fredag 11 november 2011

Experiment med salva av vallörtsrot

Äkta vallört är min bästa läkeväxt, suverän på svårläkta sår och bra mot muskel- och ledvärk. Jag brukar torka roten och göra avkok när jag behöver använda den. Men nu när jag ändå är igång med att tillverka salvor med torkad ringblomma och johannesört har jag försökt mig på att göra salva med färsk vallörtsrot.

Vallört står till höger, johannesört till vänster och ringblomma i mitten.

Så här gjorde jag vallörtssalvan: Värmde 1,2 dl olivolja och drygt 30 g bivax i vattenbad. Tillsatte ca 1 dl rengjord och finhackad rot och rörde då och då medan det hela svalnade. Nu får det stå och dra ett par veckor i stugvärmen. Därefter värmer jag upp burken igen, silar ifrån rotbitarna och tillsätter eventuellt lite mer olja eller vax beroende på hur konsistensen blir.


Äntligen har jag efter mycket letande hittat en butik på Söder som säljer små bruna glasburkar och glasflaskor! De olika salvorna kommer att hamna i burkarna och sedan återstår att be barnbarnen att göra etiketter!

PS (skrivet den 10 december 2013) Kan rapportera att experimentet blev mycket lyckat! Salvan fungerar utmärkt på småsår och lindrar muskelvärk. Salvan är mycket hållbar om den förvaras svalt.

31 kommentarer:

  1. Så fint det ser ut. jaSjälv köpte jag natursalva som kom med posten igår. Min luktar lavendel, den är toppen att smörja in händerna med. Trevlig helg // Anna

    SvaraRadera
  2. I am sure your grandchildren will enjoy doing the labels. I was very interested in how you made the cream.
    Have a good weekend.

    SvaraRadera
  3. Så kul, naturligt och välgjort. Blir säkert extrafina gåvor i dom burkarna med barnbarns etiketter :)

    SvaraRadera
  4. Vad spännande att göra egen salva :) hoppas den funkar Kram Suss

    SvaraRadera
  5. Kul med ett "vallörtsinlägg till". Det var när jag googlade om vallört som jag hittade din trevliga blogg.
    Jag stiftade bekantskap med vallörten när jag precis hade flyttat till min första egna lägenhet. I bostadsorådet fanns gräsmattor som klipptes med åkgräsklippare och mitt i mattan hade någon satt upp en handtextad skylt: "OBS. Vallört! Klipp inte ner den". Och plantan fick stå kvar i många år, där mitt i gräsmattan, och blev med tiden ganska stor. Tyckte redan då att den var fin.
    Ha en trevlig helg
    Kristina

    SvaraRadera
  6. Vad spännande att koka ihop egna salvor som sedan får hamna i så fina burkar o flaskor med handskrivna etiketter:)) Vilka fina julklappar det blir;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Om den här salvan funkar på dig får du sälja ett par av de där burkarna även till mig:)!/Anja

    SvaraRadera
  8. Åh, jag har också letat en affär som säljer precis sådana burkar! Jag har några stycken som jag köpt på loppis, men där hittar man ju sällan några större kvantiteter. Vad heter butiken? Har den nån webshop?

    Ha en trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  9. Samma här... jag har oxå letat mörka burkar, vilken adress har dom kommer du ihåg det? Jag håller oxå på med ringblomsavlan ska bli julklappar =).
    Men nu blev jag ju sugen på att göra vallörtsalva oxå... hmm jag får ta med en spade i morgon på morgonpromenaden, så inte så många ser vad jag pysslar med =). Idag stod jag ju och kratta på allmänningen vid stora vägen... alla som gick förbi kommentera mig och jag fick förklara att jag skulle täcka mina växter inför vintern =) och att jag inte hade fått "samhällstjänst" som dom trodde hihi.
    Kramis Mari

    SvaraRadera
  10. Emelie och Mari:
    Hittade burkarna i en butik som passande nog heter Material och ligger på Folkungagatan nära Medborgarplatsen. De säljer tydligen vissa varor i sin webbutik, dock inte dessa små bruna burkar vad jag kan se./Laila

