fredag 3 maj 2013

Utmaning: Hjälp Hotad Humla!

Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss har bett mig sprida humleuppropet och det gör jag så gärna. Faktum är att jag på sista tiden funderar väldigt mycket på humlorna. Hittills har jag inte sett en enda humla i krokusfälten på tomten och det oroar mig. Larmrapporter har förekommit, humlorna är hotade, främst av gifter i jordbruk och trädgårdsodling men även av monokulturer. Läs gärna mer om detta i Anna Vattenkannas informativa inlägg!

När vi var på trädgårdsmässan fotograferade vi en enda sak:


Humleholkar! Tanken var att bilden skulle inspirera barnbarnen att designa och bygga hus åt våra humlor. Men när jag tittar närmare på konstruktionen så undrar jag om humlorna verkligen skulle bli bostadspekulanter här.  När jag surfar runt på nätet ser jag att humlor gärna bygger bo i markhålor. Jag fastnar för följande klipp ur en bok från Naturskyddsföreningen, "Vilda grannar"




  • "Bygg ett humlebo

    När vårsolen börjar värma upp trädgården vaknar humledrottningarna ur sin vinterdvala. De flyger ut och börjar omedelbart att söka efter mat. Därefter börjar de söka efter en plats att bygga bo på för att där lägga ägg och föda upp sina ungar.
    Humlor byggar ofta bo nere i marken, gärna i gamla sork- och musgångar och bon. Finns inga sådana i trädgården kan man ge dem något annat istället. Som ett blomkrukebo.

    Kruka till ett humlebo

    Gör så här:


  • Tag en blomkruka av lera som är ca 15 cm vid. Se till att det finns ett hål i botten av krukan.
  • Gräv ett hål i marken så att krukan får plats upp och ner och botten är i jämnhöjd med marken. Det är bra om platsen är solig och skyddad, gärna med högt gräs omkring.
  • Fyll krukan till hälften med bomaterial. Bäst är material från gamla sork- eller musbon. Löst packat hö eller spån går också bra. Man kan be att få spån från en zooaffär som legat i musburarna och som luktar mus.
  • Ställ ner krukan i hålet och packa jord omkring. Lägg några stenar runt hålet så liknar det ett naturligt hål mer."
  • Ett annat sätt att hjälpa humlorna är att odla många nektar- och pollenrika växter. Här hos oss är Bolltisteln i särklass populärast 



    men även trädgårdstimjan som vi har som kantväxt lite varstans är uppskattad.liksom gurkört:


    Så här års brukar humlorna tävla med våra bin om krokusarna - men i år syns alltså inga humlor till än och vad värre är - inga bin heller. Det är så sorgligt att jag nästan inte orkar skriva om det men vårt kvarvarande bisamhälle har dött under vintern. Och vi är tydligen inte ensamma om att ha drabbats av bidöd. I vår biodlarförening står nu många på kö för att få köpa avläggare som vi ska göra på föreningens bigård i sommar. Det visar sig att den som vi brukar kunna köpa nya samhällen från har misslyckats. Det finns inte ett enda samhälle till salu!

    Utan bin blir humlorna ännu viktigare!

    I uppdraget jag fick av Hélena ingår att skicka stafettpinnen vidare och jag hoppas att bonden Lotta med bloggen Vid Vätterns strand, trädgårdsmästaren Lisa med Lisas trädgårdsblogg Feed och blivande trädgårdsmästaren Anna med Lill-Hasta trädgård vill plocka upp den, berätta om humlor ur sina perspektiv!

    24 kommentarer:

    1. Men..vad tråkigt.. Jag såg i alla fall en ensam humla häromdagen i mina krokusar. Fast det är lite tidigt här än.

      SvaraRadera
    2. Vilken enkel lösning den skall jag verkligen kopiera.
      Krukor det har jag och i år så har vi haft mycket möss under snön.
      Två pulsatillor har blivit uppätna i vinter.
      Rotklumparna är till hälften uppätna. :o(
      Ett bo har de gjort i ett prydnadsgräs så där kan jag ta bomaterial.


