måndag 9 december 2013

Hur ska jag sköta Helleborus?

Ber om ursäkt för min frånvaro i blogosfären, men jag råkar fylla 75 år den här veckan och det är alltså väldigt mycket att stå i just nu. I lördags hade vi första festen och då fick jag en Helleborus, blev förstås glad men också lite bekymrad. Har hittills alltid lyckats ta död på alla tidigare julrosor på mycket kort tid och nu behöver jag hjälp: Vad gör jag för fel? Hur ska jag sköta denna underbara växt?


Eftersom det är flera minusgrader ute har jag ställt krukan i vårt norrfönster med extrabelysning morgon och kväll. Kanske vore det bättre om den får stå i söderfönstret? Hur ofta och hur ska jag vattna den? Näring?  Om den mot förmodan överlever tills tjälen gått ur jorden i vår – vad ska jag tänka på när det gäller utplantering? Hoppas någon av alla helleborusexperter därute vill svara!


Nu är äntligen nya köket färdiginstallerat ute på torpet. En hel del arbete runt omkring återstår fortfarande men det får vänta till nästa vecka.


Är särskilt nöjd med de generösa arbetsytorna och den svarta, lättskötta stenytan där. Fler bilder kommer när vi återgår till vardagen igen...

20 kommentarer:

 1. Först och främst vill jag skicka de allra största grattiskramarna till dig, hoppas du får en riktigt fin och minnesrik dag! och du ....så fint köket blir, ni kommer att stormtrivas med det. Tyvärr kan jag inte vara till någon hjälp med julrosorna då jag tog död på 3 stycken förra året....
  Ha en fin vecka och Kram
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Stort GRATTIS till dig! Hoppas allt flyter på och att du får en fin dag. Önskar jag kunde hjälpa dig ang. julrosen, men tyvärr.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Mina gratulationer på din födelsedag!

  Problemet med alla de vackra Helleborus som nu saluförs i affärerna är att de egentligen inte är en inomhusväxt. Det är för varmt och för torr luft och det brukar sluta med att plantan avlider. De kommer direkt från svala växthus där de drivits i blom. Så svalt och så ljust som möjligt vilket är den miljö vi sällan har. Om det inte är för kallt kanske du kan ställa ut den nattetid. En inglasad altan är inte fel.
  Ingen gödsel skulle jag ge men växten får inte torka ut.
  Vid utplantering passar de utmärkt i lund- eller woodlandmiljö.

  Jag planterade ut en Helleborus en gång i januari när det tillfälligt blev plusgrader. Den höll på att dö inomhus så det var en chansning och den överlevde.

  SvaraRadera
 4. Ett riktigt stort och varmt GRATTIS på din stora dag.
  Så fantastiskt fint köket blev. Mycket gott kommer att tillagas där.

  Önskar dig en riktigt fin vecka

  SvaraRadera
 5. Ett stort och innerligt grattis på din födelsedag! Grattis även till att köket nu är färdigt, riktigt fint blev det:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Hjärtliga gratulationer på födelsedagen! Mysigt i ditt nya kök!
  Din helleborus ska stå ljust och svalt, jag har haft en inomhus, ställde den kallt nattetid och när den blommat över fick den stå kallt till jag kunde plantera ut den i rabatten när våren kom. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hejsan Laila!
  Grattar dig först imorgon;-)))!
  Ang julrosen har du ju radan fått två bra tips, men repetition är inte helt fel;-)! Alltså: Ljust och svalt, men inga minusgrader någon längre stund. Låt den aldrig torka ut men heller inte ha kvar vatten i krukan, Helleborus niger tycker om kalk i form av äggskal. Desto viktigare att mata den med lite mumsiga äggskal när den står i kruka. Ta bort gulnande blad. Plantera ut på våren, när tjälen har släppt, i väldränerad men kalk- och näringsrik jord. Jorden bör vara lite fuktig under vintern.
  Ja det här är det optimala. Den andra varianten är att blunda och köra och ha tur ;)))! /Kram!

