onsdag 11 augusti 2010

Åkerfräken som ogräs

Förra inlägget handlade om åkerfräken som välgörare i trädgården i form av stärkande avkok. Om åkerfräken växer i trädgården är det däremot att betrakta som ogräs, ett ganska knepigt sådant. I kommersiell och storskalig odling, exempelvis veteodling – en katastrof. I villaträdgården och i småskalig köksväxtodling ­ hanterbart, glädjande nog! Men för att kunna bekämpa åkerfräken på bästa sätt behöver man veta lite om växtens konstitution.


När åkerfräken väl etablerat sig genom att sporer från de klorofyllösa sporaxen kommit flygande med vårvinden kan rötterna på någon säsong nå flera meters djup! Och inte nog med det: de skickar ut horisontella rotskott på flera nivåer ner i marken. Dessa skickar i sin tur upp vertikala rötter så att växten nästa år kan producera massor av nya sporax! De gröna vipporna kommer senare och de är sterila men bidrar förstås till att växten kan samla näring och sprida sina rötter med stor kraft.

Åkerfräken utvecklar alltså ett flerskiktat, ständigt expanderande rutnät av rötter som är onåbart för plöjning, grävande och normal ogräsbekämpning. Det finns inte heller några kemiska preparat som kan ta kål på rötterna. På nätet har jag hittat många rapporter om forskningsprojekt och försök med kemiska bekämpningsmedel men resultaten har hittills varit blygsamma och föga bestående.

På bilden från Kultura - biodynamisk tidskrift 1:1988 visar A två klorofyllösa sporax, B ett spirande grönt skott, C en färdigutvecklad steril grön vippa och G underjordiska stammar med rotknölar som lagrar kolhydrater.




Glöm alltså alla planer på att försöka gräva bort åkerfräken eller täcka över partier med åkerfräken under några år ungefär som man kan göra med kirskål. Det fungerar inte! Även om det funnes ett fungerande gift skulle jag inte använda det. Men som hobbyodlare kan man hålla problemet under kontroll genom att göra rätt sak i rätt tid.

I den här trädgården har vi inte åkerfräken (peppar, peppar...) men utanför stängslet har den närbesläktade och lika besvärliga ängsfräken dykt upp sedan några år. Så här bekämpar jag fräkenväxter:


1. Så fort sporaxen visar sig på våren tar jag bort dem. Åkerfräkens gul-vit-bruna sporax kommer upp först (se foto till vänster och A i teckningen ovan). Hos ängsfräken sitter sporaxen i spetsen på de gröna vipporna och kommer alltså lite senare. Jag tar bort rubbet innan sporerna hinner utvecklas och sprida sig. För säkerhets skull eldar jag upp alltihop bums.








2. Vartefter de gröna skotten skjuter upp i trädgårdsland och rabatter såpass att jag ser vad det är så rensar jag bort dem. Utarmningsstrategi, alltså. Att rotsystemet finns kvar därnere i djupet många år framöver kan både trädgården och jag leva med. Vad jag förstår skadar det inte mina plantors rötter.


Åkerfräken till avkok hämtar jag på fyndplatser långt från tomten, första skörden i slutet av juni och andra i början av augusti. Aldrig i min trädgård eftersom jag inte tillåter vipporna att utvecklas!



13 kommentarer:

  1. Hej Laila!
    Har förstått att det är bara att kämpa på med att rensa, nu ska jag försöka hålla koll redan då Sporaxen visar sig. Tack för all information, jag lär mig något nytt av dig hela tiden.
    Ha ne!

    SvaraRadera
  2. Utarmning det är också min metod, jag har försökt gräva men när jag ser teckningen inser jag att det finns ännu fler rötter än jag trodde!
    Hittade fina bestånd utanför trädgården i dag, är lustigt att är man bara uppmärksam på en viss sak ser man det.
    kram Sophia

    SvaraRadera
  3. Ropen skalla:"Folkbildninggspris åt Laila! (Ingen direkt rim precis, men du fattar innebörden av ropet?!;)))!)
    Det var ju helt otroligt att få det "vetenskapligt" bevisat, det som varje åkerfräken"ägare" redan visste genom praktiken!
    Åkervindan (och skogsvindan) beter sig ung. likadant.
    Vad du är duktig Laila och jag vet att det tar tid när du tar reda på all korrekt fakta. Helt underbart att du bemödar dig att göra dessa alldeles fantastiska, bildande inlägg!
    Jag läste någonstans att ETT sätt att ev. komma ett steg närmare "utrotning" av denna trädgårdssyggelse var att få upp pH-värdet i jorden. De gillar tydligen sura jordar, men vete 17.../Anja

    SvaraRadera
  4. Du är som ett spännande uppslagsverk hihi
    :) alltid roligt att titta in hos dig!

    SvaraRadera
  5. Dem ska man alltså inte slänga på komposten!? Jisses, man blir kunnigare & kunnigare när man tittar in hos dig.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vilket rotsystem, tur att man inte råkat ut för den. Däremot borde jag hämta hem lite från naturen. Tack för din kunskapsspridning!

    SvaraRadera
  7. Hejsan! Ett sätta att begränsa deras tillfart än som tidagare sagts här, att höja ph-värdet i jorden, de gillar inte högt ph.
    däremot håller jag helt på att ge upp kampen mot dem, de sprider sig tusen gånger värre i hela trädgården, mycket värre än kirskålen som jag kan hålla inom begränsade former..men tack för infon! :)

    kram
    sandra

    SvaraRadera
  8. Hej
    Jag undrar om kalk kan ta bort åkerfräken ? Detta hemska ogräs har jag försökt gräva bort, men misslyckats. Christina

    SvaraRadera
  9. Läste att de gillar ljus, så om man odlar tätt och nåt snabbväxande som skuggar, så begränsar det åkerfräken tillväxten..

    SvaraRadera
  10. Att de gröna kvistarna är sterila, betyder det att de kan läggas på komposten?

    SvaraRadera
  11. ...och ska man till skillnad från andra ogräs undvika att dra upp rötterna när man rensar åkerfräken?

    SvaraRadera
  12. Jag fick tipset av en lantmästare att lägga på ett skapligt lager kalk i höst för att höja jordens pH från sur till neutral/basisk. Kalken sipprar ner i jorden under hösten-vintern och gör att den otäcka fräken inte trivs längre! Jag ska i a f prova efter att ha rensat bort all fräken jag sett vid vårens totala genomgrävning.

    SvaraRadera
  13. Jag fick tipset av en lantmästare att lägga på ett skapligt lager kalk i höst för att höja jordens pH från sur till neutral/basisk. Kalken sipprar ner i jorden under hösten-vintern och gör att den otäcka fräken inte trivs längre! Jag ska i a f prova efter att ha rensat bort all fräken jag sett vid vårens totala genomgrävning.

    SvaraRadera