måndag 28 mars 2016

Nya rön om brännässla – Veckans Vilda Växt 1

Först ut i min serie Veckans Vilda Växt är brännässla, Urtica dioica.


Jag har tagit del av två avhandlingar som ställer mycket av det vi trodde om nässla på huvudet! 

Nyhet nr 1: 
Nitrat i maten ger skydd mot magsår! Joel Petersson (Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi, 2008) visar att när vi äter nitratrik mat omvandlas nitratet till nitrit med hjälp av munhålans bakterier. När vi sedan sväljer nitritet kommer det i kontakt med sur magsaft och omvandlas då till det biologiskt aktiva ämnet kväveoxid. Peterssons avhandling visar att den kväveoxid som bildas i magen stimulerar slemhinnans skyddsmekanismer - magsäcken måste nämligen hela tiden skydda sig för att inte brytas ner tillsammans med maten. Två sådana viktiga försvarsmekanismer är dels att magsäcken ständigt förnyar det slemskikt som täcker slemhinnan, dels att den upprätthåller ett stabilt blodflöde i slemhinnan. Kväveoxiden vidgar blodkärlen i slemhinnan, vilket ökar blodflödet, och reglerar utsöndringen av det viktiga slemmet. Tillsammans leder detta alltså till en motståndskraftigare slemhinna. 

Nitrat i maten skyddar alltså rent allmänt mot magsår men uppsalaforskningen visar också att att det skyddar mot skador som kan uppstå om man äter ickesteroida antiinflammatoriska läkemedel, alltså många av de receptfria läkemedel som vi tar mot värk och feber (t.ex. Aspirin, Albyl, Dispril, Magnecyl, Treo, Bamyl, Voltaren, Diklofenac, Eeze, Ipren, Brufen, Ibumetin).

En viktig faktor i den här processen från nitrat till kväveoxid är alltså bakteriefloran i munhålan. Spädbarn har oftast inte utvecklat en tillräcklig bakterieflora, därför kvarstår rekommendationen att inte ge nitratrika grönsaker till små barn. Men om du vill hjälpa barnet att utveckla denna nyttiga bakterieflora ska du suga på babyn napp då och då. Det ger också ett ökat skydd mot allergier! 

Det har blivit populärt med bakteriedödande munsköljmedel. Idiotiskt, alltså. Jag har pratat med Joel Peterssons handledare som berättar att Uppsala universitet fick ta emot ilskna protester från tillverkare av sådana munsköljmedel när avhandlingen publicerades! Men faktum kvarstår: om du är rädd om din magslemhinna, skippa bakteriedödande munsköljmedel och käka nitratrika grönsaker varje dag! Detta gäller alltså även om du "bara" äter spenat, rödbetor, grönkål o.d. 

Nässla innehåller fler livsviktiga ämnen än nitrat. Fem gånger mer järn än spenat och faktiskt mer C-vitamin än svarta vinbär och apelsinjuice! Ut och plocka nässlor! Så här tidigt på våren räcker de nässelskott man hittar här i Mellansverige inte till nässelsoppa men lite te för vårtrötta kan man få ihop till på soliga ställen. En treveckors vårkur på nässelte är uppiggande, urindrivande, blodsockersänkande, förkylningsförebyggande. Till en stor kopp lägger jag 1/2 dl färska nässelskott i tygsilen, häller på kokande vatten och låter dra i 5-7 minuter. Två koppar om dagen. Ganska gott! De avsilade nässelskotten hamnar givetvis i trädgårdens nässelvattenhink om jag inte har en grönsakssoppa på gång. Man kan upprepa kuren efter ett uppehåll på 3-4 veckor.

Men var ska man plocka sina nässlor? Här kommer 

Nyhet nr 2: 
Du kan lugnt plocka dina nässelskott vid närmaste dynghög! De innehåller inte mer nitrat per viktenhet bladmassa än de skott du plockar på kvävefattigare ängsmark! Den här upptäckten är en sidoeffekt av ett forskningsprojekt vid Lunds universitet, Institutionen för växtfysiologi (1986). Rolf Petersons doktorsavhandling har fokus på effekten av nässelvatten som näring i grönsaksodling jämfört med "vanliga" näringslösningar. För det ändamålet samlades nässlor in vid olika tillfällen, vägdes och analyserade och då visade det sig att nässlor plockade vid samma tillfälle innehöll samma mängd av olika näringsämnen oavsett var de plockades. 


Däremot varierade näringsinnehållet beroende på årstid - på våren var det mera kväve, fosfor och kalium i alla nässelskott samma år och senare på säsongen minskade dessa näringsämnen medan kalcium, magnesium och svavel ökade. 

Det är alltså så att nässlan tar upp precis så mycket näring som den behöver för att tillverka varje kvadratcentimeter blad, varken mer eller mindre. Om jorden innehåller mycket kväve blir plantan större, men varje kvadratcentimeter blad som vi plockar innehåller inte mera kväve proportionellt. Så är det. Ganska logiskt egentligen. 

Petersons projekt visade att tomatplantor som vattnades med nässelvatten (1kg nässlor får jäsa i 10 l vatten under14 dagar och sedan spädas 1:10) ökade sin vikt med 20% jämfört med dem som gödslades med kommersiella näringspreparat med motsvarande innehåll av kväve, fosfor, kalium mm som växterna behöver. 20% - inte dåligt! Peterson rekommenderar att man för ännu bättre balans blandar detta nässelvatten med vallörtsvatten (1 kg vallört får jäsa i 15 l vatten under 4 veckor, späd 1:5, min blandning). Vallört innehåller mindre kväve men mer fosfor och kalium än nässla. 

