onsdag 21 mars 2012

Skonsamma alternativ till magnecyl!

Dagens vetenskapliga nyhet i P1 morgon var att magnecyl och liknande preparat kan förebygga cancer och förhindra att den sprider sig. Tre studier som publicerats i ansedda The Lancet visar att salicylsyra hindrar eller hejdar t.ex. cancer i mag-tarmkanalen, prostata och livmodershalsen.

I programmet intervuades en professor i onkologi från Karolinska Institutet. Han bekräftade studiernas tillförlitlighet men varnade också för att knapra i sig magnesyl hela tiden efersom det kan ge magkatarr oxh tarmblödningar. Pest eller kolera alltså.

Givetvis sades inte ett ord om att det finns skonsamma alternativ till syntetiska preparat som läkemedelsbolagen kan tjäna pengar på. Till skillnad från i USA och många andra länder är svenska läkare sorgligt okunniga när det gäller örtmedicin. Så här är det:

Salicylsyra finns naturligt i t.ex. kamomill:

vitpilsbark, sälg och älgört:

Just älgört, Filipendula ulmaria, är särskilt intressant i sammanhanget. Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin! Varken älgört, kamomill eller pilbark ger biverkningar. Älgört innehåller förutom salicylsyra ämnen som motverkar magkatarr och jag förmodar att samma gäller för de andra växterna.

Hittills har jag använt älgört mot feber men nu kommer jag att samla in mängder, torka en del men framför allt frysa in koncentrerat älgblomste i iskubslådor. Lätt att lägga i en kopp varmt vatten, i med en klick honung, mmmm!

Kamomill är jag inte så förtjust i, gillar inte smaken och har inte lyckats utröna hur de torkade blommor som saluförs i Sverige odlas. Kvalitetssäkringen av örtpreparat är obefintlig tyvärr. Har dessutom misslyckats med att odla egen kamomill...


Slutligen: nordgaveln när snickarna lämnade för dagen. Reglar, isolering och svart papp är på plats, i morgon ska de sätta upp panel och vindstrappa!

20 kommentarer:

  1. Men så bra! Det här måste komma ihåg och börja skörda. Här ska drickas te :-)
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  2. Jag hade läst att indianer använde pilbark. Samt salicylsyra finns i sälg. Men att det fanns i älgört och kamomill det visste jag inte. I och med läkemedlsindustin har så starka lobbygrupper så är det svårt för även bra allternativ som finns i den gammla folkmedicin att hävda sig. Önskar dig en skön natt och en härlig torsdag! Zinnia

    SvaraRadera
  3. Det var intressant att läsa om den alternativa växtbaserade aspirin, använder jag Calendula ...

    SvaraRadera
  4. Men vilket intressant inlägg!!!Vill veta meeeer! Du är så duktig! Byggarna jobbar fort minsann. Det händer saker hos dig som alltid. Ha en fin fin dag/Gela

    SvaraRadera
  5. Jag läste en artikel i morgontidningen precis om det här med sambandet mellan salicylsyra och cancer... Vi i Sverige är urusla på det här med att "komma ihåg" var skolmedicinen kommer ifrån - växterna. Där är ju tex tyskarna mycket bättre - de har aldrig glömt bort utan använder preparaten/medicinerna parallellt. Ditt tips om älgörtsthe är helt enkelt toppen!

    Kram

    SvaraRadera
  6. Tänk vad mycket man inte vet som man kan lära sig via bloggare:) Tack för tips! Vad härligt att få en trappa upp till vinden, så mycket lättare allt blir:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Du kloka, begåvade, snälla häxan Laila!

    Tänk att det alltså finns alternativ som kanske jag kan använda - jag tål inte salicylsyra. Herreje! Särskilt den yngre generationen av oss bloggare kan ju se till att få i sig älgörtste och på så sätt garantera en 'armé' av friska bloggare som inte försvinner ur leden...;)!
    Du är ju bara helt makalös Laila och vi som läser din blogg törstar redan efter nästa, kloka, lärorika inlägg...:)! Vad månde bliva av denna dam? Du har ju framför dig en ny karriär! Snart ser vi dig i TV.
    Och huset - ja, ser ut att bli bra!

    /Anja

    SvaraRadera
  8. Hej! Lika intressant som vanligt att läsa om din örtkunskap. Är det främst blommorna man gör te på? Jag har för mig att jag läst det nå´n stans Jag trodde nämligen att det var bladen man tog tillvara.
    Kram från Eva Linnea
    PS Min kusin ställer sig gärna på väntelista till fotokursen. Du skulle nog kunna anordna foto-kurscenter ute i Fagerdala!! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela växten innehåller salicylsyra och visst kan man ta med fina blad också när man gör te på färsk ört. Men när jag torkar tar jag bara blommorna och blomknopparna, inte tjocka skaft eller blad eftersom jag tycker det är svårt att torka dem på ett bra sätt.

      Radera
  9. Intressant ätt läsa, jag läser och försöker lära. Ha det fint.

    SvaraRadera
  10. så himla intressant!!!Får be min "Häxdoktor" Emelie (Huskatten)odla lite så jag får pröva.
    Ha en alldeles underbar dag!!

    SvaraRadera
  11. Var på föreläsning i måndags om det där! mycket intressant.
    Mariana

    SvaraRadera
  12. Det där med älggräs tycker jag låter toppen men jag blev inte färdig till att plocka förra året. Hoppas jag hinner i år eller rättare sagt kommer ihåg det.
    Låter bra med iskubste. Enkelt.
    Tack för allt bra du lär mig Laila.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  13. Du är så duktig på örter, brygder och dess verkan.
    Har du påbörjat boken du bör skriva snart? :=)

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  14. Intressant! Vilka delar använder du till thé av älgörten? Både blommor och blad?

    SvaraRadera
  15. När jag gör te på färsk ört använder jag både blomkvistar och fina blad men när jag torkar tar jag bara nyutslagna blomklasar och tar bort de tjockaste stjälkarna så att torkningen går snabbt. Breder ut klasarna på galler med smörpapper och ställer det hela i ett torrt, varmt och mörkt rum. Förvarar i mörka glasburkar.

    SvaraRadera
  16. Utrolig smukke billeder.
    Ønsker dig en god week-end.
    Knus Hanne Bente

    SvaraRadera
  17. Nydelige bilder.
    Ha en god helg.

    SvaraRadera
  18. Kara Laila, Great post! I love camomile with a bit of honey. Your construction is going well . . . I am visiting going backwards! Thanks for all the info on alternatives to aspirin. Kram/Carol

    SvaraRadera
  19. Det är jättebra att du pläderar för det alternativa. Jag blev bortskämd med det, när jag bodde i Schweiz. När jag kom hit, blev jag så besviken på svenska sjukvårdens okunskap gällande detta.
    Önskar dig en riktigt skön påsk med sol & lite värme!
    /Randi

    SvaraRadera