måndag 16 september 2013

Och mitt i allt stök mognar vindruvorna!

Här jobbas från morgon till kväll med husrenovering. Gamla öppna spisen är borta, innertaket är slipat och spacklat, golvbeläggning vald och beställd. Snart kommer elektrikern och sen brakar det loss på allvar med rivning av väggar, utrymning av gamla köket. nytt golv, nytt kök, ny tälgstenskamin. Det gäller att ha full kontroll av logistiken för att vi ska kunna bo här under tiden!

Och mitt i alltihopa skriker plötsligt vindruvorna att de är mogna, finare, större och fler än någonsin! De är supergoda men varken barnbarnen eller vi orkar äta upp mer än ett femtiotal klasar. Avbrott i husarbetet, 15 kilo vindruvor måste omvandlas till vin.


Johan balanserar på stegen pch plockar ner klasarna


Jag rensar (det tar väääldigt lång tid)


och sätter bärmassan på förjäsning med vinjäst för bourgogne.



Efter två dagar är det dags att sila musten och hälla ner i vår gamla damejeanne tillsammans med sockerlag, närjäst och lite vinsyra.




Nu står den här i röran, damejeannen, och det bubblar friskt i jäsröret. Om sisådär ett halvår kan vi kanske tappa över vinet på flaskor och skåla för en förhoppningsvis lyckad renovering!

19 kommentarer:

  1. Att ha en vinranka i växthuset är en önskedröm för mig som jag aldrig lyckas med trots säkert tio försök, de dör under vintern.
    Men nu när jag åter ser er fina vinranka så måste jag testa igen nästa år. Om jag bara kunde klura ut hur jag ska få dem att överleva.
    Har testat Zilga, Nordica, och andra sorter utan större framgång.

    Så kul att ni får eget vin, ha det bra mitt i renoveringen.

    SvaraRadera
  2. Oj så spännande med eget vin av egna druvor!! Vilken renovering ni gör! Vet vad ni går igenom, men tänk så bra det kommer att bli:)
    Såg dina Havtorn. Har tre små skott på si så där 1dm vardera...lär dröja innan de ger bär;)
    Ha det bra i renoveringen!

    SvaraRadera
  3. Så vackert ni har lett rankorna i taknocken. Det där måste jag kopiera. Kan jag leda en ranka så där och klippa ned de övriga i december t.ex.?
    Blåa deruvor är vackrare än mina grönvita men, mina är vansinnigt goda. Skulle jag få någonsin sådan skörd som ni har (jag har bara en planta och tänker nöja mig med den), eller åtminstone många klasar skulle jag bjuda barn och barnbarn på druvätarkvällar;)))!
    Härligt Laila!/Anja

    SvaraRadera
  4. Vilken skörd!!!! Klart att ni måste göra vin av så mycket bär! Vad spännande att smaka sedan när det är klart. Vilken enorm renovering ni håller på med, hoppas du tar många bilder före och efter för det är så roligt att följa:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Så galet mycket fina druvor ni fått! Hoppas att vinet blir gott. Jag såg er lilla nätta korgstol, jag hittade 4 likadana förra veckan som stått i en bod där min mamma bodde och dottern i Stockholm blev överlycklig så nu finns de där som matbordsstolar i hennes nya lägenhet! Hoppas du visar lite bilder från renoveringen snart!
    Må så gott.
    /Lotta

    SvaraRadera
  6. Lite vintillverkning piggar ju alltid upp!! Hjälp, vilken röra ni verkar ha, men guuuuuuuuuuuuuu´ vad fint det kommer att bli till jul och/eller när vinet är färdigjäst. Vi får höras om min kurs. Det ÄR intressant att få ta del av deras filosofi, även om jag inte hänger med på allt. Ha det gott! Kram till er båda från EL

    SvaraRadera
  7. Nøj, sikke mange vindruer du har! Det må da være spændende
    at lave sin egen vin. Jeg har ikke så mange druer, men de har også været store og flotte i år.
    Venlig Hilsen
    JetteMajken

