tisdag 24 augusti 2010

Tomater, tomater!

Plötsligt har man fler tomater än man hinner äta upp. Vad gör man? I många år har jag letat efter alternativ till att bara hacka, förvälla och frysa in tomater för framtida användning i grytor och soppor. Här kommer ett lyckat experiment!

Fagerdalas supergoda ketchup

Ingredienser:

1 kg mogna tomater, röda och/eller gula

400 g syrliga äpplen

175 g gul lök

Samtliga grönsaker anges i rensad vikt. Om man inte har någon våg till hands kan man ta ca 14-15 medelstora tomater, 3 gröna äpplen och 2 ganska stora lökar.

1-2 chilifrukter (beroende på hetta, jag tar 1 ganska beskedlig jalapeno och 1/2 aji som är ganska stark, tar bort alla frön och det vita inuti), alternativt drygt 1 tsk chilipulver

3 dl vitvinsvinäger

3 dl muscovadosocker (jag tar ljus muscovado men om man vill ha det hela lite mustigare tar man mörk)

1 msk salt

6-7 finmortlade kryddpepparkorn


Den här satsen ger drygt 15 dl ketchup. Förbered flaskor eller burkar genom att diska dem och sedan sterilisera på 100 grader i ugnen.


1. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhus, skala om skalet är tjockt. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa och finhacka chilifrukterna. Mortla kryddpepparkornen.

2. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt puttra i ca 1 timme, först under lock, utan lock de sista 10 minuterna. Rör om i grytan då och då, särskilt på slutet.

3. Mixa. Bäst är att använda mixer på hushållsassistent, näst bäst är matberedare, stavmixer i nödfall... Det ska bli en slät och inte alltför tunn sås. Min blir lite tunnare än "vanlig" ketchup.

4. Fyll flaskorna/burkarna, tillslut genast. och låt svalna. Förvara i kyl, sval eller jordkällare.

15 kommentarer:

  1. Så många tomater lyckas jag aldrig att få mogna på en och samma gång. Tackar för squash recept, riktigt gott.
    Ha det bra:)

    SvaraRadera
  2. Tack för omtanken Laila. Dilemmat är väl att just de rabatterna är inte gjorda för att sitta bredvid. Det är knappt jag kan stå bredbent över, om ens det går, så det gäller att "krypa" utmed husväggen eller sträcka sig över eller alternativt låta ogräset växa bäst det vill. Nästa år kommer vi väl ha en byggställning där ... och de få perennerna får flyttas.

    Nu mår jag ju åtminstone så bra att jag orkar bry mig, men det kanske beror på en veckas ledighet. :-) Metoden att sitta bredbent har jag annars nyttjat för länge sedan. Det var smidigaste sättet att rensa innan sådd i maj/juni. Dock inte lämpligt vid rabatten där det finns myror.

    Ja, du måste ha gott om sol och ev många plantor för att få tomater över. Här är de bara gröna och solen lyser mest med sin frånvaro. Sedan funkar det kanske inte lika bra med plasthus förståss. Jag har funderat på att få ut en sändare till en termometer, men inte kommit till skott. Fånigt vad det går skjuta på småsaker. Däremot sådde jag återigen alldeles för många rädisor. Kanske lär jag mig någon gång också ...

    SvaraRadera
  3. Härligt med egenodlat!
    Här är också rikligt med tomater men de mognar några i taget så det blir inget överskott....
    Trevligt med nya recept, squashsoppan kommer att stå på bordet ikväll. Några vitlöksbröd därtill:)
    Må så gott!

    SvaraRadera
  4. Så bra med hemgjord ketchup, dina barnbarn gillar väl den, tror jag:)

    SvaraRadera
  5. Det där receptet ska jag spara! Det blev inga tomater satta hos mig i år, men nästa ..... då!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Åh, så skoj med egen ketchup! Ska testas om jag får en hink tomat över:)

    Det är jag som gjort akvarellskissen, tack:) Angående mina sensommarblommande fingerborgsblommor: drev upp dem från frö inomhus tidigt i våras, så de hinner precis blomma under sin första säsong.

    Rebecca

    SvaraRadera
  7. Det låter gott och kul.
    Här börjar det bli mycket tomater men vi har det kallt idag bara +13°.
    Kvittenträdet heter på latin Cydonia oblonga och det finns både päron och äpplekvitten, frukterna har lite olika form.
    kram!

    SvaraRadera
  8. Har du prövar göra soltorkade tomater med olja och vitlök (liknande som finns att köpa på burk)
    Har du recept som är gott på de så är jag tacksam om du vill delge dig :)

    Kram till dig!

    SvaraRadera
  9. Hej. Vilken trevlig blogg med mycket läs nyttigt. Ska prova receptet med ljung the på min sambo. Det skulle han kunna behöva//Britt

    SvaraRadera
  10. Det receptet tar jag direkt...
    Ang dahlian så vet jag inte det blev en sådan där snabbild som jag bara ville ta innan jag gick hem typ....
    Kanske jag ser den igen då hör jag av mig.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  11. Hej Laila!
    Egen ketchup låter jättegott:=)
    Har inga tomater i år men ska skicka ditt recept till en kompis som har ett stort grönsaksland.
    Ha en trevlig avslutning på kvällen!

    SvaraRadera
  12. Ja Laila, hade jag bott närmare så hade jag faktiskt gärna kommit till dig, men jag har lite väl långt till dig.
    Men tack i alla fall för receptet. Skall spara det inför nästa säsong... då när jag oxå får jättemånga tomater. Tack för tipset angående mögel mm.
    Kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  13. Hejsan Du go'a, snälla Bloggvän!

    Den här ketchupen MÅSTE jag bara pröva! Du har sååååå mycket nyttigt och fint att komma med att det är verkligen tur att jag kan gå tillbaka i de olika inläggen och hämta kloka råd och ny kunskap för mig!/Anja

    SvaraRadera
  14. Synd att jag inte har fler tomater för jag blir så sugen att testa ketchupen. Det brukar ju inte alls bli samma sak med köpe-tomater. Ska lägga receptet på minnet dock tills jag kan testa, det verkar supergott!

    Tack för ljungte tipset också. Ska testa det. Var jag nu ska hitta ljung, men jag får väl ge mig ut på jakt. :-)
    Hej, hej/I.

    SvaraRadera