måndag 3 juli 2017

Bi-mysterium eller AirB(ee)NB(ee) à la Fagerdala

I fredags drog vårt enda återstående bisamhälle. De flög iväg allihopa efter att ha surrat runt kupan någon timme. Det var ett försvagat samhälle, högst två tusen bin på slutet, dålig yngelläggning. Inga spår av drottningcell kunde hittas på ramarna så det var inte någon typisk svärmning. De bara försvann. Eftersom Johan redan hade beställt ett nytt samhälle tog vi det med fattning. De nya ska levereras på lördag.


Men så igår förmiddags när Johan tittade ut från verandan där han håller på att isolera och sätta panel såg han en märklig syn. En fem meter hög tromb av bin stod och svirrade ovanför den övergivna kupan. Strax därpå hade vi bin precis överallt i hela trädgården och särskilt kring vattentunnorna.


Även grannens lilla pool var översållad av bin. (Bilden tog jag idag då bara ett eller annat var där och drack.)


Någon timme senare hade de flyttat in i den övergivna kupan. Johan tog på sig bidräkten och kollade. Samtliga ramar kryllade av bin och Johan fick fylla upp hela kupan med ramar.


De är minst femton gånger så många som det gäng som försvann.  Idag har de jobbat på som ett helt normalt bisamhälle, till synes mycket nöjda med den logi som erbjuds här i Fagerdala...

I den bilitteratur vi har tillgång till i bokform och på nätet har vi inte hittat någon beskrivning av eller förklaring till skeendet. Ett svagt samhälle ger sig iväg, ett helt annat enormt starkt flyttar in i samma kupa två dagar senare!

12 kommentarer:

 1. Det var väl en särskilt lockande Airbnb ni hade att döma av antalet intresserade, haha. Men nu är det fullbelagt förstår jag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Oj! Det verkar inte lätt det där med att ha bin...
  Lycka till med hyresgästerna!

  SvaraRadera
 3. Men gud vad häftigt! Har en gång sett ett sådant samhälle vara på väg för att troligen leta bo. De hade alla slagit sig ner i ett träd i trädgården (som en stor klump) satt de och troligen vilade en halvtimma innan de flög iväg igen :) Vilken tur era hade som hittade ett så fint hus att flytta in i :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Nämen så spännande! Ni har fått flyktingar och kunnat erbjuda dem ett hyggligt boende! Undrar hur den honungen kommer att smaka? Gör du det också?
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En spændende historie. Måske er det de samme bier der har inviteret alle vennerne hjem til et stort "house warming party". - Nej, det var kun for sjov. Men Peter Plys (Nalle Puh) siger jo de kloge ord: "Det er ikke nemt at vide hvad bier tænker", og man kan jo finde hele sin livsfilosofi i de dejlige bøger.

  Held og lykke med de mange bier!
  Ulla

  SvaraRadera
 7. Hello. I love your blog. We have hives too.
  Greetings from Galicia.

  SvaraRadera
 8. Låter ju som en win-win situation för er och era nya bin. Kanske hittade de som flyttade ett nytt samhälle att frottera sig med... Eller det kanske inte händer i bivärlden.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Wow!
  Ni måste ju verkligen ha tappat hakan :o

  Grannen rakt över gatan har bikupor och i går kom hon över med en nyslungad burk av den godaste honungen med orden: Jag har aldrig smakat en sån god honung! Tack för det ;)

  Kram
  PS. Nu går vi på semester och kommer vara hemma mycket om ni ville komma förbi DS

  SvaraRadera
 10. Bi är fantastiska, så komplicerade samhällen. Lär mig nytt varenda gång. Tänk om de är programmerade att ge sig av på jakt efter fränder när samhället håller på att dö. Den lilla skaran stötte på den stora och tog med dem hem?
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 11. Märkligt.
  Det är ju svårt att förstå hur bin tänker.
  Kanske de hämtade några fler kompisar då er vackra trädgård säkert är omtalad i bi-kretsar i hela huvudstaden?
  Vem vet?

  Tur för er i alla fall att det kom tillbaka bin till kupan.

  Hälsningar/Hans

  SvaraRadera