    SvaraRadera
  8. Hallå där! Vilken toppeninlägg!
    Du ger mig sån lust att också få till en sats med vin i år. Vi har massor med blå stora druvor. Skall jag våga? Förjäsning? Pressar ni dom? Jag får läsa på känner jag...
    Tack för inspirationen!
    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin! Vi har en suverän bok om vinframställning, Harry Edelman Vinboken, den är tryckt -69 men finns på många antikvariat. Där står precis allt! Annars gjorde vi så här med druvorna: 1) rensade och sköljde 2) vägde upp, till 10 liter vin går det åt 7 kg druvor (att vi sedan dubblerade satsen hoppar jag över i den fortsatta beskrivningen) 3) lade druvorna i en femtonliters rostfri kastrull och mosade med en potatismosare 4) hällde över 4 liter kokhett vatten på bären 5) lät svalna till rumstemperatur 6) tillsatte 1 sats vinjäst Bourgogne (finns i affärer som säljer grejer för vinframställning) 7) rörde om i grytan 8) täckte över kastrullen med en stor, ren bit lakansväv som bands fast så att den låg spänd och så att inte småflyn kunde ta sig in 9) ställde på varmt ställe i köket och rörde om två ggr per dag 10) När jäsningen kommit igång på tredje dagen silade vi ifrån saften genom silduk. Vi körde faktiskt den frånsilade bärmassan genom råsaftcentrifugen också för att få ut all saft 11) hällde saften i den väl rengjorda damejeannen och tillsatte avsvalnad sockerlag på 1 liter vatten och 1,8 kg socker. 12) löste upp 2 g jästnärsalt och 10 gr vinsyra i lite ljummet vatten och tillsatte. Det ska finnas ca 1 liers luftutrymme överst i flaskan eftersom det bildas skum vid jäsningen. Om utrymmet blir större fyller man på med vatten.På med gummikapsel och jäsrör med lite vatten i. Om syre kommer åt saften blir det vinäger i stället för vin!
      Lycka till

      Radera
    2. Tusen Tack Laila
      Jag skickar dig gärna några gråärtor! Mitt utsäde kommer från NordGen på Svalbard.
      Mailar dig
      Malin

      Radera
  9. Fantastiskt jag blir grön av avund. Egna druvor och att kunna göra eget vin . Otroligt.

    Nu kommer renoveringen att gå som en dans.:o)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  10. Ojoj så många roliga saker på gång, eller i vart fall när det hela är färdigt!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Hej Laila!
    Vad roligt att läsa alla dina inlägg. Bor ju i närheten av dig- en skog emellan bara:)
    Underbara vindruvsklasar!
    Allt gott//Josefin

    SvaraRadera
  12. Laila, tack för din inbjudan! Jag säger detsamma till dig, vore roligt att träffas i rosornas eller klematisarnas tid. Kram

    SvaraRadera
  13. Oj, va mycket vindruvor! Lycka till med vinet och renoveringen!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  14. Wow, finemang att ha invigninsvinet på jäsning, men att ni orkar i allt byggstök, pust !!! Fantastiska druvor, måste läsa på lite om vinbeskärning, för jag får aldrig några druvor, bara någon enstaka klase. Du behöver nog inte stressa med vitlöken, två veckor före tjälen går i backen ska den sättas enligt en proffsodlare här i närheten. Den ska inte växa för mycket på hösten då skadas den lättare under vintern. Ha det gott i renoveringsstöket.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  15. Ja, ibland sammanfaller saker och ting och det kan kännas som om det aldrig tar slut men det gör det! ...och så fint det kommer att bli när ni väl är igenom allt!
    Härliga bilder på druvorna!

    SvaraRadera
  16. Ni kämpar på med renoveringen!!
    Fåglarna får ta våra druvor i år.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  17. När Laila hällde kokhett vatten över druvorna så försvann 90 % av de c:a 300 aromatiska och nyttiga ämnen som finns i musten.
    Man skall inte tillsätta vatten! Köp en flaska rödvin på systemet, tillsätt vatten och testa.
    Problemet med att göra vin av Labrusca-korsningar (t.ex. Nordica) är att druvskalet innehåller ett beskt ämne som förstör smaken.
    Jag odlar själv ett tiotal druvsorter, varav alla är rena vitis utom just Nordica. Skall testa om jag kan få Nordican drickbar om man bara gör vitt vin av den.
    Det går utmärkt att göra vitt vin av blå druvor, men låt musten snabbt komma i jäsning. Jag trampar druvorna (med starka plastpåsar på fötterna-annars får man problem med syrorna). Sedan ner i pressen. Jag har en dansk 'Hjemmepress´* för ca 2000 (Kolla på nätet)
    Glömde säga att jag bor i den kanske bästa delen av Sverige för vinodling, men det vore kul om ni uppåt landet kunde få fram ett eget bra vin.
    Spännande fortsättning följer.

    SvaraRadera