    SvaraRadera
  11. Dina salvor är till och med vackra, ser nästan goda ut... bra att ta hjälp av barnbarnen.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Barn(barn)arbete.....ah....skojar bara. Hoppas din experimentsalva blir bra.
    Krukorna har jag köpt på ikea men de har dessvärre slutat med faten.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  13. Håller med dig Laila, Vallörten är den mest läkande av dem alla. Jag brukar ta ringblomma och vallört ihop i salva. Har dock inte provat med roten, endast bladen. Nya försök nästa år med ditt recept :-) Ha en fin helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  14. Du kan och är duktig!!
    Spännande med egen gjorda salvor. Kul att du låter barnbarnen göra etiketter. Säkert uppskattat:)
    Kul tolkning på Blommig fredag!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. Någon gång, när tiden finns, skall jag också prova att tillverka egna salvor - måste vara roligt att prova och de sägs ju vara så bra! Jag får alltid torra, nariga händer om vintern, massor av sprickor och det är svårt att hitta någon bra produkt. Fick en gång "björnsalva" vilken var den bästa jag provade, läkte sprickor snabbt men inte hittar jag den någonstans att köpa. Hör av dig om du vill sälja, här har du en köpare!
    Läste om bildredigering och barnbarn, tror att de är födda i en tidsålder då de har tekniken i fingrarna :) Bildredigering är roligt och fint och man kan framhäva det man ville fånga på bilden, men lagom är alltid bäst :)
    Ha en skön helg ♥

    SvaraRadera
  16. Oj så spännande att läsa om alla dina salvor och hur du gör dom.Måste vara kul att göra egna salvor:)
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  17. Hej Laila,
    tack för ditt resoluta råd om mitt gamla äppelträd. Ja, jag tror det skulle vara svårt att ta bort det och inte likt mig, men det står väldigt inklämt mellan huset som är utbyggt och planket till garageinfarten, en beskärning kan kanske hjälpa en del.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  18. Så fina salv burkarna är! De ser riktigt välgörande ut : )
    /Cika

    SvaraRadera
  19. Häftigt att göra egna salvor, vackra färger har de också!
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  20. Du är ju fantastiskt kunnig som kan göra olika salvor av naturmateriel som ibland finns i överflöd.
    Du får nog öppna en webbshop:o)))

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  21. Salvorna i burkarna har vacker färg, ser ut som god marmelad :=)

    Håller med tidigare inlägg om att du får nog snart starta en webbutik.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  22. Jag kan bara hålla med de övriga om att dina salvor är så snygga i de glasburkarna.
    Vad du kan mycket Laila, själv köper vi sådana salvor på apoteket trots att Vallört växer här.
    Ha en fortsatt fin helg.

    SvaraRadera
  23. Dekorativa salvor!vad flitig/duktig du är.
    Ha en bra helg
    Mariana

    SvaraRadera
  24. Mmmmmmmmm, det ser ju gott ut!
    Varför lägger du inte roten upphackad direkt i bara olja? Har bivaxen någon effekt på "utdragningsprocessen" kanske? Vi hörs.
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  25. Läckert att kunna göra egna salvor! Du är så kunnig, Laila - tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  26. Eva Linnea: Väldigt bra idé. Jag ska testa det, borde funka, kanske ännu bättre!

    SvaraRadera
  27. Burkar/flaskor/sminkdosor/cerathylsor mm finns även att köpa på Crearome.se till ganska billiga styckpriser. Beställ deras katalog, http://www.crearome.se/data/ProdImg/produktkatalog.pdf , där kan man köpa/lära sig ALLT man behöver veta om att göra salvor, smink,lotion,shampo inkl recept mm mm!

    SvaraRadera
  28. Har Du så att Du kan sälja Vallörtsalva?
    Vänlig hälsning
    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr kan jag inte sälja några salvor, det som begränsar är att jag bara använder bivax som våra ekologiska bin tillverkar. Förser grannar och barnbarn med salvor, mer räcker det inte till.

      Radera
  29. Hej Laila,
    jag har också blivit kompis med min vallört.Har du någon erfarenhet av hur andra växter påverkas när vallörten sprids kring dom. Jag har nämligen ett hallonland där det växer otroligt mycket vallörter och vad jag kan se så störs inte hallonen av detta. Tvärtom tror jag att vallörten hjälper till med sin rotsystem att dra upp mineraler och spårämnen från djupare lager upp till ytan. Jag brukar nämligen dra upp vallört och lämna det kvar som täckning kring hallonen. Det verkar inte vara någon rotkonkurrens dom emellan. Vet du mer om detta? Ska testa och göra salva enligt ditt recept. Trevlig vår!
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Jag är övertygad om att vallörten hjälper, inte stjälper, hallonen. Deras rotsystem konkurrerar inte alls. Och du tror helt rätt, vallört hämtar mineraler och spårämnen djupt nerifrån. När dess blad vissnar och multnar på plats kommer ämnena hallonen till godo.
      Lycka till med salvan!
      Laila

      Radera