      Önskar dig en riktigt fin helg

      SvaraRadera
    3. Vilken sorg och vilket elände det där med bina! Nu börjar jag bli riktigt nervös. Hur har vi behandlat Moder Jord för att detta ska kunna ske. För nå´t mysko är det. Såg en riktigt stor humla i dag. Kanske det var en drottning!? Ett (eller flera) humlebon, enligt din beskrivning med terrakottakrukan, ska det bli nästa gång jag kommer ner till Nöbbele. Tillbaka till Solna i morr´n. Snyft! VILL INTE ......
      Kram från EvaLinnea

      SvaraRadera
    4. Jag har med stort intresse följt alla (tråkiga) nyheter om bina på sistone. Vi planerar nämligen att skaffa bikupor. Här uppe verkar många bin ha klarat sig, men visst är det mer än vanligt som gått åt. :(

      Båda humlor och bin behövs!

      SvaraRadera
    5. Det är rent deprimerande hur drastiskt humlor, bin och andra insekter minskar i antal och det är då på tiden att det börjat uppmärksammats i media. Båda skräckrapporter från bland annat Kina där man i flera områden måste pollinera för hand..... och just uppropet att göra något åt saken. Alla kan vi bidra i det lilla, eller stora perspektivet. Ditt inlägg till exempel. Förra året kände jag mig så glad. Tror aldrig jag haft så många surrande insekter i trädgården förut. Helt klart en effekt av nya rabatter och dess blommor. Många 'nyttor' med att skaffa sig rabatter med andra ord :-)

      Kram, kram
      Charlotte

      SvaraRadera
    6. Vilket bra inlägg! Hade ingen aning om att det är så humlorna bosätter sig. Kanske är det därför vi har ganska många humlor hos oss. Sorkar har vi gott om och många sorkhålor, inget ont som har något gott med sig. Otroligt tråkigt att ert bisamhälle inte har klarat sig och att humlorna inte har kommit än. Håller tummarna för att de kommer snart.
      Bamsekram Hélena

      SvaraRadera
    7. Ett trevligt inlägg om ett sorgligt ämne. Det är riktigt skrämmande det här med att humlor och bin verkar att försvinna. Så tråkigt med era tambin - det var så inspirerande att läsa om dem. Hoppas att ni snart få tag på nya.

      Kram

      SvaraRadera
    8. Här har vi mycket humlor, men vet ej hur det är med bin men tror nog att de finns rätt många. kanske borde göra humlebon Kram suss

      SvaraRadera
    9. Ett angeläget ämne, jag tar gärna upp stafettpinnen...fast inte denna veckan. Racerfart här just nu inför uppstarten på tisdag. Fint inlägg du gjort. Här har vi gott om humlor, många sorter. Och mycket solitärbin, såna som bygger i hålor i marken. Tror det beror på att vi har idealiska marker med sandjord. Och sork finns det gott om, det har vi sett i vår för katten kommer släpande på sorkar både en och två gånger om dagen, stora som hamstrar är de, han orkar knappt släpa med dem. Häromdagen förirrade sig en humla in i växthuset, ute blåste det halv storm som vanligt så hon verkade inte särskilt angelägen om att ta sig ut. Tomaterna tackade för befruktningen :-) Vad tråkigt med era bin ! Jag har hört av vänner som odlar bin att det gått hårt åt dem här också. Sorgligt.
      Vad fint du städat och gjort i ordning i trädgården redan förresten. Jag har inte ens hunnit börja ute, bara skolar plantor för brinnande livet ;-)
      Ha det gott !
      Lisa/Lisas trädgård

      SvaraRadera
    10. Hei. Så fint innlegg om humler. Det er sørgelig og skremmende at det er så ille fatt for dem nå. Jeg fikk lyst til å prøve og lage et bol slik du beskriver. Her har jeg kun sett én humle enda, men det er så surt og kaldt at de er kanskje litt forsinket de også - slik som våren er.
      Trist med biene dine. Håper at vi hagefolk kan gjøre en forskjell både for humler og bier, ved å plante masse nektar- og pollenrike blomster og tilrettelegge for bolmuligheter. Humlevennlige steder å være:)
      Ønsker deg en summende vår:)

      SvaraRadera
    11. Jag har faktiskt inte heller sett mer än några humlor i år men det trodde jag berodde på att det var för kallt. Vad hemskt om humlorna är hotade:( Vi brukar ha väldigt gott om dem här i vanliga fall men det är ju inte som vanligt detta år - minst en månad senare än vanligt och det är fortfarande strax under nollan på nätterna:( Vi får verkligen hoppas att värmen kommer snart för detta är inte kul alls. Ha det gott/Monne

      SvaraRadera
    12. Heja!!! Jag visste inte heller hur illa det var med dem förrän jag började leta information om dem..så hjälps vi åt kanske vi kan illa fall inte minska stammen mera.
      Oj så sorgligt med era bin..hoppas ni får tag i nått bisamhälle någonstans.
      Ha en underbar helg!!

