torsdag 10 januari 2013

Årets tomater!


Nu har jag sått årets tomater! Det blev tio sorter, de sju första är nya för mig, de tre sista är gamla favoriter. Texterna och bilderna är från fröfirmornas presentationer. 


AMPELTOMAT F1 'LIZZANO'                 
Halvhög med lågt, utbredande växtsätt, utmärkt för odling i amplar och lådor. Kan även odlas mot stöd på friland. Ger mängder av klasar med klarröda, söta och goda minikörsbärstomater, ca 25 mm med en vikt på ca 12 gram. Skördas  kontinuerligt från juli till långt inpå hösten. Mjöldaggstolerant och sjukdomsresistent. 'Lizzano' har premierats med All America Selection Vinnare 2011. Tjuvas.
KÖRSBÄRSTOMAT 'BROWN BERRY'    
Djupt brunröda frukter, helt genomfärgade och mycket
saftiga med koncentrerad, fin smak. Tidig, ger stor
skörd under lång tid. För växthus och varma utelägen. Tjuvas.
KÖRSBÄRSTOMAT 'CHERROLA'  
Långa, välformade klasar med upp till 20 mörkröda,
körsbärstomater på ca 20g. Perfekt balans
mellan sötma och syra. En söt och god delikatess rik
på C-vitamin. Tidig och rikgivande. För växthus och
varma utelägen. Tjuvas.TOMAT 'BLACK FROM TULA'                
Kulturarv. Från sent 1800-tal. Gammal tomat från
Ukraina. Mörkt rödsvarta, stora, goda frukter på ca
300 gram. Söt, fyllig smak med saftigt fruktkött.
För växthus och varma utelägen.
Uppbindes. Sidoskotten tjyvas. Behåll två
huvudstammar.


TOMAT 'PROMYK'                                 
Polsk sort med röda, lite oregelbundet stora, mycket saftiga frukter. Ger stor skörd tidigt och fortsättningsvis under lång period. För växthus och friland. Tjuvas.VÄXTHUSTOMAT 'MONEYMAKER'       
Gammal, engelsk växthustomat. Fasta, medelstora, djupröda frukter på ca 100 gr med utsökt smak. Högavkastande. Kommer i klasar om 6-10 frukter. Kraftfullt växtsätt. Lämplig för både varm- och kallväxthus. Tjuvas.
VÄXTHUSTOMAT F1 'SHIRLEY'    
Den mest populära växthustomaten för hobbyodlare. Medelstora, helrunda, välsmakande, röda frukter av högsta kvalitet i täta klasar. Högavkastande. Mycket lämplig för både varm- och kallväxthus. Tjuvas.

KÖRSBÄRSTOMAT 'BLACK SWEET CHERRY'    
En mörk körsbärstomat som får ett mörkt mahognyrött skal. Frukterna är jämnstora och väger ca 25 gr st. Ursprungligen kommer den från Ryssland. Den är kraftigväxande och ger skörd i stora klasar. Trivs bäst i växthus men det går också bra att odla denna goda tomat i skyddade lägen utomhus. Tjuvas.


KÖRSBÄRSTOMAT 'SUPERSWEET 100' F1         
Skördefärdig efter ca 105 dagar.
Supersweet ger långa, glest besatta klasar av små, söta frukter.
De är ca 2-2,5 cm i diameter. Problemfri även långt in på hösten när nätterna börja bli kalla.
Högt vitamin C innehåll. En bra sort för hobbyodling. Tjuvas.KÖRSBÄRSTOMAT 'ILDI'             
Små, citrongula, ovala frukter på 10-12 gram, i stora klasar. Varje klase får upp till 100 mycket saftiga frukter med mild, fin sötma. Högavkastande för växthus och varma utelägen. Tjuvas.
Jag använder sålådor av typ "roottrainer" och nu står de där golvvärmen är som goast. Så fort plantorna tittar upp får de flytta till vårt svala sovrum och växa till sig under våra fantastiska speciallampor som fungerar fortfarande efter tre säsonger:

22 kommentarer:

