fredag 4 augusti 2017

Får jag presentera...

...Nya Rosenrabatten!

Vi är väldigt nöjda både med de sex sorterna vi valde och med rabatten som helhet. Samtliga rosor är remonterande och samtliga doftar ljuvligt, särskilt på kvällen när man passerar längs gången. Kantnepetan längs berget tar sig fint och har börjat blomma. Rabatten ska kompletteras med olika timjanarter längs plattsättningen, bland annat sjok av gråtimjan och backtimjan men i stort sett är den färdigplanterad.

Längst i norr (närmast kameran) står ett ex av 'Rhapsody in Blue'. När blomman slagit ut helt får den en fantastisk gråblå färg. Så, jo, det finns blå rosor!


Sedan kommer fem ex av lågväxande 'Morden Snowbeauty'. Blommorna är stora och lite fladdriga, de liknar sidennäsdukar och håller förvånansvärt länge. Hela plantan är vek och måste stöttas men jag har hittat ett sätt som fungerar med nästan osynliga metallstöttor.


Tre ex av 'Jaqueline de Pré', gillar hennes markanta saffranröda ståndare, en ros att betrakta på nära håll.

'Eyes for You, tre ex även av denna, och även hon drar uppmärksamheten till sig med sin ovanliga färgteckning.


Tre ståtliga plantor av 'Bering Renaissance' producerar knytnävsstora ljust gammelrosa  blommor i mängd.

Längst i söder, tidvis lätt skuggad av vinrankan som klänger på ett armeringsnät vid uteplatsen, står två ex av skuggtåliga 'Reine de Violettes', otroligt produktiv. Hon kan bli 1,5 m hög och är alltså den mest högväxande av alla invånare i rabatten.


Johan har skaffat en liten sänkpump som vi placerar i våra stora ektunnor när det är dags att vattna rosenrabatten respektive orangerirabatten. Tunnorna samlar effektiv upp de få regndroppar vi fått den senaste månaden - totalt ca 20 mm - vilket gör att jag med gott samvete kan hålla liv i mina skyddslingar. Det är värre med grundvattensituationen så vi får verkligen snåla på vattnet från brunnarna:

Avslutar med en försenad publicering av juli månadsbild. Inte mycket har hänt sedan juni men växterna är som sagt vid liv.


12 kommentarer:

 1. Oj, så fint det blir! Ser allt framför mig med gråtimjan som brer ut sig och backtimjan som matchar 'Rhapsody in Blue'. Tur att ni har inhägnat för Rhapsody är något av en rådjursfavorit här.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 2. 'Rhapsodie in Blue' kan också bli 1,5 m hög, så kul att få se dina rosor. Hoppas de tar sig bra. Här har det ösregnat hela dagen och ska fortsätta. Välkommet!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så fin din roserabatt har blitt! Mange flotte roser du har kjøpt. Jaquline de Pré er så vakker.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 4. Vackra rosor,Rhapsody in blue har jag haft ett år nu och är mycket nöjd, den fick en kamrat i rabatten, Blue for you som är ganska lika. Ser fint ut.
  Ha det bra / Marika

  SvaraRadera
 5. Så fin rabatt, jag gillade rosen med dom markerade ståndarna, snygg. Ja, dom andra också så klart :)

  SvaraRadera
 6. Hei. Roserabatten ser flott ut. Rhapsody in blue er jeg fornøyd med. Nydelig farge. Fin helg til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvaraRadera
 7. Vakre roser Laila ! Godt dere har stengt rådyra ute :-)
  Er spesielt svak for "Eyes for you".
  Trist at det fortsatt er så tørt hos dere, da må man virkelig samle det vannet man kan. Her har vi hatt mye regn den siste uka, slik at det monner litt.
  Fint månedens bilde for juli :-)
  Ha en fin helg/og fortsatt god bedring med Johan
  Klem/Eirin

  SvaraRadera
 8. Så himla fint ni gjort!!! och den där 'Jaqueline de Pré' är ljuvlig!!
  Bloggen får vila har prioriterat annat, B har varit riktigt dålig, trodde ett tag att jag inte skulle få ha honom kvar men han har repat sig mycket bra.
  Vi har slutat jobba och det känns riktigt skönt/helt overkligt.
  Kram och ha de så bra
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Så vacker rosenrabatten är o vilka vackra rosor! Kommer att bli supermaffig när det är uppväxt ordentligt :) Det här med torka är jobbigt, man inser först när det inte regnat på länge hur beroende man är av vattnet. Den låga grundvattennivån är lite skrämmande tycker jag men nu verkar det som om vi är inne i en regnperiod så man hoppas ju att nivån stigen nu :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Vackra rosor men jag fastnade för stengången. Den är verkligen tjusig.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Så fint ni fått det! 'Jaqueline de Pré'blev en klar favorit med de saffransröda ståndarna.
  Snyggt ser det ut i rabatten vid orangeriet med växterna och torvkanterna. Att kanta av rabatten med sten för att underlätta gräsklippningen gillas mycket och är något vi försöker göra också.
  Hoppas ni mår bättre båda två!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Tagetes Vanilla är namnet på de jag visade i mitt inlägg:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera