tisdag 10 augusti 2010

Stärk trädgården - och håret - med åkerfräken!



16 kommentarer:

  1. Jag borde plocka åkerfräken och behandla mina rosor som har rost. En vän har provat och det har gett resultat. Så bra om den även hjälper mot mjöldagg. Stort tack för tips:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Du är ju för himla kunnig du.
    Tack för tipset.
    Annika

    SvaraRadera
  3. Heej!

    Men du vad intressant! Det där visste jag inte.......

    Hittade hit alldeles nyss.... Härlig blogg du har!

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  4. Hej Laila!
    För mig är Åkerfräken det värsta ogräs som finns, rensar nästan varje dag, ändå märks det inte. Har det i alla rabatter, ja, det finns överallt.
    Nu måste jag kanske börja se Åkerfräken med snällare ögon efter att ha läst det du har skrivit.
    Jisses, vad du är duktig på att ta reda på alla möjliga och omöjliga växter. Vilken kunskap du besitter, har du aldrig funderat på att skriva en bok?

    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  5. Tack, detta visste jag inte!!
    Jag har den också som ogräs i köksträdgården och det är inte så bra, rötterna är väldigt finurliga..
    Nu kan jag skörda dem i stället, bättre.
    kram Sophia

    SvaraRadera
  6. Laila, Laila!
    Här kommer åter et inlägg som jag måste NJUUUUTA av i SMÅÅÅÅ portioner!
    Det får dessutom bli sedan jag åter igen har en vettig internetkoppling!/Anja

    SvaraRadera
  7. Här lär man sig alltid en massa nyttiga saker! Tack Laila. Kram från E L

    SvaraRadera
  8. HEj!
    Det är ju helt fantastiskt vad bra tips du kommer med. Även bambu behöver ju kisel, så det var jättebra att veta hur man kan hjälpa dem... och mitt hår:-)
    I ditt andra inlägg om åkerfräken, så undrar jag vilket man ska ta bort på den där bilden. Är det A?

    Ha det gott! Hillevi
    PS Jag har lagt in dig på min Trädgårdslista över favoritbloggar.

    SvaraRadera
  9. Tänkte ge mig själv en dunderkur på åkerfräken då jag har bristsjukdomar som hypokalemi, håravfall och svampinfektioner efter en svår borreliainfektion och hypertyros. Har precis samlat en större mängd och undrar hur du skulle rekommendera att jag använder den invärtes och utvärtes - åkerfräken är en favoritört, brukar ha den i kådsalva etc, finns det ngn risk att överförbruka? Hur stor mängd färsk ört använder jag till avkok för invärtes bruk? Funderar även på att ta torkad ört i tex müsli men kan kroppen absorbera kiselsyra utan att örten kokas? Jag har även en hund som också drabbades av borrelia och rävskabb med svampinfektioner och andra sekundära infektioner och jag funderar på om du har något tips på hur jag kan behandla hennes hudproblem med åkerfräken - tänkte badda med avkok? Tacksam för alla tips! Mvh Skogshuldran

    SvaraRadera
  10. Hej, jag läste precis det här inlägget och det var ju en fullträff! Jag har massor av åkerfråken som jag hitintills mest hatat, men nu kan den ju äntligen få göra nytta som avkok till rosorna!

    Tack för tipset!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avkoket är bra inte bara till rosorna utan till hela trädgården! Och som extra sköljvatten til håret! Men var noga med att koja det hela länge!

      Radera
  11. Förlåt att svaret dröjt! Skrev faktiskt ett långt svar som jag lyckades radera på något märkligt sätt. Nu gör jag ett nytt försök:
    Till te på färsk ört tar du fyra ggr så mycket som torkad ört.
    Att lägga torkad ört i müsli är inte så smart, man måste mycket riktigt koka åkerfräken ett bra tag för att kiselsyran ska kunna bli tillgänglig.
    När det gäller att badda huden vid svampinfektioner och andra infektioner tror jag inte att åkerfräken har någon effekt, bättre göra avkok på rot av vallört och badda med det.

    SvaraRadera
  12. Ok stort tack! Har inte kunnat hitta ngn info ang dosering av färsk ört. Vallört har jag aldrig använt mot svamp men mot annat men har inte tillgång till ngn just nu. Jag har gjort ett avkok på nässla, kamomill, timjan, rosmarin och med lite äppelcidervinäger som jag sprejar vovvens hud med, vi får prova ett tag och se hur det går...

    SvaraRadera
  13. Hej igen Charlotta! Om du bor i stockholmstrakten är du välkommen att komma och hämta vallörtsrot, har massor! Mila mig i så fall, du hittar mailadressen i högermarginalen på min blogg.

    SvaraRadera
  14. jag har precis fått intresse det här med örter och min mor sa till mig att det går att använda åkerfräken. Så tack för inlägget om allt detta! Det ska bli spännande och se hur det funkar som te och lite annat :)

    SvaraRadera