 1. Oj, 10 sorter - det var inte illa!
  Jag har inte sått tomater än, men det är väl dags snart. Lycka till med sådderna!
  /Nora

  SvaraRadera
 2. Det var många!
  Gäller att du får ordning på växthuset ifs långt kvar innan det är dags för utflyttning.
  Lamporna blev jag nyfiken på!
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Hej, vilka härliga sorter du odlar. Den enda jag känner igen är Moneymaker den hade jag för några år sen. Jag tyckte inte den var så imponerande i smaken vill jag minnas lite som vanliga coop tomater men det kan ju bero på hur jag odlar mina och jorden och så. Men jag lovar många tomater kommer du att få av den plantan!!! Den var någon av mina första tomater jag odlade och hade sått femtioelva frön och fick tomater därefter!!! Men man lär sig. Som sagt är den väldigt rikgivande med stora tomater. Lamporna du var har du köppt dom??? SKulle också behöva riktig växtbelysning. Men oftast stupar dom tankarna på att det är så dyrt. Snålheten bedrar visheten du vet...=)Du sår dina tomater tidigt. Kanske jag skulle så mina lite tidigare jag med för att testa. Men har inte ens beställt nya frön än men är på jakt efter lite roliga ryska sorter få se om jag lyckas. Måste läsa in mig hur jag klarar mig undan sjukdomar detta år... Nej nu ska jag skriva inlägg, kram till dig/Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lamporna var fruktansvärt dyra men de håller alltså väldigt länge. En fördel med de jag har är att de kan monteras i en vanlig lamphållare! Fick rabatt genom att jag hämtade lamporna hemma hos försäljaren. Minns tyvärr inte vad firman hette, något med LED var det i alla fall. I Lisas kommentar här nedan finns en adress till en youtubefilm som lite summariskt visar hur man gör en ledlampepanel själv.

   Radera
 4. Oj vad många roliga sorter! Får se hur jag gör i år, ska ha några tomater i alla fall:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Du är snabb i starten, härligt:-) De tre nedersta hör till mina favvisar också, de finns alltid med. I fjol odlade jag Black from Tuula första gången, den var god så den får nog hänga med i år också. Letar billiga ledljus för fullt, för att kunna driva i lite större skala, hittade en kul länk på Utube att man kan bygga egna http://www.youtube.com/user/hydrosweden, lite pyssel men säkert billigare, nu gäller det bara att få tag på de små lamporna. För visst är det bra ljus det där ? Har fått intrycket att plantorna växer till snabbare i det röda ljuset. Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Kära nån så många sorter! Hos mig blir det två :) lycka till

  SvaraRadera
 7. Lyckliga du som kan sätta frön. Mitt pendlande sätter käppar i hulet för frösådder, så jag får satsa på plantor som kan sättas i juni. Får du några busktomatsplantor över är jag intresserad. Betalar givetvis en slant för att du sått, pysslat om och drivit upp plantorna.
  STOR kram

  SvaraRadera
 8. Nu blir jag tomatsugen :-) Allt mögel i höstas har jag helt glömt bort, klart jag måste ha tomater. Ska in och kolla på lite sorter...
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade också gråmögel på en del tomatplantor i höstas. Hos Zetas hittade vi ett medel som kanske kan råda bot på eländet. Tog alltså bort det översta jordlagret i växthuset och tvättade alla fönster mm, och sedan vattnade jag med medlet. Resten av preparatet ligger i frysen i väntan på våren då det blir en ny behandling. Medlet heter Binab. Hittade följande beskrivning på nätet:
   Binab TF WP heter ett biologiskt växtskydd, som innehåller sporer av naturligt förekommande Trichodermasvampar. När Binab appliceras, blir produkten aktiv inom 48 timmar. Den växer på plantan eller i plantans rotzon, där den finner näring, huvudsakligen sjukdomsalstrande svampar. Den angriper många olika skadesvampar, förutom rost och svartfläcksjuka även många andra, t ex gråmögel och häxringar. Man kan även behandla beskärningsytor och sår på träd för att förhindra angrepp av sjukdomsalstrande svampar.
   ​Förebyggande behandling ger bäst resultat. Spruta tidigt på våren och eventuellt på senhösten; dessutom förstås om något angrepp skulle synas till. Utför gärna behandlingen i lätt duggregn. Undvik torrt och soligt väder. Hellre hällregn än stekande sol. Även svampsporer som spolas ner i marken gör nytta. Använd inte några kemiska behandlingsmedel mot svampsjukdomar, eftersom dessa kan vara skadliga också för Trichodermasvamparna. Håll också växterna i god kondition: glesa, välnärda och otörstiga.
   ​Medlet behöver inte nödvändigtvis sprutas ut. Man kan också mylla ner det i jorden. Vid ny- och omplanteringar kan man tillsätta lite svamppulver, liksom när man sätter potatis eller anlägger nya sticklingsbäddar.

