måndag 17 oktober 2011

Sista rycket!

Tre födelsedagar i familjen och ett antal trevliga besök har konkurrerat med trädgårdsarbetet och bloggandet den sista tiden. Förlåt, alla bloggvänner, att jag inte har kommenterat, ska bättra mig!

Nu slutspurtar jag med skörd och höströjning.
Det första frosten tog var squash- och pumpaplantorna. Nu har jag en drös frukter men vet inte riktigt hur de kan användas eller förvaras. Vad gör man med Blue Hubbard eller den där knottriga gula? Någon som vet?

Majsen som växte i bädden till höger är skördad men mangold, persiljerot, palsternacka och målla återstår. Ser också att gångarna behöver befrias från ogräs...
Några tomatplantor dröjer sig kvar i stora växthuset och många chileplantor i krukor är fortfarande fräscha.
Purjolöken kan stå kvar en tid...
...liksom vintersallad och kål av olika slag.
Dagarna har varit soliga och hyggligt varma, vi passar på att tömma tvättkorgarna...
...och vädra alla sängkläder inför vintern.

12 kommentarer:

 1. Vad mycket fina grönsaker du har kvar;) ser väldigt fint ut med squashen och pumporna i skålen har dock ingen aning om vad du ska/kan göra med dem:) De två nedersta bilderna ser helt underbara ut, kan riktigt känna hur kläderna doftar;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Va!!?? Nu fattar jag inte???!!! Har du ANNAT för dig än bloggen;)))? Det har inte jag. Jag sitter bara å väntar att Laila ska'lämna en läcker kommentar;)))! (Det här låter som ironi, men är inte menad så utan jag försöker vara ROLIG! Få se om jag har lyckats;)))!)Medan jag väntar så har jag passat på att pussa min sööööta Elias och städa i trädgården.
  Du har mycket att ta hand om av skörden. Lagar du av allt för frysen och för kommande behov? I så fall fattar jag inte att du hinner alls att blogga;)))!
  Skämt åsido! Jag vet ju hur mycket du har det med dina barnbarn och de är förstås lyckliga över att få vara i Fagerdala och fira födelsedagar mm./Anja

  SvaraRadera
 3. Min blue hubbard hade jag i vardagsrummet som prydnad många många månader åt upp den på vårkanten.
  Den gula liknar min och har haft dom som prydnad i vardagsrummet i 2 månader och de ser likadana ut än. Men vet ju ej hur länge de kan förvaras.
  Nu skall jag ut i trädgården och spruta åkerfräken. Tjolahopp/Gela

  SvaraRadera
 4. Gjort som du passat på att tömma tvättkorgen och torkat lakan ute.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Inte behöver du be om ursäkt för att du inte bloggar och kommenterar! Själv är jag en riktig periodare som får hack i bloggkurvan både därför att jag inte har tid och ibland också för att man inte har något "vettigt" att säga.
  Din underbara trädgård ska du njuta av i första hand. Plus familj, vänner och barnbarn!!
  Hälsningar
  Kristina
  PS Kul att få veta lite om din trädgård. Har inte sett texten under "Om mig" med kvadratmetrarna, läge osv tidigare.
  DS

  SvaraRadera
 6. Tack för senast! Jag tar en sked av er fantastiska rå-honung varje dag. Det håller nog doktorn borta, eller vad tror du? Mina pumpor ska få vara Halloween-dekorationer och sen ska de nog bli soppa. Vintersquash är svårare att ta hand om än sommarsquash, tycker jag. Har inte så mycket till förslag ....
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Vilka levande och fina bilder, här bor människor också!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Ibland räcker inte tiden till för bloggandet, man måste göra det viktigaste först :=)
  Oj, så mycket du har i ditt grönsaksland, härligt att skörda sitt egenodlade.
  Ljuvlig bild med tvätt hängade på klädstreck!
  Önskar dig en toppenfin dag!

  SvaraRadera
 9. Att torka tvätten utomhus luktar så friskt och gott, jag skulle också göra det om jag kunde :) Ha d gott! :)

  SvaraRadera
 10. Hej Laila ! Vad härligt höstfint du har det hos dig. Nu kan man snart inte torka tvätt ute mer, snyft !
  Min tunnel som är 90 kvadratmeter har jag köpt begagnad på Blocket förra året, men de finns också att köpa nya i olika storlekar på Stora Bredegårdens alternativprodukter: http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=8194. Jag är inte helt nöjd med konstruktionen, dörrarna är lite besvärliga. Det finns något som heter Allskogshuset som ser ut att ha bättre lösning där, men jag vet inte hur de ligger till prismässigt i jämförelse. Sen har Olssons frö bågar och plast ifall man vill snickra ihop en stomme själv.
  Vintersquashen håller länge. Jag brukar använda dem när jag gör rotfrukter i ugnen eller när jag snabbsteker blandade grönsaker, fint skurna i strimlor. Hörde någon prata om soppa på vintersquash häromdagen, med vitlök och ingefära. Har inte testat själv. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Rigtig gode og klare billeder.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 12. Wow, vilken trädgård du har!!! Salvorna ser också superfina ut. // Anna

  SvaraRadera