torsdag 23 september 2010

"Soltorkade" tomater

Växthuset ger fortfarande jätteskördar av tomater. Det här är 'Floridity', en fast, köttig tomat som vi gärna äter som godis men som också visats sig särskilt lämplig för torkning. På våra breddgrader är det ugnen som får ersätta solen. Halverade tomater på smorda plåtar får stå i 70 graders varmluft, ugnsluckan lite på glänt. Det tar många timmar men resultatet över förväntan, massor av koncentrerad smak och intensiv färg. En del lägger jag in i olja med timjan och vitlök, det mesta fryser jag in till vinterns grytor och såser.

Det här är 'Early girl', som i år inte varit särskilt "early" men mycket produktiv. Tomaterna väger mellan 100 och 180 gram och mognar vartefter samtidigt som nya blommor tillkommer hela tiden. Ska bli spännande att se hur länge den håller ut...

Nedan en bild på en nykomling hos oss som snabbt blivit favorit, söta och samtidigt syrliga 'Chockolate Cherry'.


Den enda tomat som klarat sig på friland i år står i kruka vid söderväggen, 'Supersweet 100'. Den sprutar fram små makalöst goda illröda tomater och verkar inte ge sig än på länge. Ska försöka skydda den med fiberduk när det blir kallare.


Till sist några av de hundratals klasar som vinrankan av sorten 'Zilga' producerar. I år är druvorna tyvärr inte så söta som de brukar vara så jag letar med ljus och lykta efter recept på druvsaft för infrysning. Någon som har något tips?


14 kommentarer:

 1. Ugnstorkade tomater låter gott det också även om ordet soltorkad får det att kännas som om solen finns med. Chocolate cherry har jag också, jag blev förtjust och de ger mycket tycker jag. Floridity ser både vacker och god ut. Druvjuice kan jag tyvärr inte, fast det kunde behövas härmed, har en rekordstor skörd men de är som hos dig dåligt mogna eftersom vädret inte varit så bra. kram!

  SvaraRadera
 2. Tomater skulle jag ha om jag hade ett växthus, så mycket godare än köpta. Odlar du druvan på friland? Ser jättefin ut.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Nu förstår jag att du har mycket att göra i din trädgård! Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Tänk Laila att jag har pröva 'Zilga' två gånger och misslyckats. Jag odlade dem i kruka i växthuset två år i rad (alltså en planta första året som dog och en till året därpå som också kilade vidare...), men den sa tack och adjö efter bara den första vintern.
  Tomaterna som jag torkade efter din handledning blev däremot underbart superbra./Anja

  SvaraRadera
 5. Åh vad jag önskade att min skörd såg ut som din gör... jag förstår inte varför jag år efter år misslyckas med mina tomater. Köper tidiga sorter, härdiga sorter, lätta sorter... o ändå blir inte resultatet det som vi önskar. Skulle så gärna vilja ha en så rik skörd att de räckte hela året!!!!
  Jag får försöka luska reda på vad du har för hemliga tricks:D
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 6. Hej Laila!
  Vad många härliga tomatbilder :=)
  Eftersom mitt växthus är fullt av andra sorters frösådder ska jag pröva Supersweet 100 mot min södervägg nästa sommar. Har turen att mina vänner odlat tomat och gurka så jag får av dom, men alltid kul med egna plantor.
  Har prövat Zilga en gång men den levde inte över vintern, har funderingar på att pröva igen.

  SvaraRadera
 7. Anja och Helen: Vår Zilga bor i stora växthuset i en 75 cm djup och lika bred nedsänkt jordbädd. Utanför gaveln där den står ligger rejält med markisolering. Huvudrankan är nu 10 meter lång och löper uppe i nock. Inga tendenser till problem med övervintring inte ens under den gångna vargavintern.

  Ulrika: Vet inte vilka växtförutsättningar du ger dina tomater men det vanligaste felet är nog att man har för små krukor om man krukodlar. I mitt inlägg den 15 maj kan du se och läsa om hur jag odlar mina.

  SvaraRadera
 8. Härligt med många sorters tomater. Tänk att dom kan smaka så olika men ändock så gott.
  Tack för dina ord inne hos mig. Skall prova på att övervintra taklök.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 9. Åhhh vad tomater du fått.
  Här är de slut för längesedan annars hade jag gärna provat att torka och lägga in i olja.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. egna Soltorkade tomater låter ju underbart! :) har försökt mig på tomater i två år nu men börjar ge upp, sen, när jag har fått mitt drömväxthus ska jag testa igen (det vi har nu blir alltför varmt så de trivs inte och ute fungerade inte heller)

  trevlig helg!
  kram sandra

  SvaraRadera
 11. Nästa årsskörd av tomater ska jag minsann prova ditt recept av soltorkade tomater...
  Men det är ju så långt till dess, så man kanske kan få köpa sig en burk soltorkade av dig??? *ler* Vad mysigt att få påta på hela dagarna med det man älskar mest! Allium och tulpaner är ju sååå vackra!! Ha en trevlig helg!! kram/Sofia

  SvaraRadera
 12. Mmm det vattnas i munnen. Jag torkade i solen i somras och det blev en bra början för sedan fick jag fortsatte sedan i min torkapparat.
  Så mycket svamp du har hittat... jag har inte varit ute ännu och letat.
  Ha det gott så hörs vi på mejlen
  Annika

  SvaraRadera
 13. Åh, vilka härliga tomater. Det är såååå gott.

  Nu lägger jag upp dig på min blogglista, för jag vill inte missa dina inlägg.

  Det lät spännade med örter mot onda nackar. jag vill veta mer. Har du någon mailadress?

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Jag undra om inte Chocolate Cherry är samma som Black cherry, vad tror du? Vilka fantastiska druvor Laila, man vill ju bara sträcka sig in i datorn och ta en klase ;-)

  Får jag ta en bild och göra en länk till dej i bloggen köksträdgården? Jag har ju mina favorit bloggare (som odlar grönt) på högerflajen på min blogg. Och det skulle vara kul att ha dej där. Vill fråga om lov innan jag snor en bild
  ;-)))

  Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

  SvaraRadera