måndag 20 september 2010

Berget brinner

Alldeles utanför vår huvudentré tornar en bergknalle upp sig. Den är överväxt av vildvin som nu börjar brinna i härliga höstfärger.Runt huset finns ett tiotal liknande parallella bergknallar som ger tomten en speciell karaktär. Likt jättevalar dyker de upp ur marken, alla slätslipade av isen, alla utformade på samma sätt: en hög brant kortsida/nos mot sydsydost, en sluttande avsmalnande bakkropp mot nordnordväst. Vissa sydsidor är tre-fyra meter höga, andra bara någon meter, alla nästan lodräta. Har länge haft planer på att utnyttja dessa sydsidor för plantering av klätterrosor och klematis men har inte hunnit röja marken framför dem i år heller. Andra projekt, befintliga odlingar och barnbarnen har tagit all tid. Men ambitionen kvarstår. Nästa år, då...

17 kommentarer:

 1. Så vackert, saknar mitt vildvin när jag ser ditt röda berg. Jag grävde upp mitt eftersom det blev så jobbigt att ständigt beskära för att man skulle ta sig ut och in genom porten. Men på hösten var det fint. Av alla planer blir en bråkdel verklighet, nu satsar vi på nästa säsong:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hej Laila!
  Enormt vackert med Vildvinet som sprakar av färg :=)
  För mig är det endast färgerna på hösten som är glädjande, för övrigt är hösten burrrrr!
  Ha en mysig kväll!

  SvaraRadera
 3. Läckra färger så här på hösten! Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Så vackert med det färggranna vildvinet! Jag ska försöka att sätta sånt här hos mig, får se hur det fungerar.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. En otroligt vacker berghäll....

  SvaraRadera
 6. Så vackert det verkligen brinner.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 7. Åh, som en tavla, så vackert!! Tur att du är frisk igen Laila, läste förra inlägget. ha det fint i hösten!

  SvaraRadera
 8. Laila, Christian som jag fick buxbomen av är erfaren buxbomman, han säger att man ska dra av de nedersta bladen, sticka ner i jorden på en halvskuggig plats och gärna täcka med lite sand så att de står lite stabilare.
  C säger att största problemet ät att de slinker upp ur jorden sanden gör det svårare att hända.
  Och sedan ska man glömma bort dem ett tag.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Underbar "eld"!:-) Sååå vackert på ditt berg!

  Du frågade mig om några saker....
  Utlottningen blir i helgen!;-)
  Om räknare: Finns många sidor med den servicen på nätet. Den jag just nu använder för bloggarna är http://www.webstat.se/. (Min räknare syns rätt långt ned i högerspalten)
  För vår websida med växtlistorna har jag http://www.bravenet.com/.
  Det är bara att välja!;-)

  SvaraRadera
 10. Hej, hej Laila!

  Så himla vackert! Hoppas att du får till det också med klätterrosor och klematis. Jag kan ju se framför mina ögon hur fint det skulle se ut!
  Ett annat förslag skulle även den japanska träddödaren,Celastrus orbiculatus vara. Den blommar inte (och dödar inga träd), men har ett häftigt växtsätt och får en klargul höstfärg (har inte kollat härdigheten)./Anja

  SvaraRadera
 11. Vilken eldsvåda... så vackert!
  Kära du jag har ingen tur till STockholm vad jag vet men jag skall åka upp på jobb den 20-21 okt hur var det med ev en kopp kaffe kanske på berget???
  Här är min mejl så kan vi höras
  annika@naturligating.se

  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 12. Så vackert!
  Det är vinets höstfärg som fått oss att plantera ett på landet. Ett som även hos oss skall få klättra på ett berg.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Tack för omtänksamheten Laila. Jodå, jag mår bara bra förutom en lätt förkylning som försöker slå rot. Därför blir det mycket vila och tidiga kvällar i säng nu när jag dessutom börjat på ett nytt jobb som tar energi även om det ger mig mycket glädje också. På helgerna blir det oftast en tur till Jönköping på några timmar för att kunna fixa allt som inte finns i byn. Tyvärr är jag trött efter en lång runda och sedan behövs det fås ordning i huset så trädgården hamnar långt ner på listan. Dessutom har vi ju knappt några höstblommor att glädjas av. Regnar gör det allt som oftast och löven har börjat falla och igår fick jag t o m skrapa rutorna igen, så det känns inte lika inbjudande att vara ute. Annars hade jag gärna planterat nya växter, men då rabatterna ändå kommer drabbas av taketbytet så är det ju ingen idé ...

  Ha ha, vad kul att mina morötter slår dina. :-)

  SvaraRadera
 14. Vilket vackert höstberg!

  Ha det fint bland alla färgsprakande löv,

  Rebecca

  SvaraRadera