måndag 11 juni 2018

Äntligen några stänk från ovan!

Sista regnskuren kom någon gång i mitten av april. Eftersom vi måste ransonera vattnet i våra brunnar har det varit en tuff tid. Stekande sol och ganska mycket blåst har spätt på eländet. Förvånansvärt nog är trädgården ändå ganska frodig - utom gräsytorna som är halmgula vid det här laget.


I rabatterna har vi rotvattnat vissa buskar och eftersom vi mulchade en hel del i april har det mesta av perennerna utvecklats fint. Orangerirabatten ligger mig särskilt varmt om hjärtat och den levererar verkligen i år även om sydsidan suckar och stånkar en del.


Allra bäst har västsidan klarat sig. Den är delvis skuggad  fram till ettiden och inblandningen av lerjord gör också sitt till. Ser nu på bilden att även gräset fortfarande är frodigt här.


Avlutar med ett litet videosvep över västsidan. Det återstår att fylla en del luckor med nya plantor, förslag mottages tacksamt. Här är bladens färg och form viktigare än blomning!


Ryggen, ja, den är som den är. Magnetkameraundersökning i slutet av månaden. Biter ihop.

6 kommentarer:

 1. Hej Laila!
  Vi fick också några stänk från ovan imorse, men det var det lilla. Din trädgård ser ändå som sagt riktigt frodig ut och blommorna levererar verkligen. Det är faktiskt inte så dumt med inslag av lerjord, det har jag märkt. Det tar tid innan den torkar upp på våren men sedan håller den fukten bra. Jag vattnar bara det ätbara, perenner jag flyttat och nyinköpen. Jo, en rhododendron började se misstänkt dålig ut så den fick faktiskt en omgång runt rötterna och hämtade upp sig. Vi håller tummarna för mer regn. Det är i varje fall mulet och några droppar ska molnen väl ändå kunna släppa ifrån sig.

  Har du inte fått tid förrän i slutet av månaden. Ja det brukar vara långa väntetider till magnetkamera. När jag fick akut ont i mitt knä förra sommaren skulle jag få vänta två månader. Då kontaktade jag läkaren som istället remitterade mig till Praktikertjänst vid Hötorget. Fick komma samma dag och läkaren fick svaret samma eftermiddag. Sedan dröjde det innan jag fick tid för operation men det är en annan sak. Bara som ett tips. Men nu är det ju snart slutet av månaden så det är ju inte så lång tid kvar innan det är dags.

  Ha det nu så bra som det går och njut av din fina trädgård.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 2. Så fint med det vita fluffet i orangerirabatten, har tyvärr inga växtförslag att komma med just nu. Kanske för tidigt att dela så att det blir fler plantor av dem du redan har. Lite regn hos oss idag. Vilket elände med din rygg, måtte du få rätt hjälp.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Skjønner godt at det blir tørt hos dere som er avhengig av brønnvann.
  Godt at det har gått bra med bedet rundt orangeriet.
  Det var utrolig deilig med litt regn her også, og det ser ut til at vi får kjøligere, og litt mer vekslende vær framover.
  Håper det går bedre med ryggen din:-)
  Ha en fin dag/Eirin

  SvaraRadera
 4. Hejsan Laila! Många trädgårdsbloggar handlar just nu om torkan. Så otroligt besvärligt för alla som inte kan ösa på som jag. Men, dina rabatter skvallrar om god, fukthållande jord men också att växterna får lära sig att söka nedåt, där fukten finns.

  När det gäller växtförslag så är videon så liten för mina gamla ögon att jag ser tyvärr inte riktigt. Jag kan klicka upp den men då får jag en stillbild. På den bilden ser det ut att vara tomt på framkanten av rabatten. Skulle du kunna tänka dig lågväxande timjan så som gråtimjan eller backtimjan som grund? I den grunden skulle kanske silverskimrande lammöron passa för de lurviga bladen? Dessutom blommar båda också så att trädgårdens medarbetare, pollinatörerna får sitt också? Timjan och lammöron kan växa i harmoni med varandra.
  Ha det gott!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 5. Rabatten har verkligen blivit jättefin på kort tid och av torkan syns ju inga spår.
  Jag slår ett slag för hasselört med sina runda blanka blad som är vintergröna.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 6. Laila!
  Ser frodigt och vackert ut i rabatterna trots torkan.Här regnar det lite just nu. Det blir säkert inte många droppar men jag är glad över de som kommer. Dina tre sista meningar gäller även här. Trist men det gäller trots allt att hålla humöret uppe.
  Ha det fortsatt sommargott trots regnbristen!
  Birgitta

  SvaraRadera