Förutom att brännässla är den kanske nyttigaste grönsaken för oss människor är den alltså också ett supermedel i trädgården. Däremot visar forskning att nässelvatten inte fungerar som spray mot ohyra (Mertz, Nehlin m.fl.) Får du besök av bladlöss, vita flygare och andra sugande monster rekommenderar jag i stället mitt superdupermedel med bl.a. chili och vitlök. 

Nästa måndag publicerar jag del två av min artikel om brännässla. Då handlar det om nässla för kroppsvård och nässla för hundar, hästar, höns och bin!

PS Anja påminner mig om mitt gamla knep att lägga en kvist nässla i botten på planteringsgropen  när jag sätter ut mina tomatplantor i växthuset och när jag planterar den förgrodda sättpotatisen. Hos mig ger det friska och motståndskraftiga plantor, jag vet inte varför men jag vågar inte låta bli! Fick tipset av en biodynamiker.

15 kommentarer:

 1. Så intressant det er det du skriver om! Jeg hater brennesle, men vet at det er en veldig viktig plante. Jeg bor på landet, og her er det masse av den. Jeg har med vilje latt de være her siden de er viktige for sommerfuglene. Jeg lager også gjødselvann av brenneslene som jeg gir til tomatene :)
  Så jeg har utnyttet den masse de siste årene, selv om jeg ikke har spist den ;)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Tackar :) Jag har aldrig använt brännässla, varken ätit den eller vattnat med den. Tänker varje år att nu ska jag plocka nässlor...men det blir aldrig av. I år SKA jag banne mig pröva :)

  SvaraRadera
 3. Såå intressant Laila! Vi har massor av nässlor bakom den gamla ladugården där man säkert mockade ut dyngan förut, kväverikt är det. Jag är så glad för nässelsnåren med tanke på vilken nytta de gör fjärilar men nu fick jag faktiskt lust att brygga mig en kopp nässelte.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hur intressant som helst. Jag som har massor av nässlor i häcken, nu måste jag ta mig i kragen och göra något med dem. Ännu har de inte kommit upp. Visst är det så att det finns olika sorters nässlor? Mina som växer i häcken ser liksom grövre ut, och sprider sig med långa utlöpare.
  Tack för ett toppeninlägg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Det finns många olika sorters nässlor men vanligast i Sverige är brännässla och etternässla. Etternässlan är ettårig och mindre, blir ca 40 cm hög. Är ganska säker på att den du har i häcken är brännässla, den är perenn och sprider sig med jääätelånga utlöpare!

  SvaraRadera
 6. Åh så spännande! Ska bli så kul att komma ut och plocka på mig nässlor när tiden är inne. Kram från Emmy

  SvaraRadera
 7. Oj, det finns mycket att lära om nässlorna!Jag har dem, plockar dem och gör gödselvatten :D

  Jag blev lite orolig gällande jätteverbenan när Ruben berättade att han inte fått fart på dem. Jag tog in en av mina lådor för nån månad sen och skolade sedan om till 6-70 frösådder. Nu tog jag in den andra i värmen och det har grott i massor!? Jag får dela med mig helt enkelt!
  Men ett tips är att slänga in frölådan i frysen någon vecka...
  Grobladet heter: Rödbladigt Groblad (Plantago major): Rubra
  Och Salixen: Gracilistyla Melanostachys: Black Cat

  Kram

  SvaraRadera
 8. Så intressant att läsa detta.
  jag äter 60 liter nässlor om året.
  En och annan ansiktsmask blir det också.
  ha det bra
  Annika

  SvaraRadera
 9. Men så intressant, det mesta var nytt för mig. Tack för att du delar med dig.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vilken kunskap du sitter inne med! Det visste jag ju redan, men nu ska jag ut och kolla var det kan tänkas växa nässlor här på tomten. Jag är inte så förtjust nässelsoppa, men nässelvatten använder jag flitigt till mina växter. Kommer jag i håg, ska jag torka nässlor och smula sönder för vinterns smoothies.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Intressant läsning! Jag funderade på att plocka nässlor till årets första soppa igår men hann inte. Du behöver inte oroa dig, jag mår prima men för tillfället prioriterar jag annat än bloggen. Vårbruket är i full gång, jag harvar och maken sår! Ha det gott och på återseende! Kram Lotta

  SvaraRadera
 12. Intressant, särskilt som tomatgödning. Jag har faktiskt använt svagt nässelvatten mot grön ohyra på tomatplantor i växthuset. Upptäckte angreppet i tidigt stadium. Nu var det nog inte så att nässelvattnet tog död på ohyran utan snarare stärkte plantorna med sitt kisel. Ohyran försvann i alla fall.

  Vallört borde jag jag ju ha. Frågan är vilken sort det ska vara Äkta eller den andra?

  Mu ska jag spara ditt inlägg, så jag kan gå tillbaka och läsa vid behov.

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att det går bra med vilken vallört som helst. Själv använder jag den äkta.

   Radera
 13. ..och det här inlägget var jag tvungen att läsa! Spännande. Har många gånger tänkt att jag ska göra nässelvatten men sen glömmer jag. När jag väl gjort vattnet, hur länge kan jag förvara det? Eller vattnar du ut allt på en gång?

  Goda att äta är de oavsett och téet måste jag prova.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nässlorna ska ligga i vatten i två veckor! Sedan är det nog bra om man vattnar på en gång - utspätt förståss - för det luktar förfärligt. Sätter nya hinkar med några dagars mellanrum under värsta tillväxttiden så att jag alltid har tillgång till detta förträffliga gödningsmedel. Blandar med vallörtsavdrag för bästa näringskombo.

   Radera