bara väntar :-)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Spännande att höra på vilket sätt kokosjord är bättre än vanlig jord. Har själv ingen erfarenhet av kokosjord. Härligt att amaryllisarna fortfarande blommar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Det där blir spännande att följa! Ha en bra start på veckan. Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Att odla i kokosfibrer det har jag inte sett tidigare.
  Riktigt spännande att följa utvecklingen.

  Ha en riktigt bra dag.

  SvaraRadera
 6. Fina amaryllisar! Mina har sen länge blommat ut. Kokosfiber är helt nytt för mig. Ska bli spännande att höra hur det går. Idag ska pelargonerna skolas om här.
  Ha en bra dag och lycka till med sådden!

  SvaraRadera
 7. Låter ju spännande! Hoppas du har lust att komma med en redovisning av dina erfarenheter så småningom.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Min har inte alls den färgen. Måste ta fram min och testa.
  Det är ju så bra att slippa bära hem tung jord och att den i sin tur fryser så här års.
  Spännande och se hur det går.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Tack för dina utförliga beskrivningar! Bara att följa som en receptbok.

  Roligt att du gilla Stor Gemsrot som jag skrev om i mitt inlägg. Lova att du säger till (själv har jag minne som en guldfisk) lite längre fram när det börjar spira i april, så ska jag absolut skicka dig ett skott på gemsroten! Bara roligt att den sprids.

  Hejsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 10. Hej Laila! Ja vet du vad jag sa upp mig från köksjobbet till jul :-) Kände att det är så mycket annat jag vill jobba med här hemma. Lyxigt eller hur och jag känner att det var helt rätt även om jag saknar jobbarvännerna en del men vi träffas då och då iallafall! Ha en bra dag! Kram Lotta

  SvaraRadera