onsdag 19 juli 2017

Det är mycket nu...

Veckorna flyger iväg när man har roligt. Och rolig har vi haft. Trevligt besök från Norge, Eirin och Lars med bloggen Hageidyll i Sponvika var här några dagar, läs om besöket här.


Innan dess isolerade Johan verandan och gjorde klart alla infattningar kring de nya fönstren.

efter

före

 efter

före

Nya rosenrabatten har fått några mossiga stenar här och var och längs vänsterkanten har vi planterat olika sorters timjan. Rosorna artar sig bra och vid ett besök på Zetas föll vi handlöst för en ny ros


'Eyes for you'.


så tre exemplar fick följa med hem och skuffade ut två andra som fick flytta till orangerirabatten.

Innan norgebesöket var Johan på Gotland och medverkade i ett seminarium i Almedalen. Passade på att hämta hem alla våra kartonger och möbler som stått i en av gotlandsfamiljens cirkusvagnar sedan vi sålde lägenheten.  Det tog några dagar att sortera igenom allt men nu är det klart och vi har förstås slängt/skänkt bort massor. Himmel vad man samlar på sig under ett liv!


Just nu linkar Johan omkring vid orangerirabatten (hälseneinflammation) och fixar till det sista av själva anläggandet. Utanför torvmurarna lägger han marksten så det det ska bli lättare att klippa gräs. Vi är inte klara med plantering av alla växter än, återkommer med en lägesrapport.

Själv gör jag sådant som inte syns så mycket men som måste göras: Rensar rensar rensar. Skördar, kokar, fryser in. Och vattnar, bara punktvis på de mest akuta ställena för här är vattenbrist och vi har inte fått mer än knappt 20 mm den senaste månaden. Att pyssla om Tim tar också mycket tid men det är kärt besvär. Han är ganska pigg tack vare specialdiet som vi delvis måste koka själva. Många små promenader blir det och en eller annan rusning efter räv orkar han med. Räven stryker ständigt omkring här men hönshuset är rävsäkrat. Apropå hönsen har en höna blivit illa åtgången på ryggen av tupparna och de infekterade såren måste plåstras om morgon och kväll. På dagarna sätter vi på henne ett ryggkläde som Jeanette har sytt och som fungerar utmärkt.

11 kommentarer:

 1. Härligt inlägg, roligt att läsa om vad du gör.
  Så snyggt det blur på verandan.
  Krya på vovven och hönan
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Hei Laila. Dere har det travelt. Det er de små tingene som ikke synes, men som må gjøres. "Eyes for you" var lekker. Det er mye vi samler på gjennom et liv. Skulle kanskje bli flinkere til å kaste, men vi tenker vel at kanskje vi får bruk for det en gang. Godt at Tim er så noenlunde pigg, og at dietten hjelper litt. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir hos er! Skönt å höra att Tim mår bättre! Även här har jag en med häl problem (hälsporre) fast han har varit duktig och sätta murar vid växthuset ändå:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Jeg har allerede fra før lest om Norgesbesøket:)
  Så koselig å få besøk i hagen.

  Ha det godt.

  SvaraRadera
 5. Så fint det blev på verandan :) Skönt att höra att Tim är med ännu. Ha det så bra/Monne

  SvaraRadera
 6. De växer ingen mossa på er! Full rulle hela tiden. Fint på verandan och jag gillar rosenrabattens svängda mjuka linjer. Nya rosen så söt.

  Du hade några undringar över mina grönsaker...
  Förgror kålplantorna och sprider ut dom både i trädgården och på Södra filialen där jag har tunneln. De trivs på alla ställena med jordmån från ren mull till ganska sandig och lite mer lerig, men alla växtplatser är välgödslade. De vill ha mycket näring och får också guldvatten första tiden. De täckodlas för jämn fuktighet. Jag har satt svartkål, spetskål vit och röd, blomkål och nån brysselkål. Det är också viktigt att samma växtpplats inte återkommer oftare än vart sjätte år pga risken för rotklumpsjuka.

  Fänkål verkar väldigt känslig för torka och går lätt i blom. Mina står mullrikt och jag försöker hålla jämn vattning. Andra omgången som jag satt i krukor gick i blom direkt. Får se hur det går med tredje nu som jag sätter på friland.

  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Oj, oj! Där är det fart och fläkt! Rabatten framför orangeriet ser jättefint ut och vem kan motstå en fin ros?
  Rosenrabattens vackra linjer både mot berget och mot gången är väldigt vackert. Behövs nästan inga rosor ens där ;-)
  Och Tim kan känna sig som världens lyckligaste vovve med en så kärleksfull matte och husse. Det förlänger hans liv mycket kan jag gissa.
  Ha det så gott du strävsamma, goa Laila!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 8. Tack för att jag fick följa med på ett härligt besök i vardagen. Inget stort eller fläschigt bara skönt och jordnära :)

  Tur i oturen att Tim får må så gott hos er.

  Verandan blev jättefin och det måste bli ett kalasutrymme att ha till våren om inte annat.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Hej Laila, jag vill jättegärna se era rosor. Ja nu är det mycket på gång i semestermånaden juli.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När alla har börjat blomma ska jag presentera rabattens invånare!

   Radera
 10. Vilken vacker veranda ni har gjort. Toppenfin. Fullfart både inne och ute, verkar det som.
  //Helene

  SvaraRadera