måndag 6 juli 2015

Läsk-igt myrmedel - som funkar!

För två veckor sedan upptäckte vi att lilla gräsmattan framför söderrabatten hade invaderats av myror. Små ettriga saker som byggt ett tiotal underjordiska bon. Gräset var fläckvis borta där myrorna fanns.
 Vi hade försummat klippningen en tid på grund av arbetet med hönsgården. På ängen där hästarna går finns sådana myror och där har de i fred kunnat bygga flera decimeter höga jordstackar. Det vill vi inte ha här på vår lilla gräsmatta!

Vi hade inget myrmedel hemma så jag googlade på "myror i gräsmattan" och hittade bland annat ett tips som lät otroligt, så prilligt att det var värt att testa. En skvätt läsk med konstgjort sötningsmedel "aspartam" skulle ta kål på myrorna i ett nafs!

En flaska Fun Light inhandlades och skvimpades ut på myrbona.


Och jodå, myrorna försvann. Aspartam fungerar som ett nervgift! Man kan undra varför det får säljas till människor. Ser någonstans när jag åter söker på nätet att barn inte bör dricka mer än 1,5 liter per dag.  Jag tycker nog att det är säkrare att både barn och vuxna håller sig till läskedrycker med vanligt socker om man nu prompt vill dricka läsk.  Mer läskande är faktisk vanligt kallt vatten med citronskivor eller några kvistar citronmeliss!


I stora gräsmattan utanför kökslandet har vi betydligt trevligare gäster - ängsblommor som avlöser varandra och som Johan försöker undvika att meja ner med gräsklipparen. Prästkragarna dök upp ungefär samtidigt med myrorna och de är fortfarande kvar i stora dungar här och var.

7 kommentarer:

 1. Ja, det där är läskigt, jag hade glömt det knepet, använde det för ett antal år sedan då vi fick in myror genom en tröskel. Har "förbjudet" våra barn att köpa den drickan! Hoppas du får en fin dag och slipper fler myror. Här blåser det så hårt att hunden inte ens vill gå ut! Kram lotta

  SvaraRadera
 2. Så bra att du fick bort dem, inte så trevligt att ha myrbon i gräsmattan. På stackmyror hjälpte det dock inte :( Förstår att du gillar de andra gästerna bättre , vilken underbar samling av blommor :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Har också provat Fun Light mot myror, men de kom tillbaka. För många och fel sorts myror kanske, jag är dålig på myror. Ja vilken otäck dryck att dricka, det vill jag inte utsätta någon för.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Har också hört att det ska fungera men inte testat själv.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Visst manar det till eftertanke när det fungerar så "bra" att ta död på myror/myrbon med något som man ska dricka!! Jag har också testat och det fungerade då med. Undrar om det fungerar med varianten av FUN som är sötad med stevia!?
  Kram

  SvaraRadera

 6. "Ontem foi embora.Amanhã ainda não veio. Temos somente hoje, comecemos!!!Qualquer ato
  de amor, por menor que seja, é um trabalho pela paz" (Madre Teresa de Calcutá)
  Formigas quão irritantes elas são, ainda bem que você descobriu.

  Um grande abraço, Marie.
  __________________________

  SvaraRadera
 7. Va, bra att de försvann med saften. Vatten är en bästa drycken för alla:)
  Fint med prästkragarna! Har knappt sett några i år.
  Ha det gott!

  SvaraRadera