fredag 21 oktober 2011

Aptitretande örtsalvor

Så fort höstarbetet i trädgården är avslutat ska jag göra härligt honungsdoftande salvor av ringbloma och johannesört som fått dra i olivolja sedan i somras.
Ringblomssalva är välgörande för torr hud och det enda som hjälper mot självsprickor på hälarna. Jag odlar den enkla Calendula officinalis 'Resina' som anses vara den bästa sorten för salvtillverkning.
Johannesörtssalva – liksom oljan – kan man använda för att massera värkande muskler. Salvan är också bra mot sårskador och brännskador.
Äkta johannesört, Hypericum perforatum, är vanlig i Götaland och Svealand. Man känner lätt igen den genom att gnugga en blomknopp mellan fingrarna som färgas rubinröda.
Oljan och salvan får också denna fantastiska färg.
Vaxet till salvorna har jag fått av våra bin. När vi slungade honungen tog jag vara på vaxet som bina täckt honungscellerna med och som måste lyftas bort innan ramarna sätts in i slungan.
Under slungningen lossnar en del vax från kakorna och följer med honungen ut. Vaxet avskiljs med en dubbelsil. Även det vaxet använder jag till salvorna. Att det innehåller en del honung gör ju bara salvorna läckrare!

Till 100 ml frånsilad örtolja tar jag 25 -30 g bivax utan honung och ca 10 g honungsvax.Värmer i vattenbad samtidigt som jag rör om hela tiden så att det blandas ordentligt. Fyller små burkar - klart!

PS Vi fick 15 kg honung, bra jobbat av bina tycker vi med tanke på att de kom först i slutet av juli. Att döma av den ovanligt aromatiska smaken har de varit flitiga besökare i våra kryddörtsfält. Timjan, mynta, melissa... Mmm!

(Fler inlägg på veckans tema i Blooming Friday, "Aptitretande", hittar du hos Katarina)

30 kommentarer:

 1. Åå, nu blev jag också sugen att på att göra salvor... Jag satte johannesört i örtagården, just för detta syfte, men dom rackarna bestämde sej för att få blomknoppar först i oktober! Ungefär samtidigt som frosten kom.
  Så häftigt att du har eget vax! Och honung :) Inte illa :)

  Ha en trevlig helg! :)

  SvaraRadera
 2. Nog den vackraste örtsalva jag sett:)) Vad härligt att ha tillverkat själv. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Oj vilken härlig färg oljan hade.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Johannesörtsalvan hade verkligen en fin färg! Och verkar ha många andra välgörande egenskaper - än att krydda brännvin med : )
  /Cika

  SvaraRadera
 5. Mmmmmmm ...... jag "bokar" en burk av varje.
  En fridfull fredag och en härlig helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Det här var allt ett aptitretande inlägg. ja, dessa fina och läkande oljor och olika antiseptiska ämnen är fantastiska. Det måste vara extra roligt att du både har växterna och vax hemma från dig. Såna flitiga bin ni fick då... och grattis till den välsmakande honungen. Hos dig gäller verkligen uttrycket "Som man så får man skörda" i många avseenden.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Vilken glädje det måste vara att ha så flitiga husdjur. Och att kunna göra egen salva med egna ingridienser.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Så vackra salvor blir och så hälsosamma.


  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 9. ja..det skulle jag ju också ha gjort i sommar..odlat ringblommor så jag kunde koka salva..
  Men..nää,,inte ens det fick jag gjort. Mina ringblommor frösår sig ju aldrig..tror det blir så blött att fröna ruttnar..
  Jaja..jag har kvar salva sen nåt tidigare år som inte luktar härsket än ;0) För utan ringblomssalva klarar man sig inte..

  SvaraRadera
 10. Ringblommesalva har jag gjort, örter finns och viljan att lära mig mer. Nu har jag fått inspiration till att ta tag i detta!
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Men då kanske du vet om det går att göra ringblommesalva med torkade ringblommeblad? Jag plockade i somras men de har inte kommit ner i olja ännu. Tror du det är för sent? Har aldrig provat att göra ringblommesalva tidigare men skulle gärna vilja prova.

  Lycka till med din salva. Du har ju bivaxen och allt hemmavid. Det blir säkert hur bra som helst. En riktig Fagerdalasalva!