  SvaraRadera
 8. Stort grattis på födelsedagen!
  Jag instämmer med de andra som har gett råd ang. Helleborus. Jag har fått några tidigare och har då ställt in dem i ett rum vi inte värmer upp på vintern och som brukar hålla ungefär 10 grader. Det har funkat jättebra för mina. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Grattis grattis så här lite före den stora dagen.
  Julros av det slaget trivs inte särskilt bra inne så det är inte konstigt att du inte har lyckats.Den trivs svalt så ställ den i ett svalt utrymme under natten. Är det inte minus så ställ den ute på balkongen eller trappen.
  Ser ut som en niger så om de får komma ut i rabatten så kommer den att trivas bra där.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Stort GRATTIS!!!
  Har haft mina krukade i vinterträdgården dom jag köpt eller fått, där har det gått bra.
  Stor grattis kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Stort grattis! Önskar dig en fin födelsedagsvecka! :)

  SvaraRadera
 12. Stort grattis i efterskott! Hoppas du fick en härligt fin 75-års dag.
  Den vita julrosen, Helleborus niger tycker jag är kinkig men du som har 'gröngröna' fingrar lyckas säkert att hålla den vid liv tills våren är här igen.
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Hipp hurra för dig på födelsedagen Laila ! Så skönt att ni hunnit såpass med köket, ser ju jättefint ut. Väldigt snygg stenyta. Ja julrosor är ju kluriga att klara inomhus. Har de sen stått i en varm affär är det inte så lätt att ställa ut dem heller och har du flera minus är det inte att rekommendera. Men blir det milt igen så trivs den nog bättre ute. Jag har en står i växthuset och den ser så nöjd ut, trots minus 5 häromnatten. Så svalt som du kan hitta utan att den fryser sönder skulle jag rekommendera. Grattiskram från
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. Jag har ett kallt utrymme ovanpå källaren där det oftast är frostfritt, nära fönstret kan nog bli någon minusgrad vid sträng kyla. Detta utrymme är guld värt för olivträd, myrten och pelargoner, de två sista inte närmast fönstret.
  Hejdå!

  SvaraRadera
 15. Hello! You say that you Angel Day? Great news!! I congratulate with best wishes, success and prosperity for you and your loved ones.
  ( winter, I have short dashes from the apartment to the subway)
  With much love.

  SvaraRadera
 16. Jag bugar djupt för födelsedagsfiraren!!
  Och så fint kök ni fått!!
  Hm.... Jag har inga tips för vård av julros, tyvärr. Har själv fler ggr.....;-)
  Ska läsa svaren här o se om jag också kan få något bra tips!;-)
  En härlig födelsedag önskar jag dig!!

  SvaraRadera
 17. Grattis med den stora dagen! Och grattis till ert nya fina kök! Jag tror att du redan har fått många jättebra tips här ovan på Helleborusen som nog helst vill vara utomhus i skuggigt läge med mullrik jord. De har en förmåga att dra på sig svampsjukdomar men det vill man ju helst inte ens prata om. Får den angrepp på bladen ska de bort innan man planterar den.
  Men hoppas att du får njuta länge av den länge nu!

  SvaraRadera
 18. Hipp, hipp hurra för dig Laila!
  Stort GRATTIS på din dag i morgon.

  Ang. Julros så har jag överlevt mitt ex. genom att ställa krukan frostfritt och under växtbelysning efter att ha njutit av den under några dagar inne.
  Tagit ut krukan tidigt under våren och täckt med fiberduk under kalla nätter med minusgrader.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Grattis på Födelsedagen!
  Hoppas dagen varit toppen.

  Någon expert på julrosor är jag ju inte, jag har förmodligen lyckas med att ta död på fler julrosor än de flesta, men jag har upptäckt att de som överlevt från jul till april är de som jag vinterförvarat i den mörka och svala potatiskällaren, de som jag försökt att övervintra ljust och svalt har torkat ihjäl, då jag troligen glömt att passa med vattenkannan.
  Julrosen trivs inte inomhus någon längre tid, men passa på att njuta av de vackra blommorna först några dagar innan du ställer den så svalt du kan.
  Hoppas din julros klarar vintern, och när du planterar den till våren så matar du den med kalk, den gillar kalk.

  Ha det gott!

  Ps. Så fint ni gjort i köket.

  SvaraRadera
 20. Grattis lååångt efteråt! Vi har också massor av födelsedagar i december så tiden räcker inte till. Bilderna med nya kameran var jättefina. Köket blev jättefint!

  God fortsättning! /Carina

  SvaraRadera