   Radera
 9. Det ser helt underbart ut! Jag älskar att äta och ODLA dessa kärlekens äpplen :-) Har du ett varmt växthus som du kan sätta ut dem i tidigt på våren? Jag hade ett rätt så stort kallväxthus förut och kunde flytta ut plantorna i början av maj.

  SvaraRadera
 10. Oh.. Imponerande mängd sorter!! Vad härligt att få börja odlingssäsongen nu. För mig dröjer det ett tag till.

  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. I want a little afford to interfere in your conversation .. And so, the most beloved and very popular variety of tomatoes grown in Russia is called Bull heart, this large fruit pink and yellow ..
  that early sowing .. Well in that case, good luck to you!

  SvaraRadera
 12. Så inspirerande att se alla vackra tomater, jag får lust att så sådana själv.
  Om vi bara hade haft bättre plats så...
  Nu köper vi färdiga plantor på våren istället.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 13. Så glad jag blir av ditt inlägg Laila! Själv tänker jag dock vänta med tomatsådder till februari.
  Du borde ha gjort ordet "speciallampor"till en klickbar länk så att man som läsare kunde få friska upp sitt dåliga minne;)))!
  Underbart Laila för ditt gråmögetips! Får en fattigpensionär fråga om medlet kostade en förmögenhet?
  Tänk så ljuvliga tider vi går emot! I år skall jag besöka Älvsjömässan för första gången! Kanske kan vi ses?

  /Anja

  SvaraRadera
 14. Tack för tips om länk till speciallampor! Ska bli!
  Minns inte vad gråmögelmedlet kostade, bara att vi tyckte det var värt att pröva och det verkar ganska drygt,
  Ringer om Mässan, klart vi ska ses!

  SvaraRadera
 15. Hej Laila
  Jo du jag vågade mig på fiskmassagen och den rekommenderas som sagt. De äter upp alla död hudceller så det är som peeling!
  Intressant lista med dina tomater.
  Jag skall vänta ett litet tag med sådderna för att först gå på hårdostkurs i Jämtland i nästa vecka och sedan inviga vårt mejeri som är klart då...
  Man måste ju fördela sina gracer och sedan hinna ta hans om allt kul...
  Kram Malin

  SvaraRadera
 16. Vad flitig du är och vad gott du kommer att få att äta dessa tomater :) Kram Suss

  SvaraRadera
 17. Redan, så härligt! Jag har ingen extra belysning så jag får vänta ännu en tid med tomatsådd.
  Laila, kanske behöver du riktigt härdiga rosor för att det ska lyckas helt och fullt.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Härligt att få starta upp tomatodlingen redan nu.
  Tidig start ger tidig tomat att smaka på :=)
  'Ildi' är den enda sort som jag har prövat på förr, dom var goda.

  Ska läsa på om speciallamporna.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 19. Tack för tipset med golv värmen:))Nu åker så lådan ner på golvet ett tag istället för stå på kalla fönsterbrädan.
  Ser lovande ut med alla tomater. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 20. Hey There. I found your blog usіng msn. This
  іs a reаlly well writtеn aгticle.
  I wіll mаke ѕure tο booκmark it
  anԁ return to read more of your uѕeful info.
  Тhanks for the ρost. ӏ ωill certainly comeback.


  Here is mу web page Visit the next web Site

  SvaraRadera