lördag 8 september 2012

I morgon...

...ska vi slunga årets honung! Förväntan är stor – nyslungad honung är en delikatess. Så mycket blir det nog inte i år, det har varit dåligt med nektar inte bara här hos oss utan alla vi pratat med i vår biodlarförening säger samma sak. Våra bin hade till och med börjat knapra på sitt honungsförråd men för några dagar sedan invintrade vi dem. Det innebär att man går igenom bisamhället och plockar bort de flesta ramar med enbart honung (flera är bara halvfyllda och knappt det) och minskar ner till totalt tio från närmare trettio ramar. De tio som får vara kvar är yngelramar och några ramar med pollen samt några outbyggda ramar där bina kan lagra vinterfodret som vi ger dem i form av sockerlösning.


Här står slungan på tork efter avtvättning.


Och här hänger några av de 15 ramar vi ska slunga. De förvaras i en tät frigolitlåda för att inte utsättas för röveri. Och nu väntar jag som sagt otåligt på att få provsmaka årets honung...

Veckans tema i Blooming Friday är Förväntan och här hos Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss kan du hitta fler tolkningar av temat.

18 kommentarer:

 1. Inte så stor skörd men det räcker till familjen.
  Vi har fortfarande kvar honung från förra året.
  Lycka till i morgon
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Va lyxigt med egen honung!

  SvaraRadera
 3. Vad mycket gott du visar på din blogg, honung, druvor...
  När jag var barn hade vi en massa bikupor, jag minns vad kul det var att klä sig i biodlarkläderna och att puffa rök med den där rökpuffgrejen ;-) Och att tugga honungsfylld bikaka i massor när det var dags :-)

  SvaraRadera
 4. Å så spännande att få smaka alldeles nyslungad honung.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Det är väl dags att döpa om bloggen till Fagerdala Delikatess!
  Läter makalöst gott med nyslungad honung!

  Låt det väl smaka! /Anja

  SvaraRadera
 6. Så spännande, hoppas det går bra med honungen, det låter så gott, har också studerat ditt föregående inlägg och jag ska tipsa en vän om vindruvsgelét för det låter också väldigt gott.
  Lycka till i morron.
  Kram lotta

  SvaraRadera
 7. Va härligt! Lycka till imorgon! Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 8. Vilken fin slunga!
  Här är det otroligt intensivt med familjeliv och bina har kommit liiiiiite på undantag. I morgon ska A gå in i kuporna och förbereda för invintring.
  (Vad roligt med dina tinkturexperiment. Ska bli roligt att läsa om resultaten) :-)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Det låter alltid så härligt med "egen honung". Mycket jobb har jag förstått men tydligen värt besväret, eller hur? Kram från Eva Linnea
  PS Måste skjuta upp vår svamputflykt en vecka. Har fått in kunder. Funkar det torsdagen därpå (20/9)? DS

  SvaraRadera
 10. Lycka till med morgondagens jobb! Tänk bara att ha egen honung.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Om inte mina svärföräldrar varit här så hade jag sagt till H att nu hoppar vi in i bilen och åker till Fagerdala. Hur spännande låter det inte att slunga honung och sen få provsmaka.Lycka i kubik!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 12. Det låter spännande med nyslungad honung, en riktig delikatess.
  Förra året så hade en av traktens biodlare problem med att en björn fattat tycke för den söta honungen, den kom i skydd av mörkret, jag tror inte att det blev så mycket honung kvar sedan.
  Hoppas ni slipper sådant i Fagerdala.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 13. Våra bin har också haft det magert i år, getingarna flyttade in och kalasade på resterna. Johannersörtoljan kokte ihop till en brungegga, det var nog lite för varmt i fönstret i solen. Nu är det kvittenmarmeladen som ska testas....kokas med fullmogna persikor, va tror du?! men nu testar jag....tack för all inspiration och goa recept,nu laddar jag upp till nästa test.

  SvaraRadera
 14. Skönt att det kan bli honung för er i år även om det inte blir lika mycket som förväntat.
  En granne har frågat om hon kan få ställa en bikupa vid vår åker! Vi har liksom inte tid eller kunskap ännu så det känns väldigt passande och kul för oss.
  Det finns rester från honungsproduktionen som de tidigare ägarna lämnat kvar - snygga träramar och annat fantasieggande.
  Vi ses!

  SvaraRadera
 15. Så gott med egen honung! Det förstår jag att ni längtar efter att få smaka.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 16. Så spännande! Hoppas ni får bra med honung i alla fall! Ha en fin ny vecka :)

  SvaraRadera
 17. Mums det där låter riktigt gott! Hoppas allt gick bra :)
  Ha det fint /maja

  SvaraRadera