torsdag 29 januari 2015

Vedeldning

Eftersom vi bor i årt lilla torp hela den här vintern är vedhämtning ocheldning en daglig syssla. Vi använder ved som legat huggen i minst två år.


En del klabbar är lite för tjocka och då kommer denna fantastiska mackapär väl till pass. Vi köpte den på en trädgårdsmässa för många år sedan. Den är så lätt att använda att ett normalstarkt lågstadiebarn (och gamla tanter) klarar av att klyva ved med den.


Man ställer vedklabben under yxeggen, lyfter på den gröna klumpen upptill, släpper den med en liten snärt - tjoff, så klyvs klabben, lätt som en plätt!


Enligt instruktionen till vår tälgstenskamin ska man börja med en vedhög på 3-3,5 kg. Det är kolossalt  mycket, skulle slå i taket på den här kaminen! Här har jag börjat trava in, det är 1,7 kilo...


Som tändhjälp använder vi Änglamarks miljövänliga "tändpapper" som innehåller pappersmassa och stearin.

Kollar att spjället är helt öppet, tänder tändpappret som ligger under veden och låter luckan stå lite öppen tills brasan har tagit sig ordentligt. När tändbrasan har blivit glöd lägger vi in ca 1,5 kg varje gång så länge vi eldar för tillfället.


Eftersom vi eldar varje dag och eftersom veden inte alltid hunnit bli helt torr finns viss risk för sotbildning som i värsta fall kan orsaka brand i rökgången. Vår sotare har rekommenderat ett pulver som heter "Soot Killer" och som vi slänger in ett par matskedar av i öppen eld ett par gånger i veckan.

Varje dag innan brasan tänds gör jag rent i kaminen: tömmer asklådan vid behov (men låter askan i eldutrymmet ligga kvar) samt polerar glasen. Använder hushållspapper som jag doppar i aska och gnuggar med. Vanligtvis räcker denna behandling men om beläggningen är svårare tar jag tidningspapper, knycklar ihop lite grann, doppar först i vatten och sedan i aska. Gnuggar försiktigt och simsalabim, glasen blir som nya!

7 kommentarer:

  1. Det är mycket arbete med ved men ett kärt sådant och så känns det som om man ändå gör lite nytta i stället för att enbart bränna fossila bränslen. Visserligen blir det utsläpp av koldioxid även från veden men det är kol som ingår i kretsloppet.

    Vi eldar också en gång varje dygn under vinterhalvåret men i vår gamla kakelugn som fanns här när vi flyttade in. I våras gjorde vi en helrenovering av kakelugnen, varje del plockades ner och monterades upp igen, dyrt men nu kommer den att hålla länge, länge. Känns som väl investerade slantar.

    Ha det gott framför brasan Laila!

    SvaraRadera
  2. Det är underbart med braskammin men vi använder inte vår om det inte är riktigt kallt ute. Ibland på höstkvällarna också för mysfaktorn är hög:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Va härligt att få ta del av din eldningsprocedur. Vi eldar också i en täljstenskamin och nu är det inte bara myseldning som gäller utan för värmens skull som ni säkert också har den till, så det gäller att ligga före med veden. Tack vare denna kan vi ha elementen stå på blott 15 grader här inne utom på toan som ligger lite längre bort. Det var ett intressant tips att använda aska som rengöringsmedel, måste provas. Men jag får nog säga att du är verkligen noggrann med er spis, där ligger vi i lä. God kväll!

    SvaraRadera
  4. Fina tips! Vi har just köpt en lagrande kamin och jag ska nog ta och polera glaset på den ny för det e ju redan bränt.

    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  5. Jag tänkte när jag började läsa att jag skulle ge dig ett tips.
    Men se det där med att putsa med aska visste du redan.
    Här eldas också dagligen med gammal ved så det blir sällan sot i skorstenen.
    Det luktar så gott med en nytänd brasa eller hur?
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  6. Här eldas det också i både panna och kamin, men i år har det tack och lov inte varit så kallt. Att rengöra med aska nytt för mig.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  7. Vi eldar i kakelugnen när det är lite kallare ute. I stugan har vi två kaminer, mysigt.
    Kram

    SvaraRadera