      SvaraRadera
    13. Hello, my darling!,,
      your bees are so sweet, I like them, unless they are quiet!!!)) Ow, ow

      SvaraRadera
    14. Bra tips med krukan, det tipset kommer att finnas med i makens nya bok som handlar om att spana på djur. Vi älskar blommor som lockar till sig humlor och andra insekter. Naturens mångfald liksom, man ger och tar. Kraaaam Pia

      SvaraRadera
    15. Har sett många Humlor här! (brukar ha jordbon)
      Ang. Bi frågan: vi har haft att uppehåll med bin men kan tänka mej att vintern och inte minst våren har varit svår för bina.
      Dom lär ha behöva mycket stödmatning!
      Har inte hört hur det har gått för dom andra odlarna ännu.
      Mariana

      SvaraRadera
    16. Hej Laila.
      Så tråkigt att läsa om era bin, hoppas verkligen att ni hittar nya att köpa.
      Intressant om humlor, kanske kan humle-stafetten öka kunskapen om humlornas livsvillkor så de får det bättre i några trädgårdar.

      Ha det gott!

      SvaraRadera
    17. Ett intressant och bra inlägg i att vidga kunskaperna om dessa pälsklädda varelser.
      Jag har funderat på samma sak som du angående humlebon. Hos mig har humlor sina krypin i jorden och i torvblocken. Jag har inte förstått vitsen med dessa konstruktioner som kostar skjortan. I bästa fall tror jag att tvestjärtar skulle invadera ett sådant 'höghus'.
      Har man växter som just en speciell art har intresse för så ser de också till att 'skaffa' bostad i närheten. Man kan bara locka vildbin genom nektar och pollen och då löser de även bostadsproblemn själva.
      Hur går det med era honungsbin?/Anja

      SvaraRadera
    18. Hej Laila.
      Så fint inlägg om bin och humlor.
      Jag har precis byggt några krukhumlebon i trädgården. Hoppas nu de hittar dit och att jag inte är för sent på det. Ska du göra något bo?
      Hälsningar Maria

      SvaraRadera
    19. Hej!

      Läste om humleupproret. Jag och några av mina barn hakade på och gjorde några små humlebon i trädgården. KUL! Kopierade din ritning och länkade till din blogg på min. Hoppas det är ok.

      Ha det gott! / Ann-Mari

      SvaraRadera
    20. I keep a little wild area at the side of my house to encourage wildlife and insets like bees. The pot in the ground looks like a good idea.

      The bees have been having trouble in Alberta as well, but there were quite a few visiting my crocus this spring. I read that Europe is looking at banning certain pesticides that might be causing part of the problem with the bees, but here in Canada the government has been making excuses not to do it, but I think it is a priority and I wish they would do the right thing.

      I like your shoto where all 5 visitors are spread out at equal intervals around the flower.

      SvaraRadera
    21. Hos oss bor det humlor bakom gästhusets trappa, och det får de så gärna!

      Ha en finfin tisdagskväll,
      Rebecca

      SvaraRadera
    22. Läste boken "Humlor i Sverige-40 arter att älska och förundras över" och blev ännu mer förtjust i humlorna! Så roligt när man tittar lite närmare och ser hur olika de ser ut.Att deras pollinering, enligt bokens författare, sedan dessutom bidrar med 900 miljoner kr till Bruttonationalprodukten är ju inte illa!

      SvaraRadera
    23. Läste i "Humlor i Sverige-40 arter att älska och förundras över" att humlornas pollinering bidrar med 900 miljoner kronor till vår bruttonationalprodukt, och då har man inte räknat in allt bra humlor gör i privata trädgårdar... En helt fantastisk liten bok att läsa för att lära sig mera om humlor!

      SvaraRadera
    24. Tack för inspirerande text. Det blev en egen liten artikel om att glädja humlor och bin - och snart kommer vår första sälg att planteras ;)
      http://www.battrevarld.nu/glad_humlor_och_bin.html

      SvaraRadera