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 12. Åsa! Torkar alltid ringblommebladen först innan jag lägger dem i olja, har läst någonstans att det kan bli oönskad bakterietillväxt om man lägger färska blad direkt i olja. Du kan alltså använda dina torkade blad nu eller när som helst! Bra att du frågade, ska göra ett tillägg i inlägget om detta! Tack!/Laila

  SvaraRadera
 13. Vad vackra färger det blev i burkarna!
  Honung är jättebra mot självsprickor och mindre brännsår och en massa annat.
  Finger lime är en citrus med fingerformad frukt,ska vara ganska ovanlig.
  Ha en trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Du är så kunnig på mycket, suveränt, vilka vackra burkar med innehåll:)
  Kram

  SvaraRadera
 15. Du Laila du har blivit något av min trädgårds guru. Du kan så väldans mycket om så mycket klokheter, beundrar dig. Härliga salvor du gör, gissar att de blir helt suveräna. Önskar dig en riktigt fin helg/Gela

  SvaraRadera
 16. Hej,
  Så underbart att kunna göra egna salvor. Dessutom så otroligt vackra.
  Ha en fin kväll /maja

  SvaraRadera
 17. Men oj så underbart med egna salvor. Och så vackra sen. Fantastiskt att ha eget vax också till salvorna. Blir så sugen på att göra ringblomssalva. Lägger du dom torkade ringblommorna i någon speciell sorts olivolja? Och hur mycket ringblommor i hur mycket olja ungefär?

  Grattis till all god honung också!!!

  ha en skön helg!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 18. Vad sännande att kunna göra sin egna salva :) och egen honung :) Kram Suss

  SvaraRadera
 19. Vilka bra tips! Och så vacker oljan blev:-)
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 20. Charlotte! Jag använder kallpressad olivolja (man kan också ta kallpressad rapsolja), packar de torkade blombladen i en glasburk och häller i olja så att bladen täcks, viktigt eftersom det hela kan mögla annars. Glasburken får stå minst en vecka i ett soligt fönster, min har stått i en månad. När det blir dags att göra salva silar jag ifrån blombladen och ställer oljan kallt ett dygn innan jag sätter igång med "koket".

  SvaraRadera
 21. Intressant att johannesört används mot bla. brännsår, vårt föl blev förgiftat av just johannesört i somras och blev då ljuskänslig och fick brännsårsliknande sår över hela kroppen. Han är frisk igen, jag tyckte bar det är lustigt att en ört kan vara bra mot just det den kan framkalla.
  Salvorna låter helt underbara!
  Jag ringer på måndag. kram Sophia

  SvaraRadera
 22. Den kunskap du besitter Laila, är ovärderlig!

  SvaraRadera
 23. Så fantastiskt duktig du är! Vilken härlig färg på salvan, så vacker! Måste vara härligt att få egen välsmakande honung!
  Det är många av de remonterande rosorna som blommar långt in på hösten tills frosten tar de sista knopparna!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 24. Vad du är duktig Laila på att fixa till egna salvor från växter.
  Fantastisk vacker färg på salvan.
  Kul att läsa och se :=)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. Tack för receptet Laila, nu blir jag inspirerad, det var väldigt länge sedan jag hann med att göra salva. Jag brukade ha både ringblomma och vallört i oljan, den blir extra läkande då. Måste bli extra bra med lite honung i, och god doft ! Kantänka mig den honungen smakar finemang :-)
  Ha en skön vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 26. Vilket läckert inlägg! 15 kilo honung???? Vad gör ni av all honungen? Säljer?
  Vilka 'aptitretande' salvor sedan! De går ju att äta också ;)!
  Hm. Och att du är duktig med all din kunskap och arbete är ju bara så himla imponerande.
  Själv har jag faktiskt aldrig prövat egengjord ringblomssalva. /Anja

  SvaraRadera
 27. Håller med... vilket härligt inlägg. och du påminde mig att jag måste sätta en satts med min johannesört så jag får en salva jag med snart.
  Du fråga på min blogg var jag fick tag på vitlöken. Det var hos Jennys frön och sånt, då jag var på en lökföreläsning hon höll i. Jag såg på hennes internethandel att hon inte hade den vitlöken du fråga efter där, men hon kanske har kvar av den ändå, man vet inte förens man frågat... så jag tycker du mailar henne och frågar efter printanor =)
  Kramis Mari
  ps, vi har varmt och skönt hemma... Tack =)

  SvaraRadera
 28. Jag är helt förstummad av dina vackra bilder, sådan salva måste vara underbar att använda hela långa mörka vintern.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 29. Underbart med hemgjorda salvor! Tänk att det trots allt ändå är fråga om så enkla råvaror, och ändå ett så gott resultat.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera