söndag 26 mars 2017

Vårrensning på många sätt

Idag var det den första varma vårdagen här och det var inte bara vi som blev glada utan våra bin fick glädjefnatt och gav sig ut på rensningsflygning.


Det innebär helt enkelt att de flyger ut ur kupan och bajsar hej vilt., tömmer tarmen efter den långa vintern!


Hoppas tvätten klarade sig för fläckarna av träcket kan vara svåra att få bort...


När de tömt tarmen återvänder några till kupan och sätter igång med vårstädning inomhus. Golvet städas och bin som dött under vintern släpas ut. Drottning är redan igång med äggläggning så hon flyger troligen inte ut utan hennes "sköterskor" tar hand om det träcket.

De som inte städar, sköter drottning och ägg/yngel eller vaktar kupan ger sig ut på födojakt efter framför allt pollen. Sälg och hassel är viktiga pollengivare på våren och våra krokusar bidrar också.

Nedan har jag förstorat biet i den nedersta krokusen, bilden blir lite suddig i så stor förstoring men det syns ganska bra att biets bakben är fulla av pollen. Detta pollen levereras till "amningsbina" som tuggar i sig det men inte för eget behov utan i deras fodersaftkörtlar omvandlas pollen till en näringsrik mjölkliknande saft som de "kräks upp" och matar ynglen med.


Även vi har ägnat oss åt vårrensning, dock av annat slag. Johan har städat alla fågelholkar och i nästan alla hittade han bon.


Det största och bästa boet (troligen blåmes)var isolerat invändigt med hår från Tim.  Det är tydligt att de som använder hundhår föredrar hans vita hårstrån.


I ett bo hade byggarna flätat in ganska mycket färgglada garntussar - undrar var de hittat dem?


I det minsta och slarvigaste boet finns några fjädrar instuckna och vi tror att det var svartvita flugsnappare som bodde i den holken.


Själv har jag ägnat mig åt rabattrensning, Klipper bort vissna blad och blomstänglar, gräver bort rotogräs som tittar upp och täcker löv och rens med förmultnad stallgödsel. Klar med Frukostplatsen, Stenpartiet och nästan hela Pionterrassen. I morgon väntar Äppeldalen...

14 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg. Spännande med de olika fågelboen och dina bin.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ja, det er så herlig når det endelig blir varmt i været! Flotte crocus du har :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 3. Hei. Det er skjønt at våren og varmen er kommet. Får håpe at varmen varer litt. Ønsker deg en fin kveld.

  SvaraRadera
 4. Ja, sommarvärmen kom igår + 18 grader hade vi i skuggan, helt galet!

  Du som kan allt om bin Laila, hur kan jag hjälpa alla humlor, fjärilar och bin som vaknat i den plötsliga värmen? Sälgen blommar inte ännu och det enda som finns är mina krokusar.

  Kan jag koka lite honungsvatten och ställa ut på fat? Sockervatten?

  Jag vill så gärna hjälpa dem att överleva.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honungsvatten eller sockervatten är inte en bra idé, kan ge diarré och gör ingen större nytta. Däremot kan det vid torka vara bra med friskt vatten på ett fat med stenar så att de inte drunknar. Det bina behöver nu är pollen. Massor av krokusar är bra. Våra bin gillar även pollen från julrosorna. Fjärilar och humledrottningar hittar nog det de behöver utan vår hjälp.

   Radera
  2. Honungsvatten eller sockervatten är inte en bra idé, kan ge diarré och gör ingen större nytta. Däremot kan det vid torka vara bra med friskt vatten på ett fat med stenar så att de inte drunknar. Det bina behöver nu är pollen. Massor av krokusar är bra. Våra bin gillar även pollen från julrosorna. Fjärilar och humledrottningar hittar nog det de behöver utan vår hjälp.

   Radera
 5. Du och bina är i full fart! Härligt. Vi sparar all katthår och lägger ut i en bur nu så att småpippisarna har lite bomaterial. Vilka jättefina fågelbon Johan har hittat. Skulle jag ha sådana skulle de hamna på mitt showbord och ingå i någon installation ;-))!
  Inte visste jag att bina var så "skitfärdiga" av sig ;-)Men, så klart. De är hygieniska djur och vill inte smutsa ned sitt hem.
  Ha det gott Laila!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 6. Så kul att Tims päls värmt fåglarna:) Brukar slänga ut det som blir när jag borstar Tova.
  Tänk vilket arbete det gör, bina och så välorganiserade!!
  Det är en härlig tid nu:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 7. Äppeldalen, vilket vackert namn. Nu ska även jag gå ut i trädgården efter en helg med barn och barnbarn.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Riktig storstädning på alla håll. Intressant läsning om bin.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. 'Äppeldalen' vilket härligt namn på en plantering. Dit måste man ju längta :)

  Jag är dålig på fåglar men så fina bon de bygger där inne i mörkret. Nästan så jag blir sugen på en holk eller två och med små kameror i.

  Storstädning med tarmrensning - vilken fascinerande värld :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Låter så roligt och trevligt att ha bin :) Trodde jag aldrig att jag skulle säga....

  SvaraRadera
 11. Visst är det ljuvligt nu när man får börja rensa och fixa i rabatterna även om det känns i hela kroppen efteråt :) Vilken himla tur att inte Johan och du ägnade er samma sorts rensning som bina hihi. Vilka fantastiska bon fåglarna har byggt, trodde att de kanske återanvände sina bon. Kul att veta att era holkar är uppskattade :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Fina reden fåglarna gjort! våra brukar vara mer slarvigt gjorda.
  Ang. snödropparna så är det bara helt vanliga inga specialare.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera