onsdag 3 juni 2015

Vallörtskoncentrat till gödning

Jag använder ovanjordiska delar av äkta vallört till gödselvatten åt mina grödor.


Särskilt tomater och gurkor mår bra av vallört vid fruktsättningen. Vallört innehåller inte så stora mängder kväve som nässlor, men riktligt med kalium och fosfor. Jag brukade skära av ovanjordiska delar ned till 5-10 cm ett par gånger per säsong, packa dem i stora hinkar, häll på vatten, förse med ock och låta stå ca 4 veckor. Nackdelen var att det stinker förfärligt när det börjar bli klart att använda gödselvattnet. Men i våras råkade jag läsa om en annan metod, i Året i köksträdgården av Tyra Hallsénius-Linde beskriver hon hur hon använder en hink med kran nertill och lägger vallörtsblast utan vatten i press i hinken. Ut kommer så småningom koncentrerad, nästan luktfri vätska som är hållbar upp till ett åt på svalt och mörkt ställe.

Det slog mig att jag hade några bokashihinkar  som är kranförsedda nertill. Bokashimetoden fungerade inte för mig (det hela blev bara kletigt, illaluktande och bröts inte ner tillräckligt snabbt i odlingsbänkarna). Men kanske duger behållarna till framställning av vallörtskoncentrat? Det var värt ett försök.


Samlade en drös vallörtsblad och packade i en tom behållare,


lade på bottenplattan,


en tung sten ovanpå den


vänta, vänta.

Efter två veckor kunde jag tappa den första koppen koncentrat. Kommer väl till pass eftersom jag har arrangerat en speciell låda till två citrongurkor jag fått av grannen. Lådan är fylld med enbart kokosfibrer. De innehåller inga näringsämnen att tala om utan näring måste tillföras kontinuerligt vid vattningen. Och här kommer koncentratet från vallörten väl till pass. Prövar mig fram med spädningen men måste leta på nätet efter rekommendationer. Återkommer här med uppgifter om jag hittar något.




12 kommentarer:

  1. Åh, så mycket trevligt jag har läst igen nu..och vad kycklingarna växer. En fråga..hur vet jag att det är äkta vallört? Jag har nämligen massor på vissa ställen och är sugen på att prova din gödning? Hur mycket späder man den sen? Må så gott! /Lotta

    SvaraRadera
  2. Om du klickar på Etiketten här i inlägget så kommer du till mina övriga inlägg om vallört. Där finns bilder på Äkta vallört och där beskriver jag hur jag späder. Som jag skriver i ett av inläggen tror jag att även övriga varieteter av vallört kan användas, åtminstone till gödning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du med klicka på Etiketten? Jag vill gärna läsa mer om vallört :-)

      Radera
    2. Alldeles i slutet på inlägget ovan finns raden ETIKETTER . ÄKTA VALLÖRT etc. Klicka på den raden så kommer du till mina inlägg om vallört! Du hittar samma länk i sammanställning ev Etiketter i högerspalten på bloggen, omedelbart efter sammanställningen som heter Bloggarkiv. Där hittar du länkar till samtliga inlägg om läkeväxter.

      Radera
  3. Intressant och fiffigt med bokashihinken. Hoppas på att kunna låta vallört sprida sig när jag får lite ordning på ytterkanterna av tomten. Tills vidare får det bli vedaska och benmjöl istället.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  4. Så smart med bokashihinken. Apar efter dig om jag hittar någon vallört det vill säga.
    Min spenat står under glas i odlinglådorna och milda himmel vad de trivs.
    Annars är det förfärligt här det bara blåser och blåser.
    Låter härligt med en tur till Gotland.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  5. Smart! ska ta och testa.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  6. Tack för tipset, tänk så tokig att gå och köpa näring när man kan använda sig av det som finns i närheten.
    Hos oss finns inte speciellt mycket vallört, jag skulle ruinera hela beståndet om jag skulle ta dem till gödselvatten, men kanske brännässlor fungerar lika bra?

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Smart att utnyttja hinkarna till nå´t annat! Hittar inte så mycket vallört här, men jag har inte letat så där minutiöst, nej, nej. Än så länge är det nässlor som gäller. Men det luktar ju "bäver". Man måste hela tiden säga till sig själv: Det här är nyttigt för växterna, det här är nyttigt för växterna, det här är ....
    Kram

    SvaraRadera
  9. Nice post, things explained in details. Thank You.

    SvaraRadera
  10. Smart med bokashihinken!
    Jag borde så lite vallört. Just nu tar jag mest vad jag haver och hoppas att blandningen av mina cocktails ska bli bra. Inbillar mig att olika växter innehåller olika mycket av godsakerna, så i slutänden kommer det bli bra! :)

